StoryEditor

Ak na to nemáte, pozrite si reklamu

23.09.2005, 00:00
Sofistikovane vymyslené heslá, ktoré čoskoro zľudovejú, ľahko zapamätateľná melódia, ktorú si podvedome pohmmkavame... Reklama dennodenne ovplyvňuje naše rozhodnutia -- malicherné aj tie zásadné. Vyberiem si kyslý mliečny nápoj s tými najživšími kultúrami alebo jogurt s extra veľkými kúskami ovocia?

Sofistikovane vymyslené slogany, ktoré čoskoro zľudovejú, ľahko zapamätateľná melódia, ktorú si podvedome pohmkávame... Reklama dennodenne ovplyvňuje naše rozhodnutia -- malicherné, aj tie zásadné. Vyberiem si kyslý mliečny nápoj s tými najživšími kultúrami alebo jogurt s extra veľkými kúskami ovocia? Napijem sa z nápoja, ktorý si svoj imidž buduje na slogane: Imidž je nanič? Posledný vývoj v parlamente ukazuje, že ani páni politici nie sú proti výtvorom marketingových mágov imúnni. Naopak, reklama očividne ovplyvňuje ich konanie viac, než ideologické spory a záujmy. Horúce koaličné leto -- zmenkový škandál, odvolanie ministra, odchod časti koalície do opozičného košiara jednoznačne ukončila reklamná kampaň: "Prázdniny skončili, začína relax!" Začiatok školského roka však sprevádzajú obavy. Koalícia definitívne stratila väčšinu v Národnej rade, a tak hrozí, že nebude vedieť pretlačiť vládne zámery... "Ak na to nemáte, tak si to kúpte!" vyzýva jedna z reklamných kampaní a vzápätí ku koalícii pristupujú dvaja poslanci ĽS-HZDS. A prečo nie? Jedna z obchodných sietí predsa sľubuje: "1 kúp a 1 dostaneš navyše." Postupné posilňovanie koalície sa pritom zďaleka nemusí skončiť. Jedna z automobiliek vysvetľuje: "4 sú viac ako 2, a predsa stoja rovnako." Len či to v parlamentných pomeroch nezaváňa klamlivou reklamou. Predseda Smeru-SD Robert Fico predsa vie, že hlas jedného poslanca má hodnotu 15 a viac miliónov korún. Ostáva len vyčkať, ako politici zareagujú na príbeh krásnej Palomy -- dcéry bohatého plantážnika, ktorá sa vďaka internetu zoznámila s chudobným Osvaldom.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 17:11