StoryEditor

Najabsurdnejší poplatok

18.11.2007, 23:00

Na blogu tohto denníka bola vyhlásená súťaž o najabsurdnejší bankový poplatok. Keby nešlo len o bankové poplatky, určite by vyhral koncesionársky poplatok pre právnické osoby, ktorý plánuje zaviesť minister kultúry od apríla 2008. Akoby nestačilo, že koncesionársky poplatok sám osebe je absurdný, keď osamelá matka s tromi deťmi rovnako ako milionár musia platiť za STV či SRo, aj keď ich vôbec nepozerajú či nepočúvajú, korunuje celé tieto nezmysly koncesionársky poplatok pre zamestnávateľov.

Odhliadnime od drobného detailu, že tí zamestnanci, za ktorých bude musieť zamestnávateľ platiť koncesionársky poplatok, si ho už platia aj sami, a keď nie, tak najneskôr od 1. apríla budú, lebo platiť bude každý, kto má zásuvku. Zásuvku? Elektrickú zásuvku? Presne tak! Ale z dôvodu duševnej hygienu nehľadajte v tom žiaden zmysel.

Takže, keď zamestnávate troch ľudí, musíte platiť za každého zamestnanca 47 Sk mesačne. Keď zamestnávate 9 ľudí, budete platiť 16 Sk mesačne. No nebodaj sa vám bude dariť a počet vašich zamestnancov stúpne na 10. Potom budete platiť za každého 56 Sk mesačne. Pri 49 zamestnancov sa bude platiť 11 Sk za každého mesačne, pri 50 to bude 48 Sk. Predstavte si, že máte 50 ľudí pri linke. Zjavne sa tam nudia a majú čas pozerať doobedňajšie vysielanie STV1, tak prečo by ste za nich nemali platiť každý rok 29-tisíc korún?

Máte v tom hokej? Zdá sa vám to byť blbosť na entú? Nuž to je tak, keď minister kultúry mudruje do ekonomiky. Na druhej strane, aký pán taký krám. Keď premiér mudruje do daní, prečo by minister kultúry nemal mudrovať aspoň do poplatkov. Už len chýba, aby pani Zuzana Fialová začala operovať a Adela spievať. Som presvedčený, že by sa im darilo lepšie.

Richard Sulík, spoluautor daňovej reformy

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 12:43