trhy, burza, akcieReuters
StoryEditor

Svetová ekonomika rastie rekordne. Po 10 rokoch sa blížime na predkrízové úrovne

13.10.2017, 12:17
Globálny rast svetovej ekonomiky zažíva najlepšie obdobie od roku 2010 a pomaly, ale isto sa vracia na predkrízové úrovne.

Informoval o tom v utorok Medzinárodný menový fond. MMF zároveň revidoval odhady ekonomického rastu smerom nahor. Nečakane dobré správy a nárast investícií by mali mať pozitívny dopad na rast ekonomiky aj v roku 2018 a MMF preto zostáva pozitívne naladený aj v dlhodobých prognózach.

Naposledy sa takto dobre darilo svetovej ekonomike v roku 2010, keď sa svet prebúdzal z veľkej finančnej krízy. Jednalo sa však len o krátkodobé zotavenie, zatiaľ čo súčasný rast je dlhodobý, založený na iných fundamentoch a je podľa MMF oveľa silnejší. Nejedná sa preto o „výskok po veľkej kontrakcii“, ale o zrýchlenie pomalšieho rastu, ktorého sme boli svedkami v minulých rokoch. Pre finančné trhy by to mali byť dobré správy.

MMF odhaduje, že svetová ekonomika porastie tempom až 3,6 % ročne, čo je viac ako odhadovaných 3,2 % v poslednej predikcii. Fond ďalej predpokladá, že HDP bude rásť v roku 2018 o 3,7 %. Tieto očakávania sú nad priemerom poslednej dekády a konečne sa blížia k 30-ročnému priemeru.

Navyše, MMF nepredpokladá nárast inflácie, čo by malo zvyšovať kvalitu životnej úrovne ľudí, ako aj príjmy obyvateľov. Centrálne banky by mali pokračovať v pomalom utesňovaní monetárnej politiky, avšak na rast ekonomík by to podľa prognóz nemalo mať veľký dopad.

Čínska ekonomika by mala rásť doterajším tempom aj napriek problémom s dlhom. Ratingové agentúry ale očakávajú v Číne spomalenie, práve kvôli potrebným reguláciám na obmedzenie dlhu. MMF ďalej mierne znížil odhady rastu americkej ekonomiky, hlavne vďaka slabšiemu prvému kvartálu a nižšej pravdepodobnosti fiškálnych stimulov, s ktorými ekonómovia počítali pri tvorení jarných prognóz.

Najvýznamnejší nárast očakávaní je spojený s eurozónou. Dôvodom je návrat optimizmu a dôvery v tento ekonomický blok. Na druhej strane, Británia si vyslúžila zníženie odhadov, nakoľko politická neistota a slabé ekonomické dáta pravdepodobne spomalia ekonomiku aj v najbližších mesiacoch.

Dobrú ekonomickú situáciu reflektujú aj globálne akciové trhy, ktoré pokračujú v dlhodobom raste a zdá sa, že tak skoro ich z tohto býčieho trendu nič nevykoľají.

MMF napriek optimistickým číslam aj naďalej upozorňuje štáty, aby počas tohto obdobia rastu nepoľavili v potrebných reformách a vylepšili svoje verejné financie. Ak by sa to podarilo, mohlo by to svetový rast posunúť znova o čosi smerom nahor.

Autor je hlavný analytik TopForex

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Najslabšie články svetovej ekonomiky sa dajú do poriadku 03 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 04 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 05 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 17:52