StoryEditor

Trhy dosiahli nové maximá (komentár)

21.01.2013, 11:45
Tretí týždeň roku 2013 priniesol nové prekvapenia a nové 5 ročné maximá, ktoré dosiahol index S&P 500.

Pokračujúca výsledková sezóna a zverejňovanie pozitívnych hospodárskych výsledkov prinieslo pre viaceré indexy podporu rastu. Začiatok týždňa toho veľa nepriniesol, keď celkovo bolo zverejňovaných len málo makroekonomických dát. Tento nedostatok však kompenzovali prehlbujúce sa obavy o budúcej ekonomickej situácii v USA.

Po novoročnej dohode amerických politických lídrov, ktorí zabránili zvyšovaniu daní a kráteniu výdavkových rozpočtových položiek, sa aj po treťom januárovom týždni dostávajú bližšie k ďalšiemu míľniku, kedy budú musieť dospieť k spoločnému konsenzu. V opačnom prípade môžu ohroziť ekonomiku Spojených štátov. Nastáva čas, kedy americká vláda zadlží svoju krajinu až tak, že dosiahne zákonom stanovené maximum. Dlhový strop je na úrovni 16.4 bilióna USD. Ak by nedošlo k ďalšiemu konsenzu a strop by sa neposunul, znamenalo by to ekonomickú pohromu a prekážku v ekonomickej prosperite, ktorá by sa zdolávala len ťažko. Aj pre túto očakávanú udalosť, môžeme po tlačových konferenciách v najbližších týždňoch predpokladať volatilné reakcie trhu na vyjadrenia kľúčových politikov. Rastúce obavy z nedosiahnutia dohody zapríčinili rast aj pri amerických štátnych dlhopisoch. Akciové trhy momentálne zažívajú pozitívne obdobie. Prebiehajúca výsledková sezóna prináša vo viacerých prípadoch pozitívne výsledky firiem a tie zabezpečujú vďačný optimizmus. Akciový index S&P 500 vo štvrtok dosiahol svojim rastom nové maximá na úrovniach z decembra 2007. Na budúci týždeň sa medzi spoločnosti vyhlasujúce hospodárske výsledky pridajú aj firmy, ako Apple, Google alebo Starbucks. Americkým zákonodarcom ostáva na prijatie dohody zhruba mesiac. Ak by prišli s konsenzom a teda aj riešením, akciové trhy by tento krok prijali výrazne pozitívne. V prípade ak by sa neobjavili žiadne väčšie problémy, prvý pol rok roku 2013 by mohol pre investorov byť vďačný.

Minulý týždeň sme boli svedkami aj silnejúcich protestov Američanov proti novým zákonom, ktoré by mali obmedziť dostupnosť strelných zbraní na území USA. Mnoho Američanov vstúpilo do protestov a na uliciach po celej krajine s transparentmi vyjadrili svoj negatívny postoj proti novému sprísneniu držby zbraní. Kabinet Baracka Obamu sprísňujúcu legislatívu v oblasti zbraní pripravil po tragédii v americkom mestečku Newtown, kde po streľbe v polovici decembra zahynulo 27 ľudí.

Makroekonomické dáta minulého týždňa ukázali aj veľmi optimistické čísla v nových žiadostiach o podporu v nezamestnanosti, kde konsenzus bol na úrovni 369 tisíc žiadostí a realita bola iba na úrovni 335 tisíc. Prekvapili aj čísla o novozačatých stavbách domov, ktoré vzrástli o 950 tisíc, oproti predpokladom 890 tisíc a predošlému obdobiu 860 tisíc stavieb.

Európa týždeň začala s optimistickým výhľadom na spomaľovanie ekonomiky. Európska centrálna banka, pre tento rok očakáva spomalenie v Eurozóne iba o 0.3 percenta, pričom ostatné odhady hovoria približne až o 1 percentnom prepade. Tento rok bude pre Európu teda skúškou, pravdepodobná je recesia, ktorá znova skomplikuje zdravie európskych ekonomík. Nepotešil ani vývoj HDP Nemecka za rok 2012. Konečný výsledok bol +0.7 percenta, no očakávania boli na úrovni +0.8 percenta. Po odhadoch ekonomického rastu Európy nasledovalo v strede týždňa zníženie predpokladov aj pre Nemecko z pôvodných +1 percenta na +0.4 percenta, dvojročný odhad je na úrovni +1.6 percenta. Záver týždňa patril nejednoznačnému obchodovaniu tak isto ako tomu bolo na začiatku.

Z podnikových akcií nás zaujali akcie nemeckej softvérovej spoločnosti SAP. Akcie zaznamenali výrazný prepad po zverejnení hospodárskych výsledkov. Spoločnosť poskytujúca business-management softvér, tak zaznamenala pád akcii o 5.33 percenta. Druhá firmou bola francúzska automobilka Renault. Automobilka oznámila nové plány v presadzovaní sa na európskom trhu. Po predstavení nových cieľov, obsahujúcich aj výrobu nových modelov, akcie spoločnosti vzrástli o 8.59 percent.

Ekonomický kalendár tento týždeň ponúka tieto údaje: na začiatok týždňa nás čaká zverejnenie údajov ohľadom ekonomického sentimentu podľa ZEW v Nemecku a v celej Eurozóne, Kanada oznámi jadrové maloobchodné tržby, predaje existujúcich domov v USA, podnikateľská klíma v Nemecku podľa Ifo, pôžičky vo verejnom sektore ako aj miera nezamestnanosti vo Veľkej Británii. V USA sa dočkáme aj nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti.

David Mézes

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 04:16