Reuters
StoryEditor

Európske banky proti americkým technológiám (komentár dňa)

13.11.2017, 23:01
Európe sa ekonomicky darí, technologicky sa však na Američanov nechytá.

Európa zažíva najlepší hospodársky rast za posledných desať rokov. Pozitívna výsledková sezóna zaradila talianske, grécke a nemecké akcie medzi najlepšie aktíva na svete so ziskami od 30-50 percent za posledný rok. Vyšší rast tlačí hore aj reálne mzdy, z čoho sa tešia všetci. V skutku dobré správy.

Ale ako to v Európe býva, všetky dobré správy majú svoje muchy.

Európa zaostáva v technológiách

Ešte väčší rast ako európske aktíva zažíva skupina najväčších technologických akcií. Jedná sa o americkú päticu Facebook, Amazon, Apple, Microsoft a Google a čínsku trojicu Baidu, TenCents a Alibaba. Ich priemerný zisk v tomto roku je 46 percent.

Je pravdepodobné, že tieto akcie sa dostali už do fáze neudržateľného rastu, ale to na teraz nie je podstatné. Tento rok pridalo týchto osem akcií na svojej kapitalizácii 1,7 bilióna dolárov. Je to viac ako celá kapitalizácia najobľúbenejšieho európskeho indexu – nemeckého DAX.

Potenciálna bublina, aj keď jej prasknutie vždy bolí, má pozitívny efekt – prináša do sektora mohutné investície. Firmy, ktoré prežijú, budú mať k dispozícií výborný východiskový bod pre svoj ďalší rozvoj. A budú to hlavne americké a čínske firmy, ktoré budú v budúcnosti rásť.

Ak sa pozrieme na inovácie, či výdaje na výskum, Európa výrazne zaostáva. Bez zveličenia môžeme povedať, že v USA a Číne sa produkujú nové trendy a chytá sa podiel na svetovom obchode. Na druhej strane Európa nedokáže produkovať veľké technologické korporácie - dokáže ich však dobre zdaňovať. Snaha Bruselu či Paríža hľadať spôsoby na efektívnejšie zdaňovanie zahraničných digitálnych firiem zobrazuje žalostný stav pokroku v Európe. 

Európske bankové dedičstvo

Už zbežný pohľad na európske a americké blue-chips nám prezradí veľa o rozdielnej štruktúre ekonomík. Medzi top 50 európskych firiem sa nachádza až sedem bánk. Medzi top 30 amerických iba dve. To prezrádza, že európska ekonomika je prepojená s bankami pupočnou šnúrou.

Kapitálový trh v Amerike je hlavný spôsobom získavania kapitálu pre domáce firmy. V Európe túto rolu získali banky. Je to pomerne nešťastné postavenie, keďže banky sú zbytočný a drahý prostredník medzi sporiteľmi a firmami hľadajúcimi kapitál. Navyše, chuť požičiavať a náklady s tým spojené závisia od vlastného zdravia bankového sektora. A ten je dlhodobo v Európe v zlom stave. Európske banky potrebujú svoje bilancie vyčistiť, no štáty na to peniaze nemajú.

Technológie verzus banky

Chceli by ste žiť v štáte, kde je ekonomika postavená na technologických firmách alebo bankách? Pre väčšinu ľudí je odpoveď jasná. Navyše, práve technológie môžu pomôcť bankám výrazne zredukovať svoje náklady. Odhaduje sa, že do piatich rokov by bankový sektor mohol nahradiť až 40% svojej pracovnej sily automatizáciou. Dobrá správa pre akcionárov bánk, horšia pre zamestnancov.

Ale možno sa Európe podarí zaviesť efektívny spôsob „spravodlivého“ zdaňovania všetkého pokrokového – od robotov až po digitálne technológie. Európsky sen už za rohom...

Autorom je Ronald Ižip, analytik TRIM Kapitál.

01 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 02 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 03 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 04 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 05 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:17