StoryEditor

Makety vo výklade polície

20.01.2005, 23:00
Odvolanie šéfa Úradu boja proti korupcii Jozefa Šáteka prišlo ako blesk z jasného neba a -- ak nám koaliční aj opoziční politici hovoria pravdu -- všetkých prekvapilo. A právom: Šátekov tím sa roky vydával priam za výkladnú skriňu polície a jej snahy bojovať proti závažnej trestnej činnosti.

Odvolanie šéfa Úradu boja proti korupcii Jozefa Šáteka prišlo ako blesk z jasného neba a -- ak nám koaliční aj opoziční politici hovoria pravdu -- všetkých prekvapilo. A právom: Šátekov tím sa roky vydával priam za výkladnú skriňu polície a jej snahy bojovať proti závažnej trestnej činnosti. Vrátane tej, ktorá sa týka politických vôd. Za všetky stačí spomenúť vlaňajšie pretriasanie predsedu ANO Pavla Ruska, ktorého obvinil šéf Drukosu František Mojžiš z vydierania a nátlaku. Vtedy sa minister vnútra Vladimír Palko staval jednoznačne na jeho stranu. Teraz ho náhle odvoláva s odôvodnením, že nezvládol funkciu z ľudského hľadiska -- svojimi zákulisnými ťahmi vyvoláva kompetenčné spory a rozbroje v polícii. Postupne však vychádzajú na povrch aj ďalšie dôvody. Vrátane intrigovania proti vlastnému ministerstvu -- Šátek vyšetroval údajne nevýhodný nákup automobilov Opel pre rezort vnútra. Tu je zaujímavá veta ministerského hovorcu Borisa Ažaltoviča, že ministerstvo predvídalo intrigy tohto druhu, pričom v tomto konkrétnom prípade mal prsty aj novinár Milan Žitný (ten, samozrejme, akékoľvek intrigovanie popiera). A minister vnútra Palko všetko priklincoval konštatovaním, že Šátekove kvality, ale aj negatívne stránky poznal už pred nástupom do funkcie ministra, vrátane jeho podielu na odchode Ladislava Pittnera z funkcie ministra vnútra počas minulej vlády.
Týmito vetami dostáva prípad celkom nové dimenzie. Meno Šátek sa spolu s menami niekoľkých novinárov skloňovalo už v známej kauze "skupinka" spolu s menom exšéfa NBÚ Jána Mojžiša. V nej nešlo o maličkosť, ale o veľké peniaze, napríklad desaťmiliardový tender na vybudovanie systému TOKOS. V súvislosti so "skupinkou" sa spomínali tiež osoby spojené s firmami, ktoré dostávali od ministerstva vnútra výnosné objednávky, a to priamym zadaním. Vtedy sa na Šátekovu stranu postavil nielen Palko, ale aj predseda SMK Béla Bugár, ktorý varoval pred následkami, ak by Šátek mal "byť odídený" pod politickým tlakom. Alebo inak: to, čo bolo vtedy pre Palka a Bugára prijateľné, teda Šátekovo "intrigovanie s novinármi", sa stalo náhle dôvodom na jeho odvolanie. Či skôr zámienkou. Pretože vyšetrovanie kauzy nákupov Oplov svedčí o sebavedomí, podopretom silou, ktorá zrejme vyvolala potrebu obrany aj u Palka.
Pri spätnom pohľade je skôr čudné, že to trvalo až tak dlho. Stačí sa vrátiť ku kauze vyšetrovania kauzy Rusko -- František Mojžiš. Vtedy Šátekov tím požiadal o zbavenie imunity lídra koaličnej strany opierajúc sa o výpovede osoby, ktorá sama čelila podozreniu z poškodenia tisícok ľudí. K nim rúče pripojili šieste obvinenie -- vydieranie jedného z popredných vedúcich manažérov elektrární Rapšíka bez toho, aby oslovili údajného vydieraného. Už takýto počin sa mal stať dôvodom minimálne na zamyslenie sa kompetentného ministra, či je Šátek naozaj tým správnym mužom na správnom mieste. Najmä ak to nebol prvý prípad, ktorý prokurátor vrátil s odporúčaním doplniť vyšetrovanie. A nebol ani posledný.
Šátekov tím sa tým stával síce výstavnou skriňou práce polície -- bohužiaľ, čoraz podobnejšou tým, ktoré hlásajú, že tam prezentovaný tovar sú len makety.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 11:46