StoryEditor

Banky splácajú pôžičky. Euro môže rásť

Banky začínajú predčasne splácať lacné úvery od ECB. Euro z toho môže vyťažiť.

Na prelome rokov 2011 a 2012 spustila ECB záchrannú operáciu pre bankový systém. V tom čase si banky v obavách o straty v obrovských portfóliách štátnych dlhopisov báli navzájom požičiavať na dlhšie obdobie, a tak túto rolu za nich prebrala ECB, ktorá im v dvoch neobmedzených trojročných refinančných operáciách (LTRO) požičala niečo vyše bilióna eur. Väčšia časť týchto prostriedkov išla na splatenie predošlých refinančných operácií ECB, čistý efekt na nárast objemu peňazí na medzibankovom trhu tak bol len niečo vyše 450 mld. eur.

Pôžičky európskym bankám zo strany ECB (žltá) a celkové aktíva ECB (biela):



Aj to však bolo dostatočné na to, aby výrazne ustúpili medzibankové sadzby v eurozóne. Pred prvým trojročným LTRO bol trojmesačný euribor na úrovni zhruba 1,4 %, v súčasnosti je tesne nad úrovňou 0,2 %. Samozrejme svoju rolu tam zohralo aj zníženie sadzieb ECB, hlavnú príčinu tohto poklesu ale pripisujeme práve dvom LTRO, a to či už priamo cez vyššiu likviditu alebo nepriamo cez zníženie rizika medzibankových pôžičiek.
Trojmesačná medzibanková sadzba euribor:



Práve aktíva centrálnej banky predstavujúce objem peňazí v ekonomike a finančnom systéme a úročenie sú významným faktorom vplývajúci na kurz danej meny. Logika je jasná, čím nižšie úročenie, tým je mena menej atraktívna, a čím viac jej vo finančnom systéme je, tým je menej vzácna. Tieto korelácie, ktoré ukazujú nasledovné dva grafy, v posledných mesiacoch síce mierne ochladli, aj naďalej sú ale badateľné.
Vývoj EURUSD (žltá) a očakávaného rozdielu v eurových a dolárových medzibankových sadzbách o rok (biela)



Vývoj EURUSD (žltá) a pomeru súvah FEDu a ECB (biela)



V piatok ohlásila ECB, že predčasne plánuje k prvému možnému termínu – 30. januáru plánujú banky splatiť 137 mld. eur z pôvodných 530 mld. Euro v reakcii na túto správu posilnilo a pomohlo mu to dosať sa nad 1,34. To, že ale banky plánujú splatiť 137 mld. automaticky nemusí znamenať, že o takúto sumu klesne súvaha ECB a vzrastie tlak na úročenie, čo je samozrejme pozitívne pre euro. Je totiž možné, že banky si po časť týchto peňazí prídu k ECB v trojmesačnom LTRO, ktorého výsledky budeme poznať dnes. Vo včerajšom sedemdňovom tendri nebol badať väčší záujem o peniaze od ECB, podobne ako pred týždňom si banky požiadali o zhruba 125 mld. eur.

Pokiaľ by skutočne klesli aktíva ECB o 137 mld., tak by pomer súvah FEDu k ECB vzrástol o viac ako 5 %. A tento pomer bude naďalej narastať, keďže FED mesačne nalieva do finančného systému 85 mld. dolárov mesačne. Navyše 27. februára môžu európske banky začať predčasne splácať aj pôžičky v rámci LTRO2. Predbežné odhady hovoria o tom, že by mohli splatiť zhruba 150 mld. eur. Pokiaľ by nastala táto situácia a FED by nič nezmenil na svojom kvantitatívnom uvoľňovaní, tak by graf pomeru súvahy ECB a FEDu a EUR/USD vyzeral nasledovne (červená čiara ukazuje, kde sme dnes):


Práve rastúca súvaha FEDu a zužujúca sa súvaha ECB sú z nášho pohľadu hlavným dôvodom, prečo vidíme pre EUR/USD priestor k rastu v dohľadnej dobe. Samozrejme, sú tu aj rizikové faktory – výpredaje akcií, ktoré sú mimoriadne vysoko, ďalšie nezhody amerických politikov ohľadom úsporných opatrení a dlhového stropu ako aj prípadné zlé dáta, predovšetkým z eurozóny...

Kamil Boros

analytik X-Trade Brokers

Blog autora

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:20