StoryEditor

Päť udalostí a sedem zastavení sveta v roku 2007

02.01.2008, 23:00

Niektoré udalosti zmenili v určitom okamihu svet a jeho dejiny doslova prevratne. Napríklad: pád Berlínskeho múra, vpád tankov na námestie Tien an men, teroristický útok na dvojičky Svetového obchodného centra.
Udalosti celosvetového dosahu prichádzajú zväčša neočakávane. V súčasnej dobe globalizácie, ére informačnej explózie, šokujú ľudstvo na celej planéte. Zvlášť činy násilia. Azda si teda môžeme s úľavou vydýchnuť, že v roku 2007 sme žiaden teroristický prípad svetového rozsahu a dosahu nezažili.
Zažili sme však minimálne päť udalostí, ktoré by sme mohli nazvať významnými (bez nároku na absolútnu neomylnosť pri výbere).
Vojna v Iraku
V januári zvýšili Američania počet vojenských jednotiek v Iraku. Dnes je ešte predčasné hodnotiť, či tento moment zmení situáciu a spôsobí definitívny obrat, alebo to bol neúspešný pokus o posledné hodenie kociek do hry. Niekoľko zásadných otázok zostáva stále otvorených. Napríklad: Je na obzore občianska vojna? Čo sa stane, keď USA stiahnu dodatočné jednotky?
Jedno je zrejmé: Prezident Bush odmietol správu Bakerovej komisie, ktorá bola všeobecne považovaná za ústupovú stratégiu USA. Dokonca aj hlavní prezidentskí kandidáti Demokratickej strany odmietajú prisľúbiť, že všetky americké jednotky budú stiahnuté z Iraku do roku 2013. Posilnenie počtu vojsk naznačuje, že Američania sa zdržia v Iraku dlhšie.
Putinovo posolstvo svetu z Mníchova
Ruský prezident v Mníchove vo februári oznámil nový postoj v zahraničnej politike v mimoriadne ostrom prejave. Američanov v ňom obvinil z "takmer neobmedzeného používania značnej sily..., ktorá zaťahuje svet do hrozivej situácie konfliktov". Putinov prejav predznamenal rok, v ktorom bolo Rusko rozhodné vo všetkom, počínajúc raketovou obranou, postojom ku Kosovu, na kontrolu zbrojenia a v otázke energetickej politiky. Vysoké ceny ropy a rozmach domácej ekonomiky zvýšili dôveryhodnosť vlády. Rozhodnosť v zahraničí spôsobila nástup autoritatívneho systému doma. Rusko sa vracia na svoje pôvodné pozície veľmoci (ako následník bývalého Sovietskeho zväzu). Je presvedčené, že je potrebné dať to svetu na vedomie.
Úverová kríza
Americká kríza pôžičiek na nehnuteľnosti, ktorá vznikla počas leta, sa ešte úplne neskončila, ale sa naďalej vyvíja. Doteraz sa prejavila "len" ako finančný a ekonomický problém.
Americká spotrebiteľská schopnosť udržať kúpyschopnosť bola pre svetovú ekonomiku v týchto rokoch podstatnou. Ak subprimárny problém spôsobí jej zastavenie a nepriamo povedie k ďalšiemu pádu hodnoty dolára, bude to mať ďalšie globálne politické dôsledky. Čínsko-americké vzťahy sa môžu zhoršovať, európska ekonomika sa dostane pod tlak podobne ako celý globálny obchodný systém. Pre USA bude ťažšie platiť účty spojené s výkonom úlohy svetového policajta. V tejto súvislosti sa ponúka spomienka na pozadie politických zmätkov v roku 1930, ktorým predchádzal krach na Wall Street v roku 1929.
PetroChina
Najhodnotnejšou spoločnosťou na svete sa stala v novembri PetroChina, na čo existuje veľa dôvodov. A že sa tak skutočne udialo, to vzbudzuje dojem fatamorgány. Len 2,2 percenta spoločnosti boli totiž obchodované na Šanghajskej burze cenných papierov. Ocenenie spoločnosti na viac ako 1 000 mld. dolárov -- mimochodom dvojnásobok amerického koncernu Exxon Mobil -- v súčasnosti odráža šum na čínskej burze. V priebehu mesiaca stratila PetroChina tretinu svojej hodnoty (napriek tomu je jej hodnota vyššia ako Exxonu). Fakt, že svetovo najvyššie hodnotená spoločnosť je teraz čínska, má nepopierateľný symbolický šmrnc. Postavenie PetroChiny nie je pritom vôbec náhodné. Štyri z desiatich najhodnotnejších firiem na svete sú totiž v súčasnosti čínske.
Ako udalosť globálneho významu s poradovým číslom päť si možno vybrať prinajmenej jednu zo siedmich, ktoré celkom oprávnene vzbudzovali mimoriadny záujem celého sveta:
Pakistan: minipuč, vyhlásenie výnimočného stavu, atentát na Benazír Bhuttovú, Francúzsko: prezidentské voľby, koniec piatej republiky, nástup Nicolasa Sarkozyho, Veľká Británia: odstúpenie Tonyho Blaira a oddialenie očakávaného vypísania volieb nastupujúcim premiérom Gordonom Brownom, Venezuela: Chávezove referendum o zmene ústavy, Turecko: koniec ústavnej krízy a ukotvenie civilného práva, Palestína: rozkol v organizácii samosprávy, Juhoafrická republika: porážka prezidenta Thaboa Mbekiho na Africkom národnom kongrese a nástup populistického Jacoba Zumu, následne spájaného s podozrením z korupcie.
Ktorej dať prednosť? S prihliadnutím na čerstvú udalosť -- atentát na Benazír Bhuttovú, ako aj na historicky dlhodobé napätie v oblasti Kašmíru, na pakistansko-indickej hranici, úlohu v boji proti terorizmu, Talibanu v Afganistane a v neposlednom rade aj z titulu vlastníctva jadrových zbraní a všetkých z toho vyplývajúcich súvislostí, by mal v uvedenom výbere dostať prednosť asi Pakistan.
Všetkých päť udalostí a sedem zastavení spája spoločný motív. Je ním narastajúci tlak na jedinú svetovú superveľmoc. USA sú vťahované do zničujúcej a demoralizujúcej vojny. Najväčšia ekonomika sveta sa ocitá pod čoraz silnejším náporom. Starý rival z minulosti -- Rusko, sa opäť vracia na svetovú scénu. Nastupuje nielen Čína, ale aj India a Brazília (BRICS). Japonsko si úzkostlivo stráži svoju pozíciu medzi elitou. Zjednocuje sa nielen Európa, ale podobný proces sa, aj keď len v počiatočnom štádiu, začína objavovať v Latinskej Amerike a v Afrike. Celosvetové konvergenčné procesy sú v pohybe. Dve témy, ktoré prekračujú hranicu roka 2007, začínajú dramaticky ovplyvňovať život na celej planéte, a to: rast cien ropy a znečisťovanie ovzdušia, klimatické zmeny a roztápanie Arktídy. Nepochybne si však zaslúžia osobitnú pozornosť. Šťastný nový rok.

Michal Rašo, ekonomicko-politický analytik

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 18:01