Reuters
StoryEditor

Peking prekvapil. Najslabšími číslami za 18 rokov (komentár dňa)

15.09.2017, 00:00
Také slabé čísla nepredstavila Čína už celé roky.

Makrodáta, ktoré Peking tento týždeň predstavil, sú prekvapujúce slabé. Napríklad rast investícií bol najslabší za posledných 18 rokov. Podľa posledných dát sa zdá, že čínskej ekonomike dochádza para. Analytici však nesúhlasia.

Progres štrukturálnych reforiem v zlepšení fungovania štátom vlastnených firiem je v Číne zatiaľ minimálny. To prináša štrukturálny problém a riziká pre ekonomický rast. Keďže ďalší mesiac sa bude v Číne meniť vláda, riziko pre vývoj krajiny pravdepodobne nie je v najbližších mesiacoch, ale v rokoch. Každopádne je niekoľko dôvodov na obavy.

Priemyselná produkcia za minulý mesiac spomalila na ročnej báze na 6,0 percent z predchádzajúcich 6,4 percenta, pričom analytici odhadovali opačný pohyb - nárast na 6,6 percenta. Maloobchodné tržby taktiež znížili tempo rastu na 10,1 percenta (posledný výsledok bol 10,4 percenta, odhad 10,5 percenta). Tak priemyselná produkcia, ako aj maloobchodné tržby teda rástli hlboko pod konsenzom. Jedinou „ochranou“ pred výraznejším spomalením zostal nárast predaja nehnuteľností.

Dlhodobé investície do hmotných aktív, jeden z hlavných zdrojov rastu HDP, spomalili v auguste na 7,8 percenta, čo je najslabšie tempo od decembra 1999 a ústup od minulomesačných 8,3 percenta. Hlavným kameňom úrazu bol podľa dát výrazný pokles investícií do infraštruktúry po tom, čo vládna spotreba v posledných dvoch mesiacoch prudko poklesla. Dôvod je prozaický. Jednotlivé krajinské vlády sú v Číne viazané ročnými rozpočtami, a preto museli v posledných mesiacoch priškrtiť svoje výdavky. Obmedzenie sa dotklo primárne rozvoja infraštruktúry. Štatistický úrad ale prišiel s objektívnymi príčinami pre spomalenia – na vine vraj bolo výrazne teplé počasie v júli a auguste.

Každopádne, nebyť výrazného dopytu po realitách, ktorý vzrástol o 7,8 percenta medziročne (na porovnanie, v júli bol rast len 4,8 percenta), celkové investície by boli poklesli aj oveľa viac. Pozitívny vývoj realitného sektora ukazuje aj ďalšie číslo. Počet nových stavieb bytových aj nebytových priestorov – ktorý funguje ako indikátor dôvery a sentimentu v sektore - po júlovom poklese poskočil v auguste o 5,3 percenta medziročne.

Čína predpokladá pre tento rok silný rast HDP. Pôvodne mal byť podporený primárne veľkými výdavkami štátu, čo sa v lete nenaplnilo. Napriek aktuálnemu spomaleniu však analytici stále dôverujú čínskej ekonomiky a predpokladajú ročný rast HDP na úrovni okolo 6,8 percenta. To je viac ako oficiálny vládny odhad 6,5 percenta. Každopádne, slabé čísla z Číny zatiaľ viedli len k miernemu výberu ziskov z poslednej rally na akciách. Uvidíme, ako sa táto dôvera vyvinie v ďalších týždňoch.

Autorom je Peter Bukov, hlavný analytik TopForex.

01 - Modified: 2024-04-18 07:37:16 - Feat.: - Title: Čína a Indonézia by podporili plné členstvo Palestíny v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 04:56:52 - Feat.: - Title: Šéf NASA varuje pred čínskou vojenskou prítomnosťou vo vesmíre 03 - Modified: 2024-04-17 17:49:44 - Feat.: - Title: Prichádza obchodná vojna? Protekcionizmus Číny a Európskej únie do nej môže prerásť 04 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA 05 - Modified: 2024-04-17 09:39:43 - Feat.: - Title: Rokovací stôl je jediným východiskom z ukrajinskej krízy, reaguje čínska diplomacia na Scholza
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:03