StoryEditor

"Svetlá" budúcnosť štátneho SPP

06.11.2008, 23:00

Premiér Robert Fico to s touto krajinkou a jej obyvateľmi naozaj myslí dobre. Pre našu lepšiu a sociálnejšiu budúcnosť bude bojovať až do roztrhania tela. S hocikým, napríklad aj so zahraničnými investormi, ktorí sú menšinovými akcionármi v SPP. Jeho rétorickú ekvilibristiku mu možno iba závidieť. Dokonca jeho odkaz verejnosti o znárodnení majetku zlých zahraničných kapitalistov mu zdvíha voličské preferencie. Krátko povedané -- môžeme byť šťastní, že máme politika takého formátu, že nám ho môžu závidieť chudobní celého sveta. Azda iba občania Venezuely, Argentíny a Kuby sú na tom lepšie.
Vďaka bohu, vlastne bohužiaľ, realita je trochu iná. Robert Fico si totiž neuvedomuje, že jeho želania môžu priniesť síce krátkodobý pozitívny efekt v prítomnosti, ale s katastrofálnym dopadom na budúcnosť. Vo vedeckom subžargóne sa tomu hovorí teória motýlích krídel. Tá hovorí, že mávnutie motýlích krídel niekde v priestore a čase môže vyvolať hurikán kdesi inde. Nátlak na silných akcionárov v SPP a neochota slovenskej vlády akceptovať pravidlá obchodu a medzinárodných dohôd v EÚ nás môže dostať do situácie, že v blízkej budúcnosti ceny plynu budú musieť vyskočiť nie o 13 či 24 %, ale aj o viac ako o 100 %. 
Politik orientovaný správnym Smerom bude oponovať, že sa to nemôže stať, lebo v prípade hrozby nárastu ceny plynu pre domácnosti sa dá pristúpiť k vyvlastneniu, respektíve odkúpeniu akcií SPP od zahraničných akcionárov. A keď bude plynovod v rukách štátu, už nám nikto nebude môcť diktovať ceny. Fatálny omyl!
Práve tým si môžeme zamiesiť na prudké zdraženie. Načrtnem možný scenár vývoja. Obaja akcionári, E.ON aj Gaz de France, predajú svoj podiel štátu. Cena bude minimálne 123 mld. Sk. Obaja akcionári v tomto okamihu utŕžené peniaze investujú do pripraveného projektu plynovodu Nord Stream spolu s Ruskom. Ten povedie z ruského Vyborgu dnom Baltského mora a vyústi v nemeckom Greifswalde. Odtiaľ sa južnou vetvou Opal dostane cez západné Čechy do Waidhausu. To je kompresorová stanica, kde sa končí aj náš plynovod. Odtiaľ je do Francúzka iba na skok. Podčiarknuté a zrátané: obaja akcionári urýchlia výstavbu severného plynovodu po dne Baltského mora, teda územím, ktoré nepatrí nijakému štátu a kde netreba platiť poplatky za tranzit. Plyn sa pre najväčších odberateľov bude prepravovať inokade, a nie cez slovenské potrubie. Našej krajine tak zostane rúra, ktorou si budeme z Ruska transportovať plyn iba pre vlastnú potrebu. Ďalej sa nedostane, keďže Česká republika bude participovať na novom potrubí.
Skončí sa éra miliardových ziskov vtedy už štátnej spoločnosti SPP. Nákupná cena plynu iba porastie. Lebo Gazprom na stretnutiach s našimi štátnymi predstaviteľmi niekoľkokrát prízvukoval, že plyn pre Slovensko bude predávať za trhové ceny. A keďže SPP nebude vytvárať zisk z tranzitu, predaj plynu pre domácnosti bude musieť dotovať zo štátnej pokladnice. Tá však už bude zaťažená vyplatením minimálne 123 mld. Sk za podiely zahraničných akcionárov. Takáto záťaž poriadne zatrasie štátnou kasou. Účet však bude vystavený občanom tejto krajiny. Všetkým, aj voličom a sympatizantom Smeru.
Zdá sa vám tento scenár neskutočný? Omyl, je až príliš reálny. Severná vetva (Nord Stream) je jedným z prioritných energetických projektov v Európskej únii. Ak bude finálne schválený, stavby sa začnú v roku 2010 a skončia sa na jar 2011. Plynovod bude do Nemecka prinášať 55 miliárd kubických metrov plynu, ktorý môže byť distribuovaný ďalej do Európy. A to tu nespomínam podstatne rozpracovanejší projekt South Stream, cez južnú Európu. Čierna budúcnosť je teda v rukách súčasného slovenského premiéra.

Igor Kňazovický, publicista

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 12:55