Reuters
StoryEditor

Akciové trhy nezadržateľne rastú. Rekordný však (pravdepodobne) ešte len príde (komentár dňa)

06.10.2017, 00:00
Aj napriek viacerým vyhláseniam z posledných týždňov o tom, že nás čaká korekcia na akciových trhov a akcie sú už príliš nadhodnotené sa tak (opäť) nestalo.

Na trhu vidíme pravý opak – takmer každodenné posúvanie nových historických maxím pri amerických indexoch SP500 a Dow Jones. Nálada na trhoch je znova pozitívna, a preto nastal takzvaný risk-on prístup.

Hrozba zvyšovania sadzieb, geopolitické riziká, možnosť vojny medzi USA a Severnou Kóreou a ani vysoké zhodnotenie zatiaľ nedokázali zastaviť, a dokonca ani len pribrzdiť, súčasnú akciovú rally. Akciové indexy preto rastú takmer bez korekcie (pričom za korekciu sa nepovažuje len pokles, ale aj niekoľko dní obchodovania do strany).

Manažéri veľkých investičných makro fondov zatiaľ nemali investície naplno alokované v akciách, a preto nedokázali prekonať akciové benchmarky. To by sa mohlo v nasledujúcom období zmeniť, keď aj títo manažéri veľkých fondov môžu začať nakupovať akcie, čo by im mohlo dodať ďalší rastový impulz.

Väčšina investorov má navyše stále veľké množstvo hotovosti, a to sú peniaze, ktoré nie sú zainvestované. Ak sa rozhodnú pre investovanie na akciových trhoch, mohlo by to opäť posilniť rastové, býčie tendencie pre akciové indexy. Podľa J.P. Morgan nemá dnes až 60% portfólio manažérov naplno zainvestované portfóliá. Potenciálny priestor na rast je teda značný.

Trh zatiaľ stále berie zvyšovanie sadzieb v USA ako pozitívne pre ekonomiku, aj pre akciový trh, nakoľko index finančných podmienok zostáva veľmi uvoľnený. Je to preto, že dolár v posledných týždňoch výrazne oslabil a výnosy na strednodobých až dlhodobých dlhopisoch nerastú, keďže inflačné očakávania zostávajú do budúcna tlmené. Ak by Fed chcel naozaj bojovať proti vysokému zhodnoteniu (ako sa už niekoľkokrát vyjadril), musel by sadzby začať zvyšovať oveľa rýchlejšie, aby to na trhu vyvolalo šok.

V USA navyše klesá ponuka nových korporátnych dlhopisov s najvyšším investičným ratingom. Jednoducho – okrem akcií - nie je veľmi do čoho investovať.

Koncom septembra predstavil Donald Trump aj novú daňovú reformu, ktorá bola jedným z hlavných zdrojov silnej akciovej rally od novembra. Zdá sa, že trh je s touto reformou spokojný, aj keď ešte nebola schválená. Jej schválenie a uvedenie do praxe by mohlo znamenať ďalšie zisky pre akciové trhy.

Keď to zhrniem, aktuálne kapitál znova vo veľkom prúdi do akcií v USA, ale aj v EU, keďže iné investičné príležitosti neprinášajú požadovaný výnos. Kým táto konštelácia bude platiť, na raste akciových trhoch sa pravdepodobne nič nezmení.

Autorom je Peter Bukov, hlavný analytik TopForex.

01 - Modified: 2020-04-24 13:07:20 - Feat.: - Title: Na benzín pod euro zabudnite. Odborník vysvetľuje, čo spôsobí kolaps cien ropy 02 - Modified: 2020-04-24 13:07:02 - Feat.: - Title: Na benzín pod euro zabudnite. Odborník vysvetľuje, čo spôsobí kolaps cien ropy 03 - Modified: 2019-06-20 22:36:25 - Feat.: - Title: Procházka ukazuje, že kľúčom k zvoleniu je masochizmus 04 - Modified: 2018-11-23 08:33:21 - Feat.: - Title: Striebro: dlho zaznávaná komodita, ktorej svitá na lepšie časy? 05 - Modified: 2018-09-17 09:43:15 - Feat.: - Title: Pozitívne inflačné čísla posilnili kurz eura
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 13:29