StoryEditor

Centrálne banky strácajú pôdu pod nohami (menový komentár)

23.09.2010, 10:10
FED aktuálne nie je jedinou centrálnou bankou, ktorá uvažuje o neštandardných krokoch pre podporu ekonomiky v podobe nákupu aktív, včera to potvrdila i septembrová zápisnica Bank of England.

Centrálne banky pod tlakom

Pokračujúce obavy zo zhoršujúcej globálnej nestability obnovy ekonomiky, ktorú rozprúdil FED svojimi utorkovými komentármi o prípadnej potrebe zavedenia druhého kola kvantitatívneho uvoľňovania menovej politiky cez nákup finančných aktív (vládnych dlhopisov) sa podpísali pod včerajšie straty zelenej bankovky. FED však aktuálne nie je jedinou centrálnou bankou, ktorá uvažuje o neštandardných krokoch pre podporu ekonomiky v podobe nákupu aktív, včera to potvrdila i septembrová zápisnica Bank of England (BoE). BoE je v prípade potreby ochotná pristúpiť k extrémnemu  uvoľneniu menovej politiky. Centrálne banky tak strácajú „pôdu pod nohami“, vôbec tak aktuálne neriešia snahy o stiahnutie neštandardných nástrojov z trhu, ale skôr potvrdzujú potenciál ich rozšírenia (ECB pokračuje naďalej v nákupe vládnych dlhopisov a udržiava vysoký nadstav likvidity na medzibankovom trhu). Výsledkom obáv o neštandardné kroky centrálnych bánk sú nové historické maximá na zlate, ktoré naznačujú obavy investorov o budúci vývoj hodnoty investícii. 

„Neexistujúci“ realitný trh

Včerajšie dáta z americkej ekonomiky potvrdili riziká realitného trhu v podobe poklesu indexu cien domoc na šesťročné minimá, napriek historicky nízkym nákladom pri hypotekárnych úveroch. Potvrdzujú sa tak riziká druhého dna ekonomiky pod tlakom pokračujúceho spomaľovania spotrebiteľských financií. EURUSD tak primárne pod tlakom rizika ďalšieho tlačenia USD do ekonomiky , pokračujúcemu oslabovaniu USD cez rast ceny zlata dosiahol nové päťmesačné maximá 1,3440/50. Zároveň pri svojom odraze výrazne narušil posledné rezistentné bariéry, čím si otvára ďalší rastový potenciál (smerujúci až k 1,40).

Realitný trh opäť stredobodom pozornosti

Dnešný fundamentálny kalendár prináša kľúčové dáta realitného trhu US ekonomiky v podobe predaja existujúcich cien domov (tvoria 90% celého US realitného trhu), kde sa očakáva mierny odraz od historických miním. Druhými kľúčovými dátami budú pravidelné dáta amerického trhu práce v podobe nových a pokračujúcich žiadostí o podporu v nezamestnanosti. Z EU očakávame prierez prieskumov PMI sektora výroby a služieb, ktoré doplnia rizikové aukcie írskych pokladničných poukážok.

Technický obraz

Technicky sa EURUSD nad bariérou 1,32 otvára výraznejší strednodobý rastový potenciál k testovaniu úrovne 1,3500/20 a neskôr nasmerovaný až k 1,40. Intradenne však ostávame v rastovom kanáli s potenciálom testovania včerajších maxím na 1,3440/50. Kľúčom bude udržanie nákupných objednávok v pásme 1,3360/40 krytých stop losmi na úrovni predchádzajúcich letných maxím 1,3330/10. Až prielom 1,33 mení potenciál nadol k minimám smerom k silným technickým bariéram 1,3220/00.


Japonská hrozba

Zaujímavý vývoj sledujeme i na USDJPY, ktorý dokázal vymazať už takmer polovicu zo svojich ziskov po intervencii Bank of Japan. Včerajšie minimá na úrovni 84,30/20 naznačujú opätovne riziko priamej intervencie banky na FX trhu v neprospech JPY. Očakávame, že táto možnosť sa stane reálnou poklesom páru pod bariéru 84,00, pričom za vysoko pravdepodobné sa nám javí prípadná intervencia po víkende v pondelok ráno, kedy by Bank of Japan vo svoj prospech využila nižšiu likviditu (i keď by musela rátať s vyššími nákladmi intervencie). Prah bolesti Bank of Japan leží v pásme 83,00/82,00 USDJPY a historické minimá na páre sú na 79,75.

Valér Demjan

analytik TRIM BROKER

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:27