Shutterstock
StoryEditor

Ronald Ižip: Prečo Rusko investuje do kryptomien

15.08.2017, 00:00
Väčšina západných krajín hľadá spôsoby, ako regulovať obchodovanie s kryptomenami.

A nie sú to len legislatívne a daňové dôvody. Napríklad podľa ECB by prílišný záujem ľudí o kryptomeny mohol spôsobiť, že centrálna banka nedokáže dostatočne dobre kontrolovať peňažnú masu.

Avšak Rusko sa na kryptomeny pozerá ináč. Má na to svoje dôvody.

100-miliónový bitcoinový fond

Rusko oplýva v oblasti kryptomien veľkou výhodou – má lacnú elektrickú energiu. Aj preto má možnosť sa s nízkymi nákladmi zapojiť do ťažby kryptomien.

Nedávno ruská spoločnosť RMC oznámila ponuku na získanie 100 miliónov dolárov výmenou za 18-percentný podiel na budúcej ťažbe bitcoinov. Rusko plánuje získať až 30-percentný podiel na ťažbe bitcoinu.

Ethereum je viac ako bitcoin

Na nedávnej konferencii o kryptomenách sa ruský prezident stretol so zakladateľom ethereumu Vitalikom Buterinom. Rozoberali spolu možnosť ako na základe kryptomien posunúť ruskú ekonomiku za ťažbu ropy a zemného plynu.

Bitcoin je digitálna mena založená na blockchaine – decentralizovanom registri; ethereum je však omnoho viac. Ethereum je platforma, na ktorej sa dajú vytvárať akékoľvek blockchainy. Jednoducho na ethereume sa dá vymieňať čokoľvek, čo má hodnotu – od peňazí (ako je vlastná mena ether) až po vlastnícke práva. Ethereum je založené na takzvaných múdrych kontraktoch (smart contracts).

Aj to je dôvod, prečo ether zvýšil svoju hodnotu od začiatku roka o takmer 4-tisíc percent a prekonal tak akúkoľvek inú kryptomenu. Funguje podobne ako bitcoin, má však viacero výhod – od rýchlosti transakcií až po konštantný objem ročnej ťažby.

Predstavte si, že kúpiť auto alebo predať dom budete môcť jednoducho cez internet za pár sekúnd. Nebudete potrebovať žiadne banky, žiadnych notárov, štátne úrady či iných sprostredkovateľov. Všetky potrebné záznamy ako aj ich zmeny sa budú realizovať cez jeden z blockchainov podporovaných ethereumom.

Viete si predstaviť dramatické zníženie nákladov a zvýšenie produktivity práce s tým súvisiace?

Ethereumová aliancia

Podobne sa na možnosť využitia tohto decentralizovaného registra pozerajú veľké svetové konzorciá. Intel, JPMorgan, Microsoft a desiatky ďalších sa snažia vytvoriť privátny systém blackchainu založeného na ethereume, na ktorom budú môcť pôsobiť iba certifikovaní participanti. Tým plánujú ušetriť ročné náklady o desiatky miliárd dolárov.

Nezávisle od toho sa ruská centrálna banka snaží vytvoriť nezávislý platobný systém, v ktorom by subjekty boli verifikované domácimi bankami. Do podobného projektu sa zapojila aj ruská rozvojová banka, kde by sa vytvoril trh s akreditívmi.

Strach o dolár

Avšak znižovanie nákladov nemusí byť primárnym motívom Ruska. Môže ním byť strach o to, že v prípade obchodnej vojny s USA bude krajina vyradená z medzinárodného finančného systému založenom na americkom dolári a medzibankových prevodoch Swift.

Práve z tohto hľadiska dáva ethereum ako nezávislá globálna digitálna mena skutočný význam.

01 - Modified: 2024-04-25 12:29:07 - Feat.: - Title: Investovať či neinvestovať do zlata? To je otázka 02 - Modified: 2024-04-25 10:55:46 - Feat.: - Title: Hrozba pre letiská a sklady. Rakety ATACMS sú kľúčové, ale Rusi sa mohli pripraviť, myslia si analytici 03 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR 04 - Modified: 2024-04-25 10:18:58 - Feat.: - Title: Ruka na plyne, v druhej kalašnikov. Rusi začali útočiť na motorkách 05 - Modified: 2024-04-25 08:26:11 - Feat.: - Title: Ruské úrady v rámci korupčnej kauzy na ministerstve obrany zadržali tretieho muža
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 15:48