StoryEditor

Komentár HN: O capoch a záhradníkoch

18.10.2005, 00:00
Vo vláde v priebehu niekoľkých týždňov menili dvaja ministri. Kabinet opustili dve persóny, ktoré si ľudia stále viac spájajú s podnikaním ako s činnosťou ich rezortov. Exminister hospodárstva Pavol Rusko aj bývalý šéf rezortu sociálnych vecí Ľudovít Kaník práve pre súkromné ekonomické aktivity skončili pobyt vo vláde skôr než plánovali. Potiaľ paralela zmeny dvoch ministrov. Pozadie nástupu nových členov kabinetu delia svetelné roky.

Vo vláde sa v priebehu niekoľkých týždňov menili dvaja ministri. Kabinet opustili dve osoby, ktoré si ľudia stále viac spájajú s podnikaním ako s činnosťou ich rezortov. Exminister hospodárstva Pavol Rusko aj bývalý šéf rezortu sociálnych vecí Ľudovít Kaník práve pre súkromné ekonomické aktivity skončili pobyt vo vláde skôr než plánovali. Potiaľ paralela zmeny dvoch ministrov. Pozadie nástupu nových členov kabinetu delia svetelné roky.
Jirko Malchárek prišiel na ministerstvo hospodárstva z pozície podpredsedu parlamentného hospodárskeho výboru. Aj jeho súčasný "tútor" Ivan Mikloš si však neodpustil poznámku - minister nemusí dobrým odborníkom, jeho funkcia je politická. Odbornosť vraj nie je nevyhnutný predpoklad na zastávanie vládnej funkcie. Vetou: "Malchárek je skúsený politik, ktorý je v parlamente pomerne dlho," vicepremiér Mikloš zvýšil šance na miesto vo vláde aj pre skúsené parlamentné bufetárky. Človek si nevdojak spomenie na výrok klasika - občania, ktorí ešte neboli ministri, nech sa hlásia u súdruha Žinčicu.
Aj preto všetkých šokovala voľba SDKÚ pri obsadzovaní voľného kresla na ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny. Zatiaľ čo médiá ostošesť tipovali, kto z perspektívnych politických kádrov bude Kaníkovým nástupcom, premiér ponúkol funkciu odborníčke - Ivete Radičovej. Slová Mikuláša Dzurindu o tom, že "všetkým ide o to, aby tá nominácia bola aj odborná, aj politicky akceptovateľná", pôsobí v súvislosti s predchádzajúcou nomináciou ako päsť na oko. Objavili sa špekulácie, že Dzurinda chce cez osobu novej ministerky odstaviť šéfku SF Zuzanu Martinákovú, ktorá so sociálnou problematikou pomerne úspešne boduje. Neobstoja práve preto, že Radičovej odbornosť je nespochybniteľná. Fakt, že zatiaľ nemá stranícky dres, môže byť výhodou pre jej slobodné rozhodnutia v rámci rezortu, zároveň sa však môže stať nebezpečnou hrozbou pre koalíciou. Tá má rok, aby voličov presvedčila o pozitívach svojho vládnutia. Priveľmi nezávislá šéfka sociálneho rezortu by mohla považovať niektoré kroky pri "dolaďovaní reforiem" za nesystémové kupovanie si hlasov. Uvidíme, ako sa jej podarí vyrovnať s politickými tlakmi. Osud parcely, o ktorú sa má starať, ani zďaleka nezávisí len od novej ministerky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 03:17