StoryEditor

Olympiáda v Prahe?

18.03.2007, 23:00

Letné olympijské hry v Prahe považuje za hlúposť aj človek, ktorý inokedy neváha pre svoje potešenie minúť pekných pár miliónov korún - bývalý šéf Komerčnej banky Radovan "Ferrari" Vávra. Rozmýšľa múdro. Olympiáda vyzerá ako úžasná úloha, ktorá by mohla oportunistickému českému národu dodať vieru vo vlastné sily, presláviť sa vo svete, zbaviť sa nálepky váhavosti. Bystro urobený projekt by mohol krajine byť na prospech finančne, medzinárodne a zvlášť mentálne. Letné hry by takúto šancu ponúkali. Ale rozhodne nie tu a teraz.
Nečudujme sa niektorým športovcom, politikom, vizionárom a stavbárom, že chcú veľké dielo. Veľkí ľudia majú veľké vízie, ale nemali by o nich snívať za cudzie peniaze. Šéf Sazky Aleš Hušák síce riskoval viac svoju výplatu než vlastné peniaze - tie však dali aspoň samotné športové zväzy. Dnes sa ukazuje, že "veľká hala v malej krajine" (Sazka Aréna) prežije - blahoželám! - ale ak by projekt skolaboval, odniesol by si to Hušák a športovci.
Lenže olympiáda by stále približne stokrát viac a nikto z jej navrhovateľov neriskuje ani halier.
Organizačný výbor nie je akciová spoločnosť, väčšina nákladov by bola na ťarchu mesta Prahy a štátu. A to je prvý problém: priaznivci - primátor Pavol Bém či Milan Jirásek, chcú slávu, eventuálnu stratu by však zaplatil niekto iný. Ide o zlý obchod.
Zoberme si za príklad Londýn: pôvodný návrh rátal s 2,3 miliardy libier, potom to stúplo na 3,3 miliardy. Minulý štvrtok ministerka Tessa Jowellová oznámila, že to vyskočilo na 9,3 miliardy libier (381 mld. Kč), čiže na štvrnásobok pôvodnej sumy. A to sme iba na začiatku roku 2007. Nikto netuší, kam až sa ešte náklady posunú.
Hry, samozrejme, pritiahnu - aspoň na istý čas - na usporiadateľov pozornosť. Tento faktor najviac zaberá na málo známe, ale napriek tomu zaujímavé mestá: Calgary, Vancouver, a najmä Barcelonu. Praha je pomerne slávna a aj po hrách sa do nej bude chodiť pre unikátne historické centrum, ale nie kvôli olympijskej dedine.
Tretí a základný problém olympiády sú peniaze. Tých približne 135 miliárd Kč na haly a ubytovanie by čisto teoreticky mohlo dať dohromady súkromné konzorcium. Ale kto by zaplatil tých 487 mld. (prvý, konzervatívny odhad organizačného výboru) "nevyhnutných investícií" do pražskej infraštruktúry? Ako vysvetlia ľuďom na vidieku, že oni nemajú ani na kanalizáciu, plyn, pričom bohatá Praha sa obohatí o šperky za polovičku štátneho rozpočtu?
Metropola Česka potrebuje úplne iné investície, aby sa z nej stalo mesto príjemné na život: parky, rekreačné zóny, cestné obchvaty, cyklotrasy, malé miestne športoviská. Česko zase potrebuje dať do poriadku svoje narastajúce dlhy, nie experimentovať s polbiliónovou stávkou.
Pre Česko, Prahu, a v tejto dobe, je olympiáda iba sen, z ktorého by sme sa v Česku mali čo najrýchlejšie zobudiť.
Želám Prahe len to najlepšie. Preto držím palce Berlínu, Baku a Madridu.

Petr Kamberský, komentátor Hospodářských novin, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 03:19