StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

04.07.2003, 00:00
Le Figaro
Len čo sa talianske predsedníctvo EÚ 1. júla začalo, už vyvoláva úsmešky a iné reakcie v priestoroch Európskej komisie. Keď si úradníci EÚ vyhľadali na internete oficiálnu stránku predsedníctva EÚ, zistili na nej novú rubriku s názvom sponzori. Sú v nej uvedení verejní, ale najmä súkromní mecéni, ako napríklad výrobca cukríkov Dolce Italia alebo producent vín a alkoholických nápojov Fedenvini. V ďalšom okne sa v rubrike s označením Made in Italy vychvaľuje konkurencieschopnosť Talianska. Túto zmes, ktorá je zvyčajná v Taliansku premiéra Silvia Berlusconiho, úradníci v Bruseli neradi vidia. Ešte ani jedna predsednícka krajina si niečo také nedovolila, tvrdí istý belgický diplomat. V USA je to možno bežné, ale v Európskej únii, najmä v jej severnej časti, to len tak neprejde, dodal. Európski úradníci už pritom rátajú formálne nedostatky. V utorok v bruselskom Paláci výtvarných umení usporiadali koncert z Vivaldiho diel, nastala tlačenica a strkanie o stoličky. Keď sa potom niektorí z hostí chceli dostať von, razili si cestu nehľadiac na okolie. Títo Taliani sú síce dobre oblečení, ale pre stoličku sú schopní na vás aj stúpiť. (Made in Italy naráža na odpor bruselských mravov, Alexandrine Builhetová, 3. 7.)

The Times
Najbohatší a najkontroverznejší taliansky občan zneužil svoj mediálny monopol, aby sa nechal zvoliť za premiéra. Mnohí jeho spoluobčania hovoria, že tak neurobil len z márnomyseľnosti - ale jeho skutočným dôvodom, aby sa stal politikom, bolo ochrániť svoje podnikateľské impérium, a možno aj samého seba pred súdmi. Je to teda vhodný človek na vedenie Európy v takom náročnom období, aké ju čaká? Britská vláda by mala jednoznačne povedať "áno". Berlusconi napriek svojim osobným nedostatkom totiž reprezentuje presne takú politickú víziu pre Európu, akú sa Británia snaží presadiť už celé desaťročia. Tony Blair a Berlusconiho vláda majú veľa spoločného v prístupe ku kľúčovým otázkam, ktorým dnešná Európa čelí. (Mali by sme skandovať Forza Italia, Forza Britannia, Anatole Kaletsky, 3. 7.)

Predchádzajúci monitor
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 09:04