StoryEditor

Všetci sme otroci dlhu (komentár)

17.05.2011, 17:00
Nielenže si volíme našich katov, tiež im odporúčame, akú zbraň si vybrať. Tou je teraz dlh.

Nedávno som mal súkromný rozhovor s prispievateľom na server Automatic Earth s prezývkou El Gallinazo, v ktorom ma kritizoval za moje nedostatky v pohľade na akciový trh a tvrdil mi, že by som mal zamerať svoju pozornosť viac na dlhopisový trh, pretože ten je oveľa väčší než akciový trh.

Na internete som si overil tieto informácie a zistil som, že v novembri 2009 bola hodnota svetového akciového trhu 44,2 bilióna USD, zatiaľ čo dlhopisový trh bol ohodnotený na 82,3 biliónov dolárov.

Spoločnosť je v otroctve

Čo to znamená? Vrátil som sa k svojim poznámkam o dlhopisovom trhu z nie tak dávnej doby, keď som študoval na univerzite. Z množstva termínov ako férová cena, oceňovanie dlhopisov, durácia, konvexita a úverové riziko sa mi zatočila hlava.

Potom som narazil na malý riadok o zmluvných podmienkach, za ktorých sa peniaze požičiavajú (Indenture). Podľa slovníka výraz „Indenture“ referuje na typ kontraktu z minulosti, ktorý nútil zamestnanca alebo učňa pracovať pre svojho zamestnávateľa na konkrétne časové obdobie.

Čo ma zarazilo, bolo ako je to pravdivé, nie vzhľadom na prípady z minulosti, ale dnešnú realitu. Spoločnosť, ako ju poznáme, je v otroctve. Všetci sme otroci dlhu, služobníci našich korporátnych a politických elít.

Dlhy narastajú

Zakaždým, keď sú predané dlhopisy štátov, municipalít alebo korporácií, vždy, keď počujete, že štátny dlh rastie, to je kúsok vás, čo sa predáva. Dlhopisovému trhu nejde o nič viac, o nič menej. Ľudské bytosti sú zoradené na klát a predané záujemcovi s najvyššou ponukou. Budúcnosť ich detí a ich nádeje a sny sa predávajú za cenu stanovenú na veľkom trhu s ľudskými otrokmi. Moderný globálny gulag dlhu, ak to mám povedať otvorene.

Ak pracujete pre korporáciu, súkromný dlh ňou vydaný sľubuje, že z vás vyťažia všetko, čo sa bude dať a to pre ich vlastné zisky. Ak je dlh vydaný vo vašej krajine alebo mesto, sľubom je získať všetko potrebné, aby bol splatený a to buď z vás a od vašich detí.

V dnešnom svete existujú mnohé nároky: na vás, váš život, vaše deti a vaše nádeje, sny a ambície, rovnako ako aj na nich a ich sny. Elity nás cez rôzne podvody, machinácie, zložité algoritmy a celkovo z dôvodu čistej chamtivosti zabalili do malých balíkov a predali veľakrát až k bodu, kde existujú pomocou derivátov nároky na náš život, dušu a na všetko ostatné.

A to ma privádza k monštru: trhu s dervitátmi, ktorých nocionálna hodnota je viac ako 1000 biliónov a je postavený, resp. napákovaný na akciový a dlhopisový trh..

V ére pred derivátmi bol ľudský život znížený na hodnotu cash flow, ktorý je vyprodukovaný počas jeho životnosti, príhodne nazvaný čistá súčasná hodnota (Net Present Value).

Prehráš alebo zomrieš

V dnešnom svete bol ľudský život ďalej znížený na úroveň stávok, ktoré pripomínajú globálnu videohru rovnako ako Call of Duty / World of Warcraft, s tou výnimkou, že v tomto prípade nie je možné hru opustiť a ani sa odhlásiť. Dôsledky sú veľmi reálne, výsledné utrpenie je nevyhnutné. Neexistuje žiadne tlačidlo reset.

Chápem, že dobytok nemá dostatočne zložité vedomie, aby mohol posúdiť ich vlastný blížiaci sa zániku na bitúnku, ale ľudia? Prečo nemajú žiadnu výhovorku? Sme v reálnej tragikomédii. Nielen že si volíme našich pastierov a katov, teda politikov, ale volíme si ich s optimizmom, okázalosťou a pochlebovaním a tiež im odporúčame, akú zbraň si vybrať, v tomto prípade je to dlh. Dlh je práve to, čo nás postupne zabíja. Smrť tisícimi bodnutiami, ak chcete.

Čo budete rozprávať svojim deťom? Aké ospravedlnenie si pripravíte? Čísla boli príliš veľké? Ekonómia je skutočne mätúca? Neuvedomil som si, že som ťa predával v aukcii?

Nabudúce, keď si prečítate, že štátny dlh sa zvýšil o ďalších 1 600.000.000.000 dolárov, že celkový dlh USA interne aj externe je 54 biliónov amerických dolárov, že US ekonomika má 65-100 biliónov dolárov v nekrytých záväzkoch, tak dúfam, že si aj vďaka tejto eseji uvedomíte, že vy a vaše rodiny sú tie, ktoré musia všetko to zaplatiť do rúk kráľov a psychopatov, elity mafie a drogových barónov s účtami v Karibiku. Dúfam tiež, že si uvedomíte, že oni sa rozhodli k dnešným hodom na úkor vašich detí s osviežením v podobe zničenej budúcnosti, snov a nádejí.

Končím s výrokom kamaráta Ilargia: „Znak prehráš, hlava zomrieš.“ A to je stávka, na ktorú sme nemali nikdy pristúpiť.

Článok je prekladom eseje anonymného autora VK, ktorá bola umiestnená na serveri The Automatic Earth.

Ján Beňák

analytik Trim Broker


01 - Modified: 2005-03-23 13:23:00 - Feat.: 0 - Title: SB: Európa a Stredná Ázia by sa mali zamerať na technické inovácie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 02:25