BitcoinReuters
StoryEditor

Nový Bitcoin Cash nepriniesol nič „extra“ (komentár dňa)

15.08.2017, 00:00
Posledné týždne boli hlavne pre Bitcoin plné vzrušenia. Dôvodom bol vznik novej meny Bitcoin Cash.

Od 1. augusta začal existovať náprotivok Bitcoin Cash, ktorý na trhy výraznejšie nezapôsobil. Začal zhurta, keďže väčšina vlastníkov Bitcoinu dostala Bitcoin Cash v rovnakom pomere. To znamená, že zrazu sa ocitol v top trojke kapitalizácie kryptomien. Prvých pár dní si užíval 7-miliardovú kapitalizáciu. Samozrejme, po pár dňoch cena padla a kapitalizácia sa aktuálne pohybuje pod piatimi miliardami dolárov.

Problémom je, že Bitcoin Cash nestíha. Doteraz sa vyťažilo od jeho počiatku viac ako 400 blokov, avšak čo je podstatné, je skoro 1000 blokov vzadu za Bitcoinom. Zjednodušene povedané, Bitcoin cash disponuje malou výpočtovou silou, a tak nestíha. Osobne nevidím najružovejšiu budúcnosť projektu. Pravdepodobne sa väčšina vlastníkov novej meny zbavila a nevidí v mene pridanú hodnotu.

Kľúčové udalosti nastali aj pre Bitcoin. Začala sa už dvojtýždňová perióda aktivácie. Po dvoch týždňoch bude SegWit na Bitcoine plne funkčný. Uvidíme, čo to prinesie pre jeho rýchlosť a transakcie, keďže blok sa pred schválením SegWitu vyprázdňoval.

Objavili sa špekulácie, že niekto umelo nafukuje množstvo transakcií, len aby SegWit prešiel. Zatiaľ to prinieslo „len“ rast ceny Bitcoinu na nové maximá. Presnejšie na úroveň okolo 3500 dolárov. O pár mesiacov bude pred Bitcoinom stáť nová výzva, a to zväčšenie bloku z 1MB na 2MB. Možno sa dočkáme ďalšieho rozdelenia, keďže komunita je v tejto oblasti nerozhodnejšia.

Bitcoin si všimla už aj Česká centrálna banka. Vo vyhlásení spomenula okrem iného aj Paralelní polis, jednu z prvých kaviarní na svete, kde zaplatíte len Bitcoinom. Rovnako spomína, že nemá dôvod sa obávať Bitcoinu, ako konkurencie voči Českej korune.

Poukazuje na to, že Bitcoin je svojou obmedzenou ponukou predurčený na vysokú volatilitu. V tejto oblasti ČNB sa nedá nič vyčítať. Bitcoin nedisponuje vlastnosťami, ktoré ho predurčujú stať sa plnohodnotnými peniazmi. A stále je volatilnejší než bežné národné meny.

Naopak, uplatnenie Bitcoinu a podkladovej technológie Blockchain vidím skôr vo forme rôznych „databáz“ a iných aplikácií. Dôkazom toho je aj nová iniciatíva austrálskej spoločnosti CBH group, ktorá je najväčším austrálskym exportérom obilia. Cieľom je vytvoriť nový systém manažmentu zásob.

To znamená, že kupujúci si bude môcť pozrieť všetky údaje spojené s dodávkou tej ktorej plodiny. Systém sa bude v najbližšom období testovať a potom sa ukáže či sa implementuje. Obilniny sú tak ďalšou komoditou po ošípaných, káve, hovädzom mäse, či hodinkách, ktorých údaje sú ukladané na Blockchain.

Pozoruhodná správa prišla z Ruska. Putinov poradca je spoluvlastníkom spoločnosti, ktorá chce prostredníctvom Initial Coin Offering (získavanie financií prostredníctvom emisie tokenov) vyzbierať 100 miliónov dolárov. Spoločnosť Russian Miner Coin chce zvýšiť výpočtovú silu v Rusku, ktorá by ťažila Bitcoin.

Tí, ktorí nakúpia tokeny spoločnosti by mali získať 18 percent z príjmov z ťažby. Spoločnosť zatiaľ nemá dôveryhodný web, kde by ste sa toho dozvedeli viac. Uvidíme, čo sa stane po ICO, nečudoval by som sa, keby to bola len ďalšia spoločnosť, ktorá chce prostredníctvom Etherea získať peniaze.

 

01 - Modified: 2019-06-20 22:36:25 - Feat.: - Title: Procházka ukazuje, že kľúčom k zvoleniu je masochizmus 02 - Modified: 2017-11-30 10:06:40 - Feat.: - Title: Eurozóna má našliapnuté na ďalší rast, ECB však varuje pred prílišným optimizmom (komentár dňa) 03 - Modified: 2017-11-29 12:49:46 - Feat.: - Title: Ako ďalej, OPEC? (komentár dňa) 04 - Modified: 2017-11-23 18:57:48 - Feat.: - Title: Trumpov nový centrálny bankár bude musieť zvládnuť hneď niekoľko nášľapných mín (komentár dňa) 05 - Modified: 2017-11-22 10:05:21 - Feat.: - Title: Akciový Black Friday (komentár dňa)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 23:08