Reuters
StoryEditor

Ropa nenápadne zdražela o tretinu. Zdá sa, že budeme mať hlbšie do peňaženky (komentár dňa)

28.09.2017, 23:59
Čierne zlato sa v posledných týždňoch nenápadne vyšplhalo až na aktuálne 5-mesačné maximá. A faktory, ktoré tlačia cenu ropy smerom nahor, sa, nanešťastie pre bežných motoristov, zatiaľ nemenia.

Americká ropa WTI si v pondelok pripísala na svoje konto viac než 3 percentá a dostala sa na nové päťmesačné maximá nad úrovňou 52 dolárov za barel. Rope WTI sa od júnového dna podarilo vzrásť o cca 23 percent, čo ju z technického hľadiska poslalo do rastového trendu. Za posledným silným nárastom stojí hlavne geopolitické riziko v irackom Kurdistane a varovanie niektorých veľkých bánk pred nedostatočnou ponukou v nasledujúcich mesiacoch. To všetko tlačí cenu ropy smerom nahor.

Po tom, čo iracký región hlasoval za svoju nezávislosť, vyhlásil Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, že Turecko by mohlo zastaviť prívod ropy z irackého Kurdistanu. Ak by sa to naozaj stalo, mohol by svet pocítiť v roku 2019 nedostatok ropy na trhu. Zdá sa, že dlhodobý trend z posledných rokov, keď bol na trhoch prebytok ropy a dopyt bol celkovo slabý, sa môže chýliť ku koncu. Trh s ropou by sa mohol rýchlo vybalancovať, a to by mohlo tlačiť cenu ropy ďalej smerom nahor.

V utorok ropa konsolidovala a WTI bola počas londýnskej seansy v malom zisku pri 52,10 dolárov. Európska ropa Brent sa obchodovala okolo 59 dolárov za barel. Tento druh ropy je od júnových miním vyššie už o takmer 35 percent a potvrdzuje, že ropa by mohla smerovať ešte vyššie. Ropa získala tento mesiac už viac než 10 percent, k čomu jej okrem geopolitických rizík dopomohli aj predpovede očakávaného zvýšeného dopytu. Krajinám OPEC-u sa podarilo dodržať zníženú produkciu a aj napriek rastu produkcie z USA zostalo čierne zlato v rastovom trende.

Budúce futures kontrakty ropy sa aktuálne nachádzajú v tzv. backwardácii, teda dodávky ropy v budúcnosti majú nižšiu cenu, ako je aktuálna spotová cena. To naznačuje silný dopyt po rope v súčasnosti.

V priebehu týždňa ropa Brent korigovala prudký pondelkový nárast, ale pravdepodobne sa jedná len o výber ziskov a rally by do budúcna mohla pokračovať aj ďalej. Ak by sa situácia v Iraku skomplikovala, ohrozených je cca 500-tisíc barelov ropy denne, čo má reálny potenciál udržať cenu ropy v celkovom raste. Turecko je proti nezávislosti kurdského štátu a vzhľadom na to, že ropovod ide z Iraku cez Turecko do prístavu Ceyhan, bude mať Turecko najväčší vplyv na to, čo sa s týmto ropovodom udeje. Zatiaľ podľa dostupných zdrojov tečie ropa cez tento ropovod normálne.

01 - Modified: 2020-04-24 13:07:20 - Feat.: - Title: Na benzín pod euro zabudnite. Odborník vysvetľuje, čo spôsobí kolaps cien ropy 02 - Modified: 2020-04-24 13:07:02 - Feat.: - Title: Na benzín pod euro zabudnite. Odborník vysvetľuje, čo spôsobí kolaps cien ropy 03 - Modified: 2019-06-20 22:36:25 - Feat.: - Title: Procházka ukazuje, že kľúčom k zvoleniu je masochizmus 04 - Modified: 2018-11-23 08:33:21 - Feat.: - Title: Striebro: dlho zaznávaná komodita, ktorej svitá na lepšie časy? 05 - Modified: 2018-09-17 09:43:15 - Feat.: - Title: Pozitívne inflačné čísla posilnili kurz eura
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:41