StoryEditor

Bludní Holanďania

27.01.2011, 23:00
Autor:
Dag DanišDag Daniš

Ficov experiment so zdravotnými poisťovňami nás bude stáť oveľa viac, ako sme si mysleli. Účet môže byť porovnateľný s kauzou Tipos. Reparácie a poplatky za právne služby môžu prekročiť 100 miliónov eur. Je paradoxom a smutnou iróniou, že tieto peniaze neskončia ani v systéme zdravotnej starostlivosti, ani slovenských poisťovniach, ale - v zahraničí.

Akcionári všetkých zdravotných poisťovní totiž použili jeden spoločný trik, aby si znížili riziko. Zaregistrovali sa v Holandsku, ktoré má perfektne ošetrenú ochranu "svojich" investícií v zahraničí. Urobili to aj čisto slovenskí akcionári poisťovní. Za Dôverou stojí finančná skupina Penta. Za Európskou zdravotnou poisťovňou stála J&T, za Apollom bol podnikateľ Világi.

Vlastníci poisťovní stále zatajujú, koľko by chceli od vlády vytĺcť cez arbitráže či mimosúdne dohody. Vieme len to, že založenie (alebo ovládnutie) zdravotnej poisťovne stálo akcionára najmenej 500 miliónov korún. V rámci reparácií sa však bude hrať o vyššie sumy. Potvrdzujú to nároky Penty (Dôvera), ktorá štátu navrhla ešte na začiatku sporu mimosúdne vyrovnanie vo výške takmer 15 miliárd korún (silne prestrelená suma). Dnes si k tomu zrejme doúčtuje aj zmarený zisk za tri roky, čo by mohla byť ďalšia miliarda korún.

Súčet vyzerá nepríjemne. Vlastníci poisťovní dnes môžu v arbitrážach žiadať celkovo 50 - 100 miliónov eur za zmarené investície a zisky. Za právne služby amerických advokátov už štát zaplatil 16 miliónov eur. S tým, že konečná suma môže byť dvojnásobná. Arbitrážne súdy síce neuznajú hornú hranicu nárokov "bludných Holanďanov", ale účet bude aj tak drasticky vysoký. Všetko - reparácie aj poplatky právnikom - pritom skončí na účtoch zahraničných schránkových firiem.

Robert Fico má šťastie, že nie je japonský samuraj. Pretože keby bol Robert Fico japonský samuraj, musel by si po takejto potupe vlasti obliecť sviatočné kimono, pokľaknúť... A spáchať harakiri.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 23:31