StoryEditor

Novela po ixtý raz

22.10.2007, 00:00

Zmeny v zákone o sociálnom poistení mali priniesť vyše 6 mld. Sk a práve týmito peniazmi, ktoré Sociálna poisťovňa potrebuje na vykrytie deficitu, sa odôvodňovala jej nutnosť. A to aj napriek tomu, že už budúci rok má byť zákon 461/2003 novelizovaný opäť, tentoraz takzvanou veľkou novelou.

Niektoré navrhované zmeny, napr. vyplatenie nasporených súm sporiteľom pri prestupe z II. do I. piliera (tzv. cash out) stiahlo samo ministerstvo (zjavne pochopili, že nemôžu navrhnúť akúkoľvek kravinu) a niektoré zmeny stiahol Smer-SD, napríklad - zrušenie stropu pre výpočet odvodov. Ostala štrbavá novela, ktorá by síce nepriniesla 6 mld. Sk, ale predsa len značnú časť z tejto sumy. Lenže potom prišiel LENON a dvomi cielenými údermi (matky a predčasní dôchodcovia) spravil celú novelu a štvrťročné divadlo okolo nej bezpredmetnými. Z pôvodných očakávaných 6 mld. Sk, pričom už aj toto číslo zjavne rátali nejakí kozmonauti, zostane možno 1 mld. Sk.

Čo však v prípade nestiahnutia novely isté je, sú zvýšené náklady na správny fond z 2,9 % na 3,5 % a je to tiež 1 mld. Sk. Hlavný dôvod novely sa teda pominul, výber vyšší nebude. A to dokonca podľa prepočtov ministerstva práce, samozrejme, pokiaľ ich niekto bude od nich požadovať. Pri tejto vláde sa totiž stalo dobrým zvykom, že podstatné zmeny sa nerobia na ministerstve, ale na koaličnej večeri a následne cez poslanecké návrhy a ministerka so štátnym tajomníkom nie sú použiteľní už ani len ako štatisti. Možno však tento scenár zapadá do iného premiérovho plánu, a to ušetriť do konca tohto roku 20 % úradníkov. Na tomto poli sú výsledky rovnako úbohé. Namiesto 20 percent to nebudú ani len štyri.

Richard Sulík

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 10:34