BitcoinReuters
StoryEditor

Ronald Ižip: Je Bitcoin bublina?

20.11.2017, 23:00
Hodnota Bitcoinu prekonáva rekordy.

Včera cena Bitcoinu narástla na nový historický rekord nad 8 250 dolárov. A Bitcoin nebol jediná kryptomena, ktorá rástla. Celková kapitalizácia kryptomien vzrástla na úroveň takmer 250 miliárd dolárov. Počet kryptomien sa zvýšil na viac ako 2,400 a stále sa chystajú nové. Sú kryptomeny bublina a Bitcoin obzvlášť? Samozrejme! A čo?

Svet bublín

V roku 2000 sme tu mali bublinu technologických akcií. O sedem rokov neskôr sa bublina objavila na trhu nehnuteľností a bánk. O ďalšie štyri roky na trhu európskych vládnych dlhopisov. A teraz? Bublinu nemáme nikde... alebo ju máme všade?

Neexistuje žiaden finančný sektor, ktorý by bol v bubline – po rokoch kvantitatívneho uvoľňovania sú v ňom všetky! Koľko z nominálneho globálneho finančného bohatstva na úrovni 500 biliónov dolárov je reálnych? Aká je skutočná hodnota svetových finančných aktív?

Je cynické sa v takomto prostredí pýtať, či je Bitcoin so svoju kapitalizáciou 137 miliárd dolárov bublinou.

Nie je bublina ako bublina

Ale áno, Bitcoin je bublina. No je bublina preto, lebo paradoxne zastupuje myšlienku, že nikdy nebude bublina. Že jeho objem je na rozdiel od všetkých papierových mien fixný. Že jeho hodnota bude vždy rásť, na rozdiel od eur alebo dolárov, ktorých hodnota neustále klesá.

A táto myšlienka je príliš lákavá pre časť populácie – aj keď zatiaľ malú, no stále rastúcu. S rastúcim záujmom a novými investíciami do kryptomien táto najväčšia finančná inovácia za dlhé dekády získava na sile. Je to mohutná „dizraptívna“ inovácia so všetkým, čo k tomu patrí.

A k novej zásadnej inovácii patria bubliny. Práve bubliny zabezpečujú, že inovácia získa dostatok kapitálu na svoje napredovanie. Tak, ako ho pred storočím získali automobily alebo pred dvomi dekádami internet. Pokrok je v mnohých ohľadoch závislý na bublinách.

Keď bublina praskne

Každá bublina raz praskne. Aj bitcoinová a aj tá globálna finančná. A môžeme sa len dohadovať, kam sa cena kryptomien pred tým vyšplhá a kam až poklesne. Ale rovnako sa môžeme len domnievať, kam vzrastie cena Bitcoinu, keď praskne súčasná globálna finančná bublina. Potom, keď centrálne banky začnú s cielením cenovej hladiny – neobmedzeným QE na n-tú.

Aj keď bublina pomôže sektoru ako takému, vždy sa na nej popália ľudia, ktorí vstúpia do hry ako poslední. Sú to tí, ktorí neveria myšlienke, ale veria rastu ceny - vidia vidinu obrovských zárobkov. Oproti nim stoja kupujúci, ktorí vidia hodnotu. Tí, ktorí skúpia každý pokles. A podľa toho, aká časť investorov je na jednej či druhej strane, podľa toho môžeme povedať, či sa jedná o bublinu alebo nie.

Slabí špekulatívni investori predávajú pri každom väčšom prepade ceny. Silní hodnotoví investori pri každom väčšom poklese ceny nakupujú. Za tento rok spadol Bitcoin o viac ako 25 percent už trikrát. A trikrát bol vykúpený. Naposledy pred týždňom – to nenaznačuje slabé ruky.

Budúcnosť bubliny

Veľa bude závisieť od veľkých globálnych finančných špekulantov, ktorí vstúpia do obchodovania Bitcoinu v polovici decembra cez futures. Predpoklad je, že k Bitcoinu sa postavia ako k bubline a budú ho predávať. A rovnako bude veľa závisieť aj od postoja čínskej vlády či ECB. Rizík je veľa.

Avšak ako sa hovorí – bublinu vidí investor vo všetkých aktívach, ktoré nestihol nakúpiť. A tí, ktorí nestihli nakúpiť akcie, napríklad tie technologické, majú hlavu v smútku minimálne posledných pár mesiacov. Kto chce zopakovať tú istú chybu na tak úžasnom aktíve, akým Bitcoin je?

01 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 02 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Kedy bitcoin ovládne svet peňazí? 03 - Modified: 2024-04-08 13:43:54 - Feat.: - Title: Cena bitcoinu prekonala 72-tisíc dolárov, v druhej polovici apríla ho čaká takzvaný halving 04 - Modified: 2024-03-28 16:06:20 - Feat.: - Title: Súd poslal zakladateľa kryptomenovej burzy FTX na 25 rokov do väzenia 05 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Bitcoin nemá strop, o polstoročie môže pohltiť tradičný finančný svet, tvrdí kryptomenový expert
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 23:10