BitcoinReuters
StoryEditor

Rozdelenie Bitcoinu sa nekoná (komentár dňa)

21.11.2017, 23:00
Posledné týždne nehrozí nuda na trhoch kryptomien.

Bitcoin mal pri vývoji trhov opäť hlavné slovo a to kvôli očakávanému Hard forku. Na ne/štastie sa nakoniec zrušil, keďže jeho podporovatelia videli, že nemá nádej na úspech s nedostatočnou podporou. Dôvodom je, že niektorí z jeho prvotných podporovateľov sa nakoniec vyjadrili, že za zväčšením bloku z 1MB na 2MB nestoja. Obchodníci od radosti/smútku vystrelili cenu Bitcoinu na 8-tisíc dolárov, avšak len na chvíľu.

Neskôr sa pár dní prelievala kapitalizácia z Bitcoinu do Bitcoin Cashu, avšak neskôr sa to opäť obrátilo. V súčasnosti je Bitcoin nad 7 500 dolármi a Bitcoin Cash tesne pod 1 200 dolármi. Dôsledkom prelievania bolo spomalenie a predraženie Bitcoinu. Niektoré platobné brány dočasne stopli svoju činnosť a cena za transakciu sa vyšplhala skoro až na 20 dolárov.

Napriek tomu, že Bitcoin Gold a Bitcoin Cash, aj keď vznikli z trucu, sú dobrou konkurenciou a zrkadlom Bitcoinu, ktorý má ešte pred sebou poriadny kus vývoja. Samozrejme, v prvom rade sa vývojári musia rozhodnúť, kde vidia Bitcoin o pár rokov.

Samozrejme nepolitizujú len vývojári Bitcoinu, ale aj profesionálni politici a regulátori. Nemecká vláda sa v priebehu týždňa dvakrát vyjadrila proti Initial Coin Offering (ICO), ktoré považuje za vysoko špekulačnú investíciu. V podobnom duchu sa vyjadrila aj Európska autorita pre burzy a cenné papiere, ktorá zdôraznila, že ICO a spoločnosti, ktoré sa do neho zapoja riskujú aj konfrontovanie s legislatívou.

Problémom ICO je, že zatiaľ nie je stanovený precedens, pod čo by malo ICO spadať. Čo krajina, to odlišná regulácia. Problémom je aj to, že každé ICO je odlišné. Napríklad SEC považovalo The DAO za ekvivalent IPO, keďže sa v tej dobe poskytoval podiel na riadení spoločnosti spolu s vyplácaním dividend.

Napriek tomu pri iných ICO a tokenoch to tak vôbec nemusí byť. Známy vlk z Wall Street, Jordan Belfort, označil ICO za najväčší podvod, ktorý je väčší než akýkoľvek podvod, ktorý spravil on. A to už je čo povedať po jeho podvodoch s akciami a bohémskom živote. Napriek tomu je pravdou, že ICO zatiaľ vyzerá ako bublifuk a tým, že nie je vo väčšine krajín regulovaný, vytvára vhodné prostredie pre spoločnosti a malých investorov, ktorí potrebujú financie alebo rýchlo zarobiť.

V oblasti kryptomien sa to rozbehlo aj s patentami. Kartová spoločnosť Mastercard chce používať Blockchain na rýchle platby, aby obchodníci nemuseli čakať dlho na zaplatenie. Uvidíme či sa im to podarí, keďže aj Bitcoin má problémy potvrdzovať malé platby, nehovoriac o množstve platieb, ktoré vie Bitcoin zvládnuť za sekundu.

Na strane druhej riešenie spoločnosti Visa spočíva v súkromnom Blockchaine, ktorý sa svojimi vlastnosťami odlišuje. V podobnom duchu sa nesie patent burzy Nasdaq. Samozrejme s odlišným účelom a to na zápis vlastníctva aktív na burze.

Článok sa patrí ukončiť niečím pozitívnym. Tentoraz to bude správa spojená so šedou eminenciou kryptomien Ripplom. Šedou eminenciou preto, že Ripple spolupracuje s bankami a presadzuje Blockchain v bankovom systéme, čo sa väčšine krypto-nadšencom nepáči. Správa sa týka začatia spolupráce so spoločnosťou poskytujúcou finančné služby, American Expressom.

Spoločnosť prostredníctvom banky Santander, ktorá už nejaký ten mesiac s Ripplom spolupracuje, chce poskytovať platby v reálnom čase medzi americkými a britskými klientmi. To, že má Blockchain uplatnenie v dnešnom svete je jasné, spor sa vedie skôr o tom, že pod kým.

Autorom je Martin Lindák, analytik Nadácie F. A. Hayeka

01 - Modified: 2019-06-20 22:36:25 - Feat.: - Title: Procházka ukazuje, že kľúčom k zvoleniu je masochizmus 02 - Modified: 2018-07-23 22:13:13 - Feat.: - Title: Prehrieva sa domáci trh s nehnuteľnosťami? 03 - Modified: 2018-04-19 20:45:46 - Feat.: - Title: Bitcoin ešte neodpisujme. Nezomiera, len sa očistil 04 - Modified: 2018-01-07 20:34:25 - Feat.: - Title: E-government po švajčiarsky 05 - Modified: 2017-11-30 10:06:40 - Feat.: - Title: Eurozóna má našliapnuté na ďalší rast, ECB však varuje pred prílišným optimizmom (komentár dňa)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 00:31