StoryEditor

Komentár: Ako si banky kupujú nesmrteľnosť

28.06.2013, 00:00
Autor:
Dag DanišDag Daniš
Po novom bude vyvlastnenie vkladov v prospech bánk nielen možné. Bude to pravidlo.

Skúste si predstaviť túto nehoráznu vec. Vaša banka sa dostane do problémov – a aby sa z nich vykúpila, privlastní si vaše vklady. A vyplatí sa z dlhov.

Doteraz bolo také niečo nepredstaviteľné. A zakázané. Banky nesmú použiť cudzie peniaze (vklady) na splácanie svojich záväzkov. Môžu len skrachovať. S tým, že časť vkladov prepadne... Po novom bude vyvlastnenie vkladov v prospech bánk nielen možné. Bude to pravidlo. Dohodli sa na tom ministri financií EÚ. Schéma bude vyzerať takto. Krachujúca banka, ktorú nedokážu zachrániť akcionári, neskrachuje. Privlastní si vklady nad 100-tisíc eur plus požiada o pomoc z fondov bankovej únie.

Nové pravidlo Bruselu je v jednom správne – presúva náklady na záchranu banky zo štátu viac na jej akcionárov a vkladateľov, ktorí by tiež mali znášať riziká za svoje rozhodnutia. Problém je v tom, že toto „riešenie“ nie je principiálne ani spravodlivé. Buď banka skrachuje – a sčasti vyplatí vklady. Alebo bude umelo zachraňovaná zo štátnych peňazí. A potom musí rešpektovať princíp ochrany vlastníctva (súkromných vkladov). Fungovať ďalej – a ukradnúť pri tom peniaze klientov – je najhoršia zo všetkých možností.

Riešenie krízy v podaní EÚ je čarovné. Najskôr nútila štáty, aby zachraňovali rizikové banky. Štáty sa škaredo zadlžili. Potom nútila ECB a banky, aby zachraňovali rizikové štáty a kupovali ich dlhopisy. Banky sa škaredo zadlžili. A teraz bude nútiť každého, kto má hotovosť nad 100-tisíc eur (firmy, podnikateľov, ľudí s úsporami), aby zachraňoval banky. Niekto predsa musí zaplatiť účet. Samozrejme, vo vyššom záujme. Teda v záujme národných bánk, ktoré sú previazané s nadnárodnými...

Bankám a ich akcionárom sa podarila neuveriteľná vec. Kúpili si nesmrteľnosť. Za peniaze štátu. A keď sa minuli, tak za peniaze klientov.

Dag Daniš, zástupca šéfredaktora HN

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:39