StoryEditor

Dotácie patria nielen farmárom

14.01.2008, 23:00

Zabrániť zoškrtaniu poľnohospodárskych dotácií veľkým farmám je jedna z hlavných priorít, ktoré sa bude snažiť v tomto roku presadiť agrárna samospráva. Návrh, ktorý je pre Slovensko neprijateľný, pochádza z dielne komisárky Európskej únie pre poľnohospodárstvo Marianny Fischer-Boel, napísali HN v článku Farmy môžu prísť o dotácie 3. januára 2008. 
S týmto tvrdením sa dá  súhlasiť, kým sa v uvedenom článku  nevyjadrila  aj Marieta Okenková, generálna riaditeľka Sekcie zahraničnej koordinácie a obchodnej politiky Ministerstva pôdohospodárstva SR. Ako uviedla  Okenková (podľa TASR z 26. novembra 2007 -- pozn. HN) --  Európska komisia by mala na zabezpečenie konkurenčnej schopnosti svojho poľnohospodárstva podporovať veľké farmy a nie rodinné farmárčenie.
Máme tomu rozumieť tak, že pani generálna riaditeľka nemieni podporovať samostatne hospodáriacich roľníkov -- rodinné farmy na Slovensku? Napriek tomu, že poľnohospodárstvo v štátoch EÚ je postavené na rodinných farmách a na túto formu hospodárenia je našitá aj podporná politika únie, ktorá v rámci Spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ úspešne pretrváva viac ako 40 rokov, ako jedna z najdôležitejších paneurópských politík. Pre nezainteresovaných je nevyhnutné porovnať veľkosť fariem v krajinách pôvodnej EÚ15 a nových členských krajín zo strednej a východnej Európy s veľkými družstevnými celkami.
Z pôvodných krajín EÚ15 dosahujú najväčšiu priemernú výmeru Dánsko (48 ha), Anglicko (65), Holandsko (45 ha), Nemecko 38 ha (okrem bývalej NDR). Susedné Rakúsko má priemernú výmeru na farmu 24 hektárov a Portugalsko iba 9 hektárov.
Na Slovensku priemerná výmera pripadajúca na poľnohospodárske družstvá je 1 357 hektárov  a tvorí 43,7-percentný podiel na obhospodarovanej výmere pôdy. Naproti tomu priemerná výmera SHR (samostatne hospodáriaci roľník, fyzická osoba) je 43,5 hektára a tvorí 18,2-percentný podiel na obhospodarovanej pôde.
Z porovnania je zrejmé,  že veľkosť rodinnej farmy v pôvodných krajinách EÚ15 je len dvadsatina (ak berieme do úvahy najväčšiu výmeru Anglicka 65 ha) oproti priemernej veľkosti poľnohospodárskeho družstva na Slovensku s výmerou 1 357 ha. Farmy v pôvodnej EÚ15 sú vo väčšine prípadov rodinné farmy, ktorých veľkosť sa nebude dramaticky meniť, keďže pôda je veľmi drahá a o každý predávaný  štvorcový meter je veľký záujem. Naopak, priemerná výmera rodinnej farmy SHR  na Slovensku je 43,5 ha, čo je porovnateľné s pôvodným krajinami EÚ15.
Treba dodať, že "Zelená správa" okrem iného porovnáva úroveň produkcie a podpôr v prepočte na hektár poľnohospodársky využívanej pôdy vo vybraných štátoch EÚ a konštatuje, že Slovensko dosiahlo najnižšiu produkciu aj v rámci V4 (kde veľké podniky tvoria 70 %), a to 795,1 eura/ha p.p. oproti EÚ15 (rodinné farmy), ktorá dosiahla 2 150,9 eura/ha p.p. Na porovnanie -- Rakúsko dosiahlo 1 672,5 eura/ha p.p. Slovensku bola zároveň poskytnutá aj najnižšia podpora 14,5 % z produkcie 2005.
Ministerstvo pôdohospodárstva by malo podporovať všetky formy podnikania na Slovensku už len preto, že na Slovensku je registrovaných SHR (súkromných roľníkov) 7 172 a  neregistrovaných 59 514 (18,2 % obhospodarovanej pôdy) a dosahujú zisk 2 375 Sk/ha poľnohospodárskej pôdy oproti poľnohospodárskym družstvám so ziskom 281 Sk/ha a obchodným spoločnostiam so ziskom 1 465 Sk/ha poľnohospodárskej pôdy. Dúfame, že pani generálna riaditeľka pochopí, že aj samostatne hospodáriaci roľníci majú svoje miesto v agrobiznise a nebudú neustále prehliadaní vo svojej 17-ročnej porevolučnej histórii.
 
Vladimír Kočárik, predseda Združenia vlastníkov pôdy a agropodnikateľov Slovenska

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 06:27