StoryEditor

K daňovej spravodlivosti

24.04.2012, 00:00

S trochou irónie by som napísal, že keby sme si prieskum, podľa ktorého sedem z desiatich ľudí požaduje zrušiť rovnú daň a výraznejšie zaťažiť bohatých, urobili sami, všetci by tvrdili, že sme ho zmanipulovali.

Otázka daňovej spravodlivosti však nie je celkom miesto na iróniu, preto prejdime k podstate. Tí, ktorí s väčšinovým názorom nesúhlasia, hovoria, že motívom je závisť. Ja by som to nazval zdravý rozum. Spor pravice a sociálnej demokracie o daňový systém sa vedie od nepamäti. Pre pravicu je vec jednoduchá, úspech a blahobyt, či núdza a bieda sú vecou jednotlivca, štát má zasahovať čo najmenej a tomu má zodpovedať aj daňový systém. Bodka. Sociálna demokracia je tu na seba náročnejšia. Jej daňový systém má zabezpečovať aj ekonomickú dynamiku, rovnako má však generovať zdroje na investície nevyhnutné pre rozvoj, ochranu tých, ktorý sami nevládzu a podporu tých, ktorým pomáha postaviť sa na vlastné nohy.

Nie je to len vec principiálnej spravodlivosti a rovnosti šancí, ale rovnako vec ekonomickej racionality. Spoločnosť, z ktorej čo najmenšia časť, takpovediac, vypadáva na okraj, ktorá posilňuje strednú triedu a sociálnu rovnováhu, je stabilnejšia, jej rozvoj je dlhodobo udržateľnejší. Daňová solidarita silnejších so slabšími je teda v konečnom dôsledku výhodná aj pre podnikateľské prostredie.

Dokazuje to skúsenosť krajín, ktoré s progresívnym daňovým systémom dosahujú vysokú konkurencieschopnosť a kvalitu života širokých vrstiev ľudí. Prenesené do praktickej roviny daňových pásiem a sadzieb pre sociálnu demokraciu základná otázka daňovej spravodlivosti neznie: „Kto koľko platí?“, ale: „Kto z čoho platí?“ Takzvaná rovná daň, ktorá predavačke s príjmom 400 eur siaha na základné životné potreby a analytikovi s príjmom 3 000 eur možno skracuje exotickú dovolenku o pár dní, asi príliš rovná a spravodlivá nebude. „Každé plecia majú niesť toľko, koľko sú schopné uniesť,“ touto ľudovou múdrosťou sa budeme v maximálnej možnej miere riadiť aj pri ozdravení verejných financií, pred ktorým dnes stojíme.

Autor je predseda vlády Slovenskej republiky

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 06:37