StoryEditor

Krajina milionárov

10.01.2008, 23:00

Kedysi som sa o ekonomický blahobyt svojich spoluobčanov obával. Dnes však už viem, že môžem byť pokojný. Veď podľa mojich najnovších zistení sme doslova krajinou milionárov. Nasvedčuje tomu známa "milionárska" daň, ktorú začíname v našej krajine platiť od tohto roka. Dotýka sa každého, kto v minulom roku zarábal viac ako 47 600 korún hrubého mesačne. Som si plne vedomý toho, že exekutíva tento krok zaviedla práve kvôli väčšej solidarite lepšie zarábajúcich s tými, čo zarábajú menej, alebo jednoducho o prácu nemajú záujem.
Nemá zmysel hovoriť o tom, že ľudia, ktorí zarábajú viac, spravidla trávia v práci aj oveľa viac času a majú oveľa väčšiu zodpovednosť ako povedzme radový štátny úradník. Lepšie by bolo pozrieť sa na to, kto sú vlastne ľudia, ktorí majú "milionárske" platy.
V rámci prieskumu HN veľké firmy o platoch svojich zamestnancov veľmi hovoriť nechceli. Slovnaft však zverejnil, že priemerný plat ich zamestnancov je 49-tisíc korún. Pri miernom zjednodušení tak možno povedať, že viac ako polovica ľudí z niekoľkých tisícok zamestnancov Slovnaftu s platom vyšším ako je milionárske minimum príde o výhody nezdaniteľného minima, z ktorého sa tešia iní zamestnanci. Treba pritom podotknúť, že túto polovicu zďaleka netvoria len topmanažéri, ale aj radoví pracovníci, technológovia, majstri, vedúci zmien a iní šikovní ľudia z "robotníckych kádrov". Nuž, aj takýchto milionárov máme medzi sebou.
Mám ešte aj jeden smutnejší prípad. Jeden z kolegov sa prednedávnom zaujímal, čo musí splniť, aby mu banka dala hypotéku 2 milióny Sk. Kolega nie je z Bratislavy, býva v podnájme, žiadne iné úvery nespláca, nemá ani žiadne úspory. Banka chce od neho, aby preukázal čistý príjem vyše 35-tisíc korún. "Milionár", ktorý zarába 47 601 korún mesačne a nemá žiadne deti ani iné odpočítateľné položky, dostane v čistom 35 193 korún. Možnosť zobrať si dvojmiliónový úver teda prakticky spĺňa len milionár. Za dva milióny sa dá kúpiť tridsaťročná nerekonštruovaná garsónka v Petržalke, ale veď na 30 rokov zadlžený milionár azda nájde niekoľko stotisíc na renováciu garsónkového kráľovstva.
Darmo, sme krajina milionárov. Otázkou zostáva len to, čo si za tie svoje milióny môžeme dovoliť.

Martin Kóňa, redaktor ekonomického oddelenia, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 03:40