StoryEditor

Útok na Sýriu je otázkou dní (komentár)

09.09.2013, 04:18
Čo sa stane po útoku na Sýriu? Ropa sa posunie k 115 dolárom a zlato poskočí nad 1400.

Minulý týždeň sme zažili na trhoch zaujímavé pohyby. Darilo sa libre, austrálskemu, novozélandskému a americkému doláru, akcie dokázali po neúspešnou úvode týždňa zmazať straty a mierne rásť. Svet netrpezlivo očakáva, kedy nastane útok na Sýriu, ktorý je podľa vyjadrení politických predstaviteľov z USA nevyhnutný.

Čo sa stane po útoku na Sýriu? Očakávam že sa ropa posunie k 115 USD za barel, zlato by mohlo poskočiť nad 1400, posilniť by mal JPY,CHF a USD. Tento pohyb môže byť ale iba prudkým skokom ktorý bude vypredaný, lebo veľké množstvo špekulantov tieto pohyby očakáva. Ako som už viackrát spomínal, vo svete ide o dôležitejšie ekonomické témy ako Sýria: meno nového kandidáta FEDu, ktorý môže radikálne zmeniť smerovanie menovej politiky v USA, rozsah spomalenia stimulov, o ktorom sa bude rozhodovať na najbližšom zasadaní FOMC a stabilizácia mien a akciového trhu v EM.

Na makroekonomické dáta bude budúci týždeň chudobnejší, najzásadnejšie budú maloobchodné tržby z USA v piatok. Trh bude veľmi pozorne sledovať situáciu na blízkom východe a množstvo špekulantov bude očakávať rast ropy a zlata. Zlato, austrálsky a novozélandský dolár sú stále v klesajúcom trende aktuálne si myslím že u nich vrcholí short sqeez. Dolár by mohol rásť do zasadania FOMC, pokles EUR by sa mal už stabilizovať okolo 200 dňového kĺzavého priemeru. Budúci týždeň sa ukáže, či akcie dokážu smerovať k novým maximám alebo ich rast v závere týždňa bol len rastom pred hlbšou korekciou, tú môže spustiť očakávaný útok.

Paradoxne po rozpútaní vojny a poklese akciového trhu by som akcie kupoval, aktuálne by som na akciovom trhu vyčkával.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 13:38