StoryEditor

Dôstojný dôchodok, pán premiér!

18.07.2006, 00:00

Výlety do exotických krajín, víkendový domček v horách či pri jazere. Tak s týmto sa môžu budúci slovenskí dôchodcovia asi rozlúčiť. Aj keď si na takúto starobu mnohí mladí začali šetriť. Práve možnosť vlastných dôchodkových účtov viacerých z nich prinútila priznávať reálne platy a nie iba minimálne mzdy.
Dnes sa však pred ich očami začínajú vynárať nové obzory o ich zaslúženom odpočinku. Vidia v nich svojich starých rodičov (ale so svojou tvárou), ktorí robia všetko možné i nemožné, len aby ušetrili, alebo správnejšie, aby vyžili. Fico proti reálnemu životu pod úrovneň, ktorý prežívajú dnešní dôchodcovia, tvrdo bojuje. Je potom však nepochopiteľné, prečo rovnaký scenár píše pre dnešných mladých ľudí. Ak ho dopíše v tomto duchu, tak potom poriadne nahnevá (núka sa aj ostrejšie slovo...) 1,4 milióna sporiteľov v druhom pilieri.
Už pred voľbami síce Fico hovoril, že chce 20-miliardovú sekeru Sociálnej poisťovne vyrovnať zmenou pomeru prvého a druhého piliera. Do priebežného (solidárneho) by išlo z výplaty ľudí viac ako do druhého. Jednoducho na ich vlastné účty by šlo menej. Predvolebný šepot však stále viac naberá na intenzite. Nedávno Fico povedal, že treba prijať opatrenia na zastavenie zväčšovania deficitu Sociálnej poisťovne. A keďže premiér nechce ďalej privatizovať, musí zdroje hľadať inde. Pravdepodobne sa drží zásady oko za oko, zub za zub. V preklade: keď Sociálna poisťovňa prišla o peniaze kvôli druhému pilieru, musíme tomuto pilieru teraz zasadiť rovnaký úder.
Pritom keby trochu porozmýšľaľ alebo počúval, nájde peniaze aj inde. Riešením by mohol byť aj prechod výberu poistného na Daňové úrady. Tie majú lepšie páky na vymáhanie pohľadávok. A ako to navrhovali aj bývalé vedenia rezortov sociálnych vecí a financií, mohol by sa zjednotiť aj vymeriavací základ, z ktorého sa odvádza poistné a platia dane.
Netreba hneď brať ľuďom úspory! Alebo to aspoň, pán premiér, urobte slušnejšie. A možno budete aj naďalej sympatický neuveriteľným 35-percentám ľudí.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 15:17