StoryEditor

Sankcie proti Rusku a nemecké pokrytectvo (komentár)

12.01.2016, 15:18

Angela Merkelová predniesla pred niekoľkými dňami prejav pred členmi jej strany CDU. Po skončení prejavu si vyslúžla dvojminútový potlesk postojačky. Okrem iného zaznelo, že sankcie "boli správnou reakciou bez ohľadu na to, ako veľmi chceme s Ruskom udržať dobré vzťahy". Merkelová tiež uviedla, že jej krajina "sa musí držať svojich princípov". Otázka ale znie, ako vo svetle podobných vyhlásení vysvetliť napríklad to, že Deutsche Bank vo svojej internej správe o ruských aktivitách hovorí o 10 miliardách podozrivých transakcií.

Zrkadlové obchody

Zdá sa, že tieto operácie súvisia s prevodmi prostriedkov ruských podnikateľov do zahraničia. Medzi klientov banky pritom patria niektorí priatelia Vladimira Putina, ktorých sa sankcie priamo dotýkajú. Až 1 miliarda dolárov zo zmienených transakcií je tvorená "zrkadlovými obchodmi" z rokov 2014 a 2015, kedy dochádzalo k nákupu cenných papierov na jednom trhu a ich predaji na druhom tak, aby došlo k prevodu peňazí medzi rôznymi jurisdikciami.

Zdá sa, že nemecký regulátor sa o opísané transakcie nezaujíma ani zďaleka toľko ako regulátor ruský. Ruská centrálna banka totiž uložila Deutsche Bank pokutu vo výške 5 000 dolárov, ale Nemci celú vec zatiaľ úplne ignorujú. Tlačí na ne však americké Ministerstvo financií, ktoré sa o celú vec začalo tiež zaujímať a tlačí na Nemecko, aby začalo vyšetrovanie.

Sankcie bez ducha

Nemci tiež nevenujú žiadnu pozornosť tomu, že ruská spoločnosť, ktorá je z 65 percent vlastnená Siemensom, bude vyrábať turbíny pre elektrárne na Kryme. Tým by bol riešený problém energetickej závislosti Krymu na Ukrajine, ale firmy z EÚ by na Krym vybavenie pre elektrárne dodávať nemali. Z technického hľadiska je tento kontrakt v súlade so sankciami, ale fakticky nie, pretože ak nemecká firma v podstate dodáva elektrárne na Krym, s duchom sankcií to v súlade nie je.

Spomenúť môžeme aj kontrakt uzavretý medzi Gazpromom a nemeckými firmami E.ON a BASF. Týka sa plynovodu Nord Stream a jeho predĺženia do Nemecka, ktoré by Rusku umožnilo obísť pri dodávkach do Európy Ukrajinu. Minulý rok muselo Rusko zrušiť projekt South Stream, aj keď ho krajiny ako Taliansko, Bulharsko či Rakúsko veľmi podporovali. Dúfali totiž, že im prinesie lacnejšiu energiu. Európska komisia, na čele ktorej vtedy stál Nemec, ale zistila, že projekt ide proti pravidlám EÚ, pretože je vlastnený dodávateľom plynu. Porušuje totiž protimonopolný zákon. Bulharsko tak bolo donútené od projektu odstúpiť.

Pokrytectvo

Dochádza teda k tomu, že bol zakázaný projekt South Stream, ale teraz sa v tichosti jedná o Nord Streame 2. Zdá sa, že pravidlá by mali platiť pre všetkých rovnako. Merkelová teraz tvrdí, že ide o projekt súkromného sektoru a ona teda do neho nechce zasahovať. Niekto by mohol celý prístup Nemecka považovať za pokrytecký. Ale sankcie predstavujú hlavne politický nástroj. Z ekonomického hľadiska môžu asi za 10 percent celkového poklesu ruskej ekonomiky. Obmedzili prístup ruských bánk a firiem na západné trhy, ale tie nakoniec obmedzili svoje dlhy v eurách a dolároch a to zlepšilo ich celkové finančné zdravie. Iný významný efekt viditeľný nie je.

Sankcie boli nápadom Američanov, ktorí boli radi za podporu zo strany Merkelovej. Západ sa spoločne postavil ruskej agresii, ale nie je praktické, aby za to všetko platili nemecké firmy. Sankčný aktivizmus zo strany vlády by bol kontraproduktívny. Možno, že Merkelová bude musieť proti Nord Streamu nakoniec vystúpiť, pretože na juhu Európy už je protinemecký sentiment príliš silný. Namiesto toho ale bude skôr trvať na tom, aby bol celý projekt v súlade s pravidlami EÚ. Taliansko a jeho spojenci sa jednoducho mali pri presadzovaní svojho projektu snažiť viac.

Komentár bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2008-01-06 09:30:12 - Feat.: 0 - Title: Lavínové nebezpečenstvo v Tatrách stúpa
01 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 02 - Modified: 2024-04-19 11:29:51 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov 03 - Modified: 2024-04-18 14:02:02 - Feat.: - Title: USA a Británia oznámili nové protiiránske sankcie v reakcii na útok na Izrael 04 - Modified: 2024-04-18 11:43:39 - Feat.: - Title: Ukrajina potvrdila, že zasiahla vojenské letisko na Kryme 05 - Modified: 2024-04-17 18:37:52 - Feat.: - Title: Ukrajina útočila dronmi a raketami na ciele v Rusku a na Kryme, cieľom bola aj továreň na Tupolevy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 13:16