StoryEditor

Zlyhanie štátu ako z učebnice (komentár)

21.09.2011, 12:36
Prečítajte si, čo sa stane, keď z verejných zdrojov zachraňujete banky.

 „Too big to fail“ inštitúcie nielenže narastú do ešte väčších rozmerov, ale dokonca sa následne správajú rizikovejšie ako banky, ktoré pomoc nepotrebovali:

„Výskumníci zistili, že banky zachraňované pomocou programu TARP posunuli poskytovanie úverov smerom k rizikovejším dlžníkom z hľadiska pomeru príjmu dlžníka k výške úveru. Miera schválených úverových žiadostí najrizikovejšej skupiny dlžníkov narástla v roku 2009 o 9%, čo je ekvivalent takmer 860 miliónov dolárov nových úverov tejto skupine.

“Naša analýza ukazuje, že účastníci programu TARP aktívne zvýšili svoju expozíciu voči riziku po obdržaní verejných zdrojov“ hovorí Duchin. „Konkrétne: recipienti pomoci investovali kapitál do rizikovejších druhov aktív, posunuli svoje portfóliá smerom k cenným papierom s vyšším výnosom a púšťali sa do špekulatívnych obchodov vo väčšej miere ako banky, ktoré pomoc nečerpali."

Tomu vravím zlyhanie štátu ako z učebnice.

Prevzaté z INESS.

Juraj Karpiš

analytik INESS

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 09:05