StoryEditor

Koniec novinárskych hodov či demokracie?

28.07.2006, 00:00

Premiér Robert Fico spolu s koaličnými partnermi pokračuje v tichej vojne s médiami. Začalo sa to na Súmračnej ulici v Bratislave v deň volieb, keď celé vedenie Smeru-SD trucovalo a až do rána bieleho odmietalo komunikovať s novinármi.
Premiér Fico našiel na nás však bakuľu väčšieho kalibru -- zrušil tlačové konferencie po koaličných radách! A to je zle, lebo už nedostaneme ako na tácke zákulisie koaličných hádok, kto a ako musel ustúpiť, koho a ako vydierali. Stratíme pohodlný prehľad, kto v straníckej hierarchii je tým dôležitým, kto je na odstrel, čo vládna moc na nás občanov chystá a včas zorganizovať obranu verejného záujmu.
Navyše premiér Fico dokonca utajuje miesto a čas koaličných rokovaní. Ak je pravda to, čo sa šepká, že nedávno Ján Slota čakal v naštartovanom aute, kedy mu premiér oznámi, kam má prísť na rokovania, tak to už je námet na slovenský politický triler. Ešte by ma zaujímalo, či Fico dáva súradnice v kódoch, šifrovanou sms-skou alebo pošle fotografiu výseku mapy so zakrúžkovaným objektom...
Ako novinára ma najprv naštvalo, že prídeme o výdatný pokrm, ktorý nám politici ostatných 16 rokov núkali po politických rokovaniach. Avšak ako občan čoraz viac demokratického štátu som sa neskôr potešil. Konečne sa niekto odhodlal zrušiť nelegálne postavenie koaličnej rady! Veď to bolo fakticky ako za boľševika: vtedy najužšie vedenie KSČ potajme najprv rozhodlo a potom až vláda vyfabrikovala zákon či smernicu a Národné zhromaždenie to mechanicky odhlasovalo. A národ mlčky prijal. Po roku 1990 sme to označovali za nedemokratické, totalitné, za vládu jednej strany!
Lenže vzápätí mi svitlo! Fico, Mečiar a Slota pochopili, v čom bola príčina pádu Dzurindovej vlády -- všetko, aj to čo nemali, na seba koaličníci verejne vykričali a potom sa čudovali, že voliči sa na nich vykašľali. Somári demokratickí! My (Fico, Mečiar, Slota) vieme svoje -- my si pamätáme, ako sa dá vydržať pri vládnom vesle päťkrát dlhšie! A ja ešte dodám -- Fico sa nie tak dávno priznal, že si ani nevšimol, že bol nejaký november 1989. Takže, ako to myslíte s tým tajnostkárstvom, pán premiér?

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:15