StoryEditor

Nevedkovia z Úradu vlády

17.02.2010, 23:00

Neviete dobre cudzí jazyk? Nezvládate používanie počítača, budíte sa v noci, ak máte na druhý deň napísať list vo Worde alebo tabuľku v Exceli? Nezvládate time manažment, prípadne trpíte syndrómom vyhorenia? Vykašlite sa na ponuku komerčných kurzov, prípadne samoštúdium. Vaše miesto je na Úrade vlády Slovenskej republiky. V pozícii zamestnanca, samozrejme.
Úrad vlády pocítil krátko pred voľbami akútnu potrebu zlepšiť kvalitu svojich zamestnancov. Vypísal teda súťaž. Víťaz bude môcť vzdelávať zamestnancov Úradu vlády SR a prehĺbiť tak ich kvalifikáciu. Samozrejme, zákon o štátnej službe prikazuje úradom zabezpečovať odbornú prípravu a systematické odborné vzdelávanie štátnych zamestnancov. Otázne je, ako úrad zabezpečil, aby sa mu investícia vrátila -- aby ľudia, do ktorých investuje, zhodnotili túto investíciu v jeho službách.
Otázna je i suma, ktorú za vzdelávania zaplatí. Dodávateľ školení za čosi viac ako dva roky zinkasuje 1 081 008,40 eura. Úrad vlády sa chystá vyškoliť 200 svojich zamestnancov -- priemerne tak zaplatí päťtisíc eur za jedného. Z eurofondov. Zrejme v presvedčení, že z cudzieho krv netečie. Len pre zaujímavosť -- podobné školenia v rámci projektu "Efektívny štátny zamestnanec" absolvovali vládni úradníci aj v minulosti. Za zlomok dnešných nákladov.
Otázne je tiež načasovanie tendra. Vypísanie, vyhodnotenie súťažných ponúk a vyhlásenie víťaza tesne pred voľbami neveští nič dobré.
Akoby sa to všetko nedalo a nemalo robiť podstatne jednoduchšie. Na prvý pokus zamestnať ľudí, ktorí majú na príslušnú pozíciu kvalifikáciu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 12:40