StoryEditor

Historizmus a pragmatizmus

03.01.2008, 23:00

Najjednoduchšie by bolo zobrať vážne "rozumný historizmus" predsedu vlády a konfrontáciou jeho výrokov a historických faktov ukázať, ako Robert Fico mystifikuje svojich priaznivcov -- lebo ostatní si o tomto historickom guláši myslia svoje. Napríklad toľko, že kým v čase Veľkej Moravy boli podľa premiéra niekde "iba zvieratá", na umelecké a architektonické vrcholy predkov Iračanov, Iráncov, Indov či Egypťanov už dávno padal prach (máme byť preto vari menejcenní?).
Ponúka sa aj konfrontácia velikášskeho vyhlásenia vlády k 15. výročiu vzniku SR ("Vláda SR vidí aj dlhy voči histórii -- osobnostiam a udalostiam slovenskej vzdialenej či nedávnej minulosti, ako aj voči záchrane a obnove hmotného a nehmotného kultúrneho dedičstva") so včerajším textom banskoštiavnického primátora Pavla Balžanku (Likvidačný zásah do mesta UNESCO, HN 3. 1. 2008). O tom, čo sa deje v Banskej Štiavnici, ktorej sa z hľadiska historického a kultúrneho dedičstva vyrovná iba máloktoré slovenské mesto, predseda vlády vari nevie?
Zlomyseľnosťou by bolo aktualizovať odkaz Ficovho vzoru Jánošíka (bohatým brať a chudobným dávať) na okolie Roberta Fica (majú sa vari ľudia typu Širokého, Kmotríka, Poóra, Brhela, Kiňa, J & T a pod. cítiť ohrození?) -- to by sme však veľmi podceňovali predsedu vlády. Takéto prvoplánové myslenie nie je pre predsedu vlády typické, aj keď by na to jeho slovník zvádzal. Ten je však skôr inšpirovaný schopnosťami prijímateľov jeho signálov.
Skôr teda pôjde o niečo iné -- indície o najnovšom smerovaní Ficovej strany naznačil už uplynulý rok, keď okrem vyhranene ľavicových postojov k sociálnym témam sa Fico a spol. rozhodne postavili aj na druhý pilier, na národnohistorický.
Vo viacerých konfliktoch s ĽS - HZDS, ktoré mali sociálny podtext, sa Smer usiloval o získanie pôvodného elektorátu HZDS a zdá sa, že mu táto taktika vychádza - agenda dôchodkov, Zákonníka práce, zdravotníckej problematiky a napokon aj ostro vygradovaná kauza pozemkov pod Tatrami naznačuje, že predseda Smeru si uvedomuje, kde a akým spôsobom môže načierať medzi voličov HZDS.
Zdanlivo prekvapujúce postoje Smeru k témam Andrej Hlinka, udalosti v Černovej, Benešove dekréty sa v tomto roku posunuli na vyšší level a predseda vlády začína čoraz viac hovoriť o vlastenectve, postoji k histórii, historickým udalostiam a osobnostiam. Podozrenie, že Robert Fico začína oslovovať elektoráty HZDS a SNS témami a slovníkom, ktoré sú im blízke (nadšenie matičiarov pre premiéra bolo symptomatické), pretože jeho cieľom je urýchliť odchod oboch subjektov na smetisko dejín, je veľmi intenzívne.

Róbert Kotian, komentátor HN, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 08:03