StoryEditor

Býky v Európe hodili uterák do ringu (komentár)

11.02.2013, 09:02
Draghiho slová o silnom eure spustili na trhoch vlnu výpredajov.

Predchádzajúci týždeň sa niesol v znamení centrálnych bank. Z veľkých bánk sme videli rozhodnutia o sadzbách z dielne RBA, BoE, ECB.

Austrálska centrálna banka ponechala všetky sadzby nezmenené, hlavná refinančná sadzba zostala na 3%. Dôležitejšie však boli komentáre od centrálnej banky. Tá totiž znížila inflačné očakávania a taktiež revidovala rast HDP smerom nadol.

Takéto negatívne očakávania sa pretavili do silnejšieho výpredaja austrálskeho doláru a ten zaznamenáva červené farby už štvrtý týždeň v rade, čo je najhoršia séria od júna. Prepad nie je nijak zvláštne silný, ale znamená výstražný prst pre komoditné meny. Jeho rival/kolega, novozélandský dolár, reaguje taktiež iba vlažne, no voči americkému doláru sa nedokáže dostať nad minuloročné maximá.



Centrálna banka Veľkej Británie ponechala sadzby taktiež nezmenené, hlavná refi sadzba zostala na 0.5%. Pozornosť budili hlavne komentáre Marka Carneyho. Nový guvernér Bank of England sa nechal počuť, že banka by mala ukončiť nekonvenčné nástroje menovej politiky. Libra po týchto slovách výrazne poskočila, no dlho si zisk neudržala. Súčasný guvernéri BoE totižto ohlásili malé QE, keď budú reinvestovať maturujúce dlhopisy v objeme 6.6 miliárd libier. Kábel však dokázal udržať svoju silu po jastrabích vyhláseniach Carneyho a skončil týždeň neutrálne, čím prerušil sériu poklesov.

Trh sa však primárne pozeral na hlavu ECB a tlačovku po oznámení sadzieb. Vo štvrtok tak prišli výsledky z Eurozóny. Hlavná repo sadzba zostala na rovnakej úrovni, 0.75%. To však všetci očakávali a preto to nemalo na ceny žiadny dopad.

Hlavnou udalosťou minulého týždňa tak bola konferencia Draghiho. Šéf ECB začal klasickými omáčkami o tom, ako sa všetko na konci roka zlepší, že eurozóna bude rásť a kurz eura reflektuje návrat dôvery do spoločnej meny. Spomenul však aj dve dôležité veci: Draghi sa začína obávať disinflačných tlakov a očakávanú infláciu zrevidoval naspäť pod dve percentná, čo je ciel ECB. To bola prvá negatívna správa pre euro. Následne ešte Draghi pritvrdil slovami o tom, že ECB bude monitorovať kurz eura. Euro je tak možno už aj pre ECB príliš vysoko. To tak vyvolalo na trhu silný panický výpredaj. Spoločná mena sa voči doláru z denných maxím prepadla o 1.4% a voči jenu dokonca o 2%. Tieto správy považujeme za výrazné otočenie preferencií na eure na medvediu stranu.

Silné červené svetielko bliká aj z krajín periférie. Dlhopisy rizikových krajín sa dostávajú pod opätovný tlak, čo tlačí na rast ich výnosov. Práve tieto výnosy vykazujú takmer ukážkovú negatívnu koreláciu s kurzom EURUSD a pri páde eura tak padajú aj dlhopisy. Na európskych akciách vidíme výpredaje a obchodníci predávajú a až potom sa pýtajú. V Španielsku bol zrušený short selling ban a trh sa okamžite vydal prudko nadol. Španielske a talianske akcie patria medzi najslabšie a year-to-date sú už v stratách. Jediné aktívum, ktoré nepotvrdzuje pokles eura sú americké akcie. Tie stále levitujú pri SPX nad 1500 bodmi, alebo v prípade Dow Jones pod 14000 bodmi. V nasledujúcich dňoch tak pravdepodobne uvidíme aj výraznejší pokles amerických akcií za eurom. Týždeň tak trhy zakončili v divergenciách, euro je dole, kábel neutrálne, európske akcie v červenom, zlato a americké akcie neutrálne okolo nuly.

Z korporátnych akcií vyberáme nasledovné: Francúzska banka BNP Paribas dostala nákupné odporúčanie od Bank of America. BofA očakáva 9.8% tier1 kapitál pre Basel III do konca roka 2013 a zároveň tvrdí, že BNP Paribas je schopná absorbovať akékoľvek zmeny v regulácii, alebo zvýšenú volatilitu na trhu.

Investori však neboli nadšení a akcie zakončujú týždeň v strate cez 4 percentá.
Ďalšou firmou je Nemecká automobilka Daimler. Výsledky za 4Q neboli nijak povzbudivé, EBIT vyšiel na úrovni 2.32 mld. eur oproti konsenzu 2.35 mld. eur, no príjmy skončili nad očakávaniami 29.8 mld. eur verzus odhady 29.6 mld. eur. Firma chce navyše predstaviť 13 nových modelov a chce zabojovať o prvé miesto v predaji luxusných vozidiel. Akcie to zobrali pozitívne a poskočili o takmer 5 percent.

Nasledujúcich 5 dní sa dočkáme týchto ekonomických údajov: CPI z Nemecka, CPI, RPI, PPI z Veľkej Británie, priemyselnú produkciu z Eurozóny, maloobchodné tržby v USA, HDP z Japonska a Eurozóny, zasadnutie Bank of Japan, spotrebiteľskú dôveru podľa Univerzity v Michigane.

Peter Bukov

Capital Markets

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 03:07