StoryEditor

Predvianočné nákupy. Po európsky

13.12.2013, 23:00
Prečítajte si týždenný komentár analytika Martina Vlachynského.

Predvianočné nákupy sú u väčšiny z nás v plnom prúde. Nezaháľajú ani v Bruseli. Vďaka zníženým dôchodkovým odvodom so spätnou platnosťou budú mať euroúradníci od nového roka trvalo vyššiu čistú mzdu. K januárovej výplate dostanú vďaka retroaktivite zmeny ešte 1 000-4 000 eur príplatok. Vďaka výpadku odvodov výdavky rozpočtu EÚ na dôchodky úradníkov tak narastú o 7 % na 1,55 miliardy eur. Na Vianoce treba dopriať!

Chudobnejšie budú Vianoce v Grécku. Kvôli neplateniu účtov za elektrinu je tam čoraz viac domácností odkázaných na sviečky a kúrenie všemožným tuhým palivom. To v krátkom slede spôsobilo smrť troch ľudí udusením vrátane dieťaťa a tak vláda zareagovala zákazom odpájania ľudí od elektriny. Ironické na tom je, že účty za elektrinu sú vysoké preto, lebo k nim vláda pripojila novú daň z nehnuteľností, ktorá je súčasťou „šetrenia.“ Ako naši pravidelní čitatelia vedia, pod týmto slovom sa v Európe poväčšinou skrýva zvyšovanie daní.

Pomôcť chudobným nie je žiadna sranda, aj z toho totiž neraz musíte zaplatiť dane. Napríklad pri darovaní potravín európske pravidlá neumožňujú odpustiť DPH, preto ich firmy radšej vyhadzujú. Vianoce budú chudobné aj pre predávajúcich na španielskom realitnom trhu. Ten neustále padá ako v cenách, tak aj počte predaných jednotiek. V októbri bol medziročný prepad predaja o 10 %.

Chorvátsko sa v Únii ešte poriadne neohrialo a už sa má dostať do procedúry nadmerného deficitu. Podľa Komisie bude mať krajina za tento rok deficit 5,4 % a za budúci dokonca 6,4 % HDP. Oficiálne chorvátske dokumenty odhadujú všetky deficity za obdobie 2013 - 2016 nad 3 %. Takže ako vždy pre „výnimočné okolnosti“ bude procedúra nadmerného deficitu trvať dva roky (2014 - 2016) miesto obvyklého jedného.

V poslednej dobe narastá odpor voči súčasnému ekonomickému smerovaniu – možno prekvapivo – vo Francúzsku. Minule sme vás informovali o revolte farmárov voči novým daniam, tento týždeň sa k nim pridali slobodné povolania. Únia slobodných povolaní, združujúca 750 000 lekárov, notárov, architektov a iných, poslala všetkým francúzskym domácnostiam list. V ňom varuje nad udusením ekonomiky vysokými daňami a rastúcimi reguláciami. Len francúzska vláda nič nevidí, nepočuje a radšej ani nechápe. Minister financií Moscovici si médiám posťažoval, že „vo svete je viac negatívnych pohľadov na Francúzsko, ako si zaslúži.“
 

Nová vláda nespí ani u našich bratských susedov, hoci ešte ani nezačala vládnuť. Tá minulá sa vyšších daní nebála a ani táto sa nedá určite zahanbiť. Vymysleli napríklad minimálnu daň pre živnostníkov. Pripomína vám to našu minimálnu daň pre podnikateľov? (Ešte stále môžete ako občania podporiť výzvu proti nej!).

Slovinci dokončili stres-test ich polomŕtveho bankového systému. Bankám, ktoré sú prevažne štátne, chýba 4,8 miliardy eur. Slovinská premiérka sa tvári, že to zvládnu sami, bez pomoci eurovalu, hoci to predstavuje dvanásť percent slovinského HDP. Inšpirovať sa môžu na Slovensku. Záchrana slovenských bánk na prelome tisícročí nás stála v pomere ku HDP rovnako a museli sme to zvládnuť bez eurovalu.

Dobré správy máme len z Nemecka. Nemecký export dosiahol historický mesačný rekord 99,1 miliárd eur. Ak sa podľa súčasného zvyku chystáte obviniť Nemcov z exportného imperializmu dusiaceho úbohé krajiny periférie, zahamujte. Nemecký export do eurozóny poklesol o 0,1 percenta, kým import z eurozóny do Nemecka narástol oproti októbru 2012 o 3,4 percent.

Krajiny možno dostanú jedinečnú príležitosť zarobiť si. Komisia prišla s nápadom platiť členskej krajine šesťisíc eur za „import“ jedného utečenca. Prímorské krajiny ako Grécko či Taliansko frflú, že vďaka pobrežiu sa musia s prílevom utečencov trápiť viac ako iný. To, že sa vďaka pobrežiu trápia aj s prílevom turistov a ich peňaženiek, ale zabudli spomenúť.

Témou týždňa bola banková únia. Jej druhý pilier nabral výrazné kontúry. Tým je rezolučný fond, teda fond vytvorený bankami na záchranu ich menej schopných kolegýň. Mal by mať kapacitu 55 miliárd eur, ktorá sa bude postupne budovať desať rokov. Rozhodovať o ňom bude hlasovaním väčšina, ale vážená podľa podielu na kapitáli ECB. To znamená, že krajiny jadra budú mať právo veta. Od roku 2016 by mali platiť bail-in pravidlá pre záchranu bánk. Pri krachu banky sa tak použije cyperský scenár a straty ponesú aj veritelia a väčší vkladatelia, nielen daňovníci.

Od roku 2015 by mal postupne skončiť jeden z najväčších regulačných nezmyslov – hádzanie prebytku mŕtvych rýb do mora. Momentálne rybári, ktorí prekročia kvóty, musia prebytočné (už prakticky mŕtve) ryby nahádzať nazad do vody.

Špionážne aféry nekončia. Asi ste tušili, že tá elfka s menom Jenny18, čo sa s vami začala baviť v online hre World of Warcraft, môže byť v skutočnosti 45-ročný obézny plešatejúci chlapík s ľahkou sociálnou fóbiou. Môže to byť však aj agent NSA. Tým nestačí odpočúvať váš, Merkelovej či pápežov mobil, a tak nasadzuje agentov aj do virtuálnych svetov.

O vtipný záver sa opäť postará Venezuela. Krajinu zasiahol totálny výpadok prúdu práve počas televízneho príhovoru prezidenta o čerstvých úspechoch jeho vlády. Ten z výpadku obvinil „fašistické sily.“ Hoci výpadku prúdu sú v tejto krajine bohatej na ropu bežné už pár rokov, prezident svojmu ľudu dal okamžite darček. Stanovil maximálne ceny nových, ale aj ojazdených automobilov. Keďže tam majú 54-percentnú infláciu, príde to vhod – aspoň tie prvé dni, kým sa oficiálny obchod s autami nezrúti.

Tak rýchlo, aj vy si ešte ujasnite želania pod stromček!
 

Martin Vlachynský
analytik INESS

eurokriza.sk

01 - Modified: 2005-10-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rezort vnútra nepotreboval súťaž
01 - Modified: 2024-03-15 16:08:56 - Feat.: - Title: Najvyšší súd USA nariadil prerokovať blokovanie kritiky na internete. Politici si kontrolujú sociálne siete 02 - Modified: 2024-01-27 12:30:00 - Feat.: - Title: GALÉRIA Ľudia zaplavili transparentný účet na prezidentskú kampaň Andreja Danka. Posielajú mu centy a uťahujú si z neho 03 - Modified: 2022-05-01 21:20:33 - Feat.: - Title: Putin by sa mal Záborskej poďakovať 04 - Modified: 2022-04-07 07:32:17 - Feat.: - Title: Sú Spojené štáty na pokraji novej recesie? 05 - Modified: 2022-04-06 15:05:04 - Feat.: - Title: Oszkár Világi: Ako je to s ropou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 07:20