StoryEditor

Draghi sa do menových vojen nezapojí

08.02.2013, 09:50
Draghi dal včera jasne najavo, že sa do menových vojen vyvolaných Japonskom nezapojí.

Aj napriek tomu, že Mario Draghi nechal veľa nevypovedaného, ​​mohol by menový pár EURUSD mať svoje lokálne maximá za sebou. Potvrdenie zmeny trendu by bolo prelomenie hranice 1,3300.

Zrátané a podčiarknuté: išlo o pomerne mierne vystúpenie Maria Draghiho. Ďaleko viac však pre to, čo bolo povedané medzi riadkami, ako kvôli tomu, čo bolo povedané priamo. Áno, všeobecne sa mohlo zdať, že prezident ECB Draghi naznačoval, že miera inflácie by mohla klesnúť pod dvojpercentný cieľ, a že existujú riziká ďalšieho poklesu ekonomiky, aj keď sa už zdalo, že sa stabilizuje na nízkej úrovni. Medzi protiinflačnými rizikami bol spomenutý aj kurz eura. A táto samotná zmienka potom euro poslala nižšie proti americkému doláru, japonskému jenu aj britskej libre.



Hoci Draghi zmienil menový kurz, tak ku podivu všetky ostatné poznámky jasne ukázali, že nemá žiadny záujem na zapojení sa do "menových vojen", ktoré rozpútali posledné kroky japonskej centrálnej banky. Na priamu otázku na túto tému totiž Draghi odpovedal, že zmeny kurzov po celom svete sú len vedľajším efektom monetárnych a iných politík, a nie výsledkom priameho zámeru oslabovať menu. No iste ... Tiež sa vyhol priamej otázke na súčasné výhrady francúzskeho prezidenta Hollanda ku kurzu eura.

Draghi opäť hovoril vyhýbavo, najmä ohľadom "principiálnej dohody" medzi írskou vládou a Európskou centrálnou bankou o likvidácii Anglo Irish Bank. Dlh za sanáciu írskeho bankového sektora by sa tak presunul na plecia štátu. Skôr dohodnutá pomoc tamojším bankám totiž bola oveľa nevýhodnejšia, ako pri neskorších záchranách európskych bánk. A práve presunutie dlhu na írsky štát svedčí o tom, že ECB začína privierať kohútiky s peniazmi. V posledných dňoch navyše silné euro rozšírilo spread medzi španielskymi a talianskymi dlhopismi a s blížiacimi sa talianskymi voľbami sa začína prejavovať aj ďalšia neistota.

Medzitým čo Mario Draghi hovoril o eurozóne, komentoval Charles Evans, ktorý v chicagskom Fedu razantne presadzuje miernu stratégiu - problematiku kvantitatívneho uvoľňovania. Podľa neho by totiž tento program americkej centrálnej banky mohol skončiť vo chvíli, keď sa tamojšia miera nezamestnanosti dostane pod sedem percent. Čo si to vlastne nahovárame? Stojí to za ďalšie sledovanie.

Zatiaľ je príliš skoro hovoriť o konci rely na menovom páre EURUSD. Ale posledné rokovanie ECB zvýšilo túto pravdepodobnosť. Podľa nás bude dôkazom zlomenia tohto trendu denná záverečná hodnota pod 1,3300. Podmienkou však je, aby trh s dlhopismi zostal stabilný. Kľúčovým signálom pre potvrdenie oslabenia eura bude sledovať menový pár EURJPY. V krátkodobom horizonte je priestor na konsolidáciu tohto o 500 až 600 tisícin, pokiaľ sa výnosy svetových dlhopisov dostanú späť k starým nižším hodnotám.




Úroveň 1,3400 bola dôležitá pri ceste eura nahor a jej prelomenie by pomohlo oslabiť rastúci trend. Blízko pod hranicou 1,3300 sa ponúka ďalší potenciál k oslabeniu. Ďalším záchytným bodom by mohol byť priesečník ďalšie hranice podpory a rastúcej trendovej línie na úrovni 1,3170.

 

John J.Hardy

hlavný stratég FX trhu Saxo Bank

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 16:59