StoryEditor

Euro je na šesťtýždňových minimách (komentár)

Kým včerajší FED pomohol americkému doláru, dnešné dáta z Európy uškodili euru.

Po včerajšom protokole z januárového zasadnutia FEDu sa skončili na akciových trhoch dlhé dni nízkej volatility. Viacerí členovia Výboru pre monetárnu politiku vyjadrili obavy ohľadom rizík nákupu štátnych dlhopisov a balíčkov hypoték. Tie vidia v prípade ďalších nákupov napríklad v náročnejšom návrate do normálu, stratách pri spätnom odpredaji dlhopisov, inflácii, či podporovaní rizikových investícií. Viacerí členova sa vyjadrili v prospech periodického prehodnocovania objemu pumpovania nových peňazí do finančného systému v závislosti od ekonomického výhľadu.

A keďže ten je podľa tohto protokolu o niečo lepší, a to aj vďaka čiastočnému obídeniu fiškálnej priepasti, to vyznieva tak, že by v súvislosti s vnímanými rizikami videli viacerí členovia radi nižší objem uvoľňovania. A keďže nižší prísun likvidity je pre trhy negatívny, pretože nové peniaze sú významným faktorom pomáhajúcim cenám nielen akcií ale aj ďalších finančných aktív nahor, tak sú akcie od včerajšieho večera pod tlakom. O 16:00 stráca paneurópsky index EuroStoxx50 2,0 % a v červenom so stratou 0,7 % je aj širší americký index S&P 500, ktorý už reagoval na protokol zo zasadnutia FEDu už včera.

Jastrabí protokol zo zasadnutia FEDu ale nebol jedinou zlou správou pre akcie. Dnes v ranných hodinách sklamali predbežné februárové PMI indexy výrobnej a nevýrobnej dôvery z eurozóny, ktoré narušili trojmesačný rastový trend. Kompozitný PMI index klesol zo 48,6b. na 47,3b. (oč. 49b.), horšie dopadli čísla za Nemecko ale predovšetkým za Francúzsko, kde je nálada v podnikovej sfére vysoko negatívna a klesla na najnižšiu úroveň za posledné štyri roky 42,3b. Hranica oddeľujúca vnímanie rastu aktivity v sektore od poklesu zo strany respondentov je 50b.

Kým včerajší FED pomohol americkému doláru, dnešné dáta z Európy uškodili euru, a to sa tak dostalo až pod úroveň 1,32 dolára za euro, kde bolo naposledy začiatkom januára. Nateraz sa odrazilo od úrovne 1,317, ktorá bola koncom decembra solídnym supportom. O 16:00 sa EUR/USD obchoduje na úrovni 1,3196. Po týchto novinkách sme voči rastu eura v dohľadnej dobe skeptickejší, keďže FED uvažuje o tom, že bude tlačiť menej a ECB je k tomu, aby znížila sadzby pri horšom stave ekonomiky o niečo bližšie.

Vývoj EUR/USD

Postoj FEDu môžu zmeniť dáta z USA. A tie dnes boli poväčšine slabšie. Nové žiadosti o podporu v nezamestnanosti vzrástli z 342 tis. na 362 tis. (oč. 353 tis.) a výrazne sklamal index výrobnej dôvery z regiónu Philadelphie poklesom z -5,8b. na -12,5b. (oč. +1,1b.). Mierne lepšie dopadli januárové predaje domov na sekundárnom trhu s rastom z anualizovaných 4,9 mil. na 4,92 mil. (oč. 4,89 mil.). Na to, aby si to FED začal všímať, dáta musia byť dlhodobejšie horšie, a to predovšetkým z trhu práce. Riziko do blízkej budúcnosti predstavuje predovšetkým ukončenie dočasne nižších odvodov ako aj prípadné úsporné opatrenia, ktoré pokiaľ sa nič neudeje by mali vstúpiť do platnosti od 1.3.

Čo sa týka zajtrajšieho obchodovania, tak hneď v ranných hodinách bude zverejnený nemecký IFO index podnikateľskej dôvery (10:00; oč. 104,9b.) a Európska komisia bude aktualizovať svoju prognózu vývoja ekonomiky (11:00). V popoludňajších hodinách dorazia z USA januárové jadrové maloobchodné tržby (14:30; oč. +0,1 %).

Kamil Boros

analytik X-Trade Brokers

Blog autora

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:56