burza, trhyReuters
StoryEditor

Akciové trhy hlásia nový rekord. Je to predzvesť obratu alebo sa na rastovej krivke tak skoro nič nezmení? (komentár dňa)

02.11.2017, 23:00
Globálne akciové trhy zakončili už dvanásty mesiac ziskov v rade, čo je nový rekord.

Európske akciové indexy sa rýchlo zotavili z letnej slabosti a vzrástli počas októbra na takmer šesťmesačné maximá, japonský Nikkei sa dostal na najvyššie úrovne za viac než dve dekády a americké indexy zase pokračujú v posúvaní nových historických maxím takmer každý deň.

Európske burzy pozitívne reagovali na posledné výsledky eurozóny. Rast HDP v tomto ekonomickom bloku dosiahol až 2,5 percenta v medziročnom vyjadrení a miera nezamestnanosti poklesla na úroveň z roku 2009 - v číselnom vyjadrení 8,9 percenta. Navyše, inflácia v eurozóne nerastie jasným tempom a dáta za október ukázali len 1,4-percentný medziročný rast, čo je o desatinu menej ako v minulom mesiaci.

Monetárna politika ECB sa pravdepodobne tak rýchlo uťahovať nebude a aktuálne zmeny v kvantitatívnom uvoľňovaní (QE) akciové trhy prijali pozitívne. Objem QE sa nemenil, stále existuje možnosť jeho predĺženia a Draghi potvrdil, že úrokové sadzby zostanú na nule ešte dlho po tom, čo samotné tlačenie peňazí skončí. To sú stále priaznivé faktory pre nákupy akcií. Navyše, euro pokleslo zo svojich maxím nad 1,20 a obchoduje sa okolo 1,1650, čo je pre európske akcie taktiež pozitívny impulz.

V Japonsku vyhral voľby súčasný premiér Šinzó Abe a trh si to vysvetlil tak, že aktuálna uvoľnená monetárna politika bude pokračovať aj naďalej. Japonskému Nikkei teda takisto nestojí v ceste rastu žiadna prekážka.

V USA sa schyľuje k ďalšiemu zvyšovaniu sadzieb, ktoré by sme mali vidieť v decembri. Predchádzajúce zvyšovania sadzieb však akciovú rally „nerozhodili“, nakoľko dolár oslabil a výnosy na strednom až dlhom konci výnosovej krivky nerástli. To prinieslo uvoľnené podmienky na finančnom trhu a tento trend je aj naďalej aktuálny. Decembrový pohyb fed funds na 1,50 percenta tak pravdepodobne opäť nebude mať na akcie žiadny vplyv.

Ak si kladiete otázku, kedy sa táto „idyla“ skončí, odpoveď je zatiaľ nejasná. V najbližších dňoch by sme mali byť svedkami oznámenia mena nového šéfa Fedu. Podľa trhových odhadov sa ním stane Jerome Powell.

Powell je známy jastrab, a preto by monetárna politika Fedu mohla byť viac jastrabia ako doteraz, čo by mohlo znamenať rýchlejšie zvyšovanie sadzieb. Tento faktor by už mohol mať na akcie negatívny dopad. Zatiaľ sa tak však nedeje a akcie si môžu užívať pokojný postup na vyššie úrovne.

Autorom je Peter Bukov, hlavný analytik TopForex.

01 - Modified: 2020-04-24 13:07:20 - Feat.: - Title: Na benzín pod euro zabudnite. Odborník vysvetľuje, čo spôsobí kolaps cien ropy 02 - Modified: 2020-04-24 13:07:02 - Feat.: - Title: Na benzín pod euro zabudnite. Odborník vysvetľuje, čo spôsobí kolaps cien ropy 03 - Modified: 2019-06-20 22:36:25 - Feat.: - Title: Procházka ukazuje, že kľúčom k zvoleniu je masochizmus 04 - Modified: 2018-11-23 08:33:21 - Feat.: - Title: Striebro: dlho zaznávaná komodita, ktorej svitá na lepšie časy? 05 - Modified: 2018-09-17 09:43:15 - Feat.: - Title: Pozitívne inflačné čísla posilnili kurz eura
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 10:57