pixabay.com
StoryEditor

Ronald Ižip: Princíp asymetrie nezmyslu

12.09.2017, 00:00
Princíp asymetrie nezmyslu alebo Brandoliniho zákon hovorí, že energia potrebná na vyvrátenie nezmyslu je rádovo väčšia ako na jeho vyprodukovanie.

Svet je zaplavený dezinformáciami – každý deň sa stretávame na sociálnych sieťach s množstvom neprávd či falošných tvrdení. No sociálne siete nie sú jediné – svoju integritu dávno stratili aj menej vedecké odbory ako medicína či ekonómia. Akonáhle sa z dôvodu chybných dát či nepresnej logiky inštitucionalizuje nepravda ako fakt, môže trvať generácie, kým sa chyba napraví.

Dvojitá slepota

V medicíne sú následky dramatické najmä vo vzťahu k jednotlivcovi, v ekonómii sa však chybné závery týkajú každého. Navyše medicínske tézy sa môžu pomerne hodnoverne testovať pomocou experimentov s dvojitou slepotou. Takmer vždy sa dá z vedeckých štúdií zistiť, či odporúčaná terapia má efekt alebo nie. V ekonómii je však situácia omnoho komplikovanejšia.

Keďže v makroekonómii nie je možné robiť experimenty, ekonómii chýba ten základný atribút vedy – možnosť falzifikovať ekonomické teórie. Jediná alternatíva je falzifikácia na základe historických dát. Avšak tá je zdĺhavá a vždy sa dá namietať odlišnosť podkladových podmienok.

Slúžka politikov 

Keďže ekonomika má kľúčový vplyv na politické dianie, nebude prekvapujúce, že sa z ekonómie stala slúžka politikov. Vládou financované či ovládané ekonomické inštitúcie nemajú iný cieľ ako presadzovať politiku prospešnú pre zachovanie status quo. Vyniká v tom najmä centrálna banka.

A tak sa dostávame do situácie, keď centrálna banka rozhoduje o svojej politike na základe modelov, ktoré nefungujú. Na jednej strane vyjde štúdia ekonómov Fedu o tom, že neexistujú dôkazy na potvrdenie Phillipsovej krivky, no na druhej strane guvernér Fedu ju považuje stále za kľúčovú.

ECB ani po natlačení dvoch biliónov euro nedokáže priblížiť infláciu k svojmu cieľu. Na jednej strane ekonómovia centrálnej banky znižujú výhľady inflácie pre nadchádzajúce roky, no na strane druhej guvernér ECB si je istý, že inflácia dosiahne stanovený cieľ. Stačí byť trpezlivý. Ako keby história nehovorila o tom, že to všetko už dávno skúšalo Japonsko - bez efektu.

Podobne je na tom ekonomický minister. Je jedno, či zavedenie minimálnej mzdy ekonomike škodí. Podľa poslednej štatistiky sa zvýšením hodinovej minimálnej mzdy o $1 zníži zamestnanosť automatizovateľných pozícií o 0,43%. Ale fakty nie sú podstatné, podstatné sú volebné preferencie.

Ako zjednodušiť svet

A tak sa nám každý týždeň kopí množstvo nových zákonov, opatrení a pravidiel pomocou ktorých tí pri moci pretláčajú svoje politické záujmy. Bez vzťahu k faktom, realite a efektu na spoločnosť. Tieto pravidlá sa čoskoro inštitucionalizujú ako fakt a ľudia sa s nimi stotožnia.

Komplexnosť systému dramatický narastá. Ľudia začínajú žiť vo svojich mikrosvetoch vzdialených na míle od reality. Veria, že systém bude nejako fungovať aj ďalej. Každá komplexnosť má však svoje hranice, podobne aj tá spoločenská.

Buď prídu k moci politici, ktorí si uvedomia, že svet treba zjednodušiť. Alebo sa svet zjednoduší sám. Vtedy však bude uvoľnená energia rovná jadrovému výbuchu.

01 - Modified: 2019-06-20 22:36:25 - Feat.: - Title: Procházka ukazuje, že kľúčom k zvoleniu je masochizmus 02 - Modified: 2019-04-25 20:25:32 - Feat.: - Title: Veľké divadlo pokračuje 03 - Modified: 2019-04-11 20:22:00 - Feat.: - Title: Dokedy bude ropa rásť? 04 - Modified: 2019-04-04 20:20:04 - Feat.: - Title: Rast svetového dlhu brzdí 05 - Modified: 2019-03-28 20:20:21 - Feat.: - Title: Centrálne bankovníctvo v kríze
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 20:06