StoryEditor

Eurozónu čaká dramatický september

13.08.2012, 12:28
August bol nudný. V septembri sa vo finančnom svete pravdepodobne všetko zmení.

Ak v auguste odídete na dovolenku, mali by ste si byť vedomí toho, čo pravdepodobne príde v septembri. Už druhý rok za sebou to totiž môže byť v prípade eurozóny dramatický mesiac a tentokrát nielen čo sa týka jej periférie.

Do centra pozornosti sa v septembri vráti Grécko, ktoré v poslednej dobe stálo trochu bokom. Trojka sa totiž vráti do Atén, aby zhodnotila dosiahnutý pokrok a to, či sa Grécku poskytne ďalšie financovanie. Je nepravdepodobné, že by mu ich neposkytla. Ak by k tomu však predsa len došlo, nastal by default a odchod Grécka z eurozóny. Gréci sú pritom z doterajších úsporných opatrení už veľmi unavení a po ich návrate z letnej dovolenky môžeme čakať veľké sociálne nepokoje.

Grécko však nie je jedinou ekonomikou, ktorá na seba bude pútať pozornosť. Situácia v Portugalsku sa zhoršuje viac, než Trojka čakala, a táto krajina teda pravdepodobne nebude plniť dohodnuté ciele. Zrejme sa tak ani budúci rok nevráti na dlhopisové trhy pre získavanie financií a namiesto toho začne o ďalšej pomoci vyjednávať už budúci mesiac.

Deloitte, KPMG, PwC a Ernst & Young v Španielsku uverejnia svoje odhady toho, koľko kapitálu chýba finančnému sektoru. Spolu s predchádzajúcimi odhadmi budú tieto analýzy slúžiť na určenie presnej sumy, ktorú si bankový sektor potrebuje požičať od EFSF.

V Taliansku sa zase v septembri naplno rozbehne volebnú kampaň. V Nemecku sa čaká rozhodnutie Ústavného súdu o tom, či je ESM a fiškálny kompakt v súlade s právnymi normami. Rozhodnutie bude takmer určite pozitívne, v opačnom prípade by to však znamenalo veľkú ranu súčasnému boju s krízou v eurozóne. Veľký priestor pre možné sklamanie potom poskytuje aj očakávaná správa týkajúca sa toho, že by ECB mala plniť funkciu jednotného bankového dohľadu. Veľa investorov sa doteraz sťažovalo, že august bol nudným mesiacom. Budúci mesiac by sa to malo zmeniť.

Megan Greene z Roubini Global Economics

Patria Online

Obchodovanie: www.patria-direct.sk 
Spravodajstvo: www.patria.cz

01 - Modified: 2005-06-01 12:32:00 - Feat.: 0 - Title: Právnici Austrálčanky, obvinenej na Bali z pašovania drog, podali odvolanie 02 - Modified: 2005-06-01 12:36:50 - Feat.: 0 - Title: Chorvátsko dúfa, že problémy s euroústavou neohrozia ďalšie rozšírovanie EÚ
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:06