burzaReuters
StoryEditor

Čo poradím každému, kto uvažuje o podielovom fonde (komentár dňa)

23.08.2017, 00:00
Často dostávam otázku, akú veľkú časť osobných, alebo rodinných, úspor investovať.

Moje odporúčanie je obvykle nasledovné: radím držať si nejakú čiastku, napríklad vo výške výdavkov na domácnosť na dva až tri mesiace v likvidných inštrumentoch typu sporiaci, či bežný účet účet. Niektoré banky vám dajú zvýšenú sadzbu, ale nemôžete s účtom napríklad tri mesiace hýbať. To už obmedzuje vašu likviditu a ja by som s tým mal problém.

Pri tom, čo zostane z vašich úspor po tomto odpočte, odporúčam stanoviť si nejaký časový horizont, ako dlho približne tieto peniaze nebudete potrebovať, (rok, dva, tri) s tým, že je potrebné mať možnosť, ak dôjde k nejakej mimoriadnej udalosti, typu pokazená práčka, rozbité auto. Preto aj keď som mal v úmysle nepoužívať tieto prostriedky istý čas rokov, tak musíte byť schopní investované prostriedky čo najrýchlejšie premeniť na hotovosť.

V tomto si myslím, že v našich končinách, v histórii posledných 20 - 25 rokov, odviedli veľmi dobre svoju prácu podielové fondy, ktoré ponúkali širokú diverzifikáciu. Väčšina fondov kopíruje nejaký benchmark, nejaký index, alebo viac indexov. Vo svojej podstate však tieto fondy z môjho pohľadu už svoju historickú úlohu splnili a ide o nástroje patriace do minulého storočia.

Prirovnávam to k bežnému autu, ktoré vás prepraví z A do B, ale pohodlie nie je tak vysoké a prevádzkové náklady, spotreba, údržbu a spoľahlivosť sú podstatne vyššie, než dnešné možnosti.

Dôvod pre zastaranosť modelu podielových fondov je dvojaký. Po prvé, existuje drahá distribučná sieť. Väčšinu fondov predávajú ľudia a tí majú svoju cenu. Keď teda stojí medzi vami a investíciou nejaký prostredník, tak to zvyšuje cenu služby a tiež zdržiava. Druhou nevýhodou podielových fondov podľa môjho názoru je to, že 98 percent z nich sú "long only", teda vsádzajú len na rast aktíva.

Aktuálne to možno veľa investorov nerieši, pretože trhy kontinuálne rastú už zhruba osem rokov, za cenu pumpovania peňazí do ekonomiky centrálnymi bankami. Tí, ktorí finančné prostriedky kupujú dlhodobo, tento problém necítia. Pocítia to vtedy, keď trh začne skôr alebo neskôr dlhodobo klesať. Podielový fond totiž nemôže vypredať svoje aktíva a preklopiť sa do hotovosti, aby sa tak ubránil poklesu. Má totiž predpísané, že napríklad 95 percent fondu musí byť v aktívach a len päť percent môže mať v hotovosti.

Keď teda nastúpi korekcia, tak portfólio manažér bude mimo obliga, pretože naplnil status fondu. Možno, keď bude šikovný, tak sa v rámci svojho portfólia preklopí viac do defenzívnych titulov, ktoré budú padať pomalšie, ale stále budú s trhom padať. Toto nie je optimálne nastavenie.

Tretia vec, ktorá mi na podielových fondoch prekáža, je to, že všetky podielové fondy si dnes nakupujete a predávate za cenu, ktorú nepoznáte. Keď zadáte príkaz na nákup podielového fondu, tak väčšina fondov má čas na vysporiadanie transakcie napríklad o 10. hodine ráno. To znamená, že keď nakúpite popoludní, tak sa nákupná cena bude vypočítavať až za niekoľko hodín. Vložili ste teda peniaze, zaplatili vysoký poplatok a čakáte, čo s tým urobí trh. Vy už nemôžete robiť nič. To isté platí pri predaji. Čakáte na výpočet ceny a potom dva dni na uhradenie peňazí.

Keď zas niekto príde s tým, aby som mu poradil ohľadom investície do podielového fondu, vždy sa pýtam, či sa tá istá myšlienka - téma, akú má fond, nedá zobchodovať lacnejšie. Ak niekto napríklad príde s perfektným fondom, tak sa najprv pozriem, čo má za benchmark, zvyčajne ide o nejaký index. Pozriem sa, kde sa dá tento index obchodovať, či existuje nejaké ETF, alebo futures, alebo opcie.

Ak vidím, že existuje napríklad ETF v rovnakom zložení ako fond, radšej odporúčam takúto investíciu. Výhodou ETF je okamžitá likvidita, jasná cena v daný okamih a obstarávacie náklady v cene obstarania akcie, zvyčajne v desatinách percent z ceny ETF. Prevažná časť poplatkov tu pozostáva z burzových poplatkov. V tom je rozdiel medzi podielovými fondami, ktoré si účtujú percentá za akvizíciu a držbu. Poplatok za upísanie podielových fondov končí v distribučnej sieti. Ak ide o akciový fond, potom zvýšenie ceny akcií môže tento poplatok rýchlo dorovnať. Ak však investujete do dlhopisov, napríklad s výnosom 1,5 percenta, musíte počkať poriadne dlho. Prípadne musíte investovať do vysoko rizikových dlhopisov s vysokým výnosom.

Myslím si, že skôr alebo neskôr dôjde k obrovskému prelivu peňazí z podielových fondov do ETF a iných efektívnejších nástrojov. Fondy rástli, pretože sa banky snažia premeniť vklady svojich klientov na investičné nástroje, ktoré môžu zaťažiť vyššími poplatkami. Hlavným akcelerátorom zmeny bude ďalšia korekcia trhu. Tieto veci sa dejú cyklicky dejú, obvykle ekonomický cyklus trvá 4 až 5 rokov, teraz však už rastieme osem rokov v kuse, čo v histórii je druhý najdlhší rast. Čím vyššie akciové trhy vyrastú, tým hlbší prepad môžeme očakávať.

Potom sa dá do pohybu obrovské množstvo peňazí a klienti budú viniť predajcov: prečo ste mi nič nepovedali, prečo ste nepredali moju investíciu. Väčšina racionálne premýšľajúcich ľudí sa pýta, či sa tomu nedá vyhnúť, a odpoveď je, že dá. ETF môžu byť dlhé a krátke, teda môžu vsadiť na rast aktíva, ale aj na pokles aktíva. Dokonca existujú aj krátke s pákou postavenou priamo v ETF. Urobte niečo s tým.

Autorom je  Pavel Drahotský, riaditeľ Saxo Bank pre ČR, Slovensko a Maďarsko.

01 - Modified: 2019-06-20 22:36:25 - Feat.: - Title: Procházka ukazuje, že kľúčom k zvoleniu je masochizmus 02 - Modified: 2018-01-23 14:29:53 - Feat.: - Title: Šesť rád ako sa stať úspešným investorom, aj keď len začínate 03 - Modified: 2017-11-30 10:06:40 - Feat.: - Title: Eurozóna má našliapnuté na ďalší rast, ECB však varuje pred prílišným optimizmom (komentár dňa) 04 - Modified: 2017-11-29 12:49:46 - Feat.: - Title: Ako ďalej, OPEC? (komentár dňa) 05 - Modified: 2017-11-28 13:33:14 - Feat.: - Title: Čína sa stáva svetovým lídrom v elektromobilite. Slovensko by malo tento trend zachytiť (komentár dňa)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 19:26