StoryEditor

Bohatí bohatnú rýchlejšie lebo nesporia. Investujú

06.06.2014, 00:00

Viacero svetových, ale aj našich vlastných analýz hovorí, že bohatí ľudia sú ochotní riskovať pri zhodnocovaní peňazí viac, ako zvyšok populácie. Inak povedané, menej sporia a viac investujú. Je to jeden z dôvodov, prečo majetnejší ľudia bohatnú rýchlejšie ako stredná trieda.

Globálna ekonomika sa po kríze zotavuje, ekonomické ukazovatele naznačujú, že aj eurozóna obnovila rast a výrazne kleslo riziko jej rozpadu. Menová politika ECB spôsobila rast cien dlhopisov a najvýznamnejšie akciové trhy v USA sa pohybujú na historických maximách. Ceny nehnuteľností v mnohých regiónoch sveta dosahujú predkrízovú úroveň a možno vďaka poučeniu z minulých období sa, paradoxne, darí aj alternatívnym investíciám. Na prvý pohľad ide o takmer investičný raj. Pôsobí to až dojmom, že investor ani nemôže urobiť chybný krok.

Skutočnosť je, žiaľ, trochu odlišná. Bežný človek na Slovensku necíti žiadny úžitok z rekordnej úrovne trhov. Príčinou je fakt, že väčšinou nevlastní žiadne investície. Nedokáže tak priamo profitovať zo solídneho zdravia a zo zlepšeného hospodárenia firiem, ani z obnovenej dôvery investorov v schopnosť vlád splácať záväzky. Malý je preňho aj celkový prínos z celkového rastu ekonomickej aktivity.

Z priaznivej situácie na trhoch profituje len úzka skupina ľudí. Tí bohatší. Väčšinu majetku majú alokovanú práve v akciách podnikov, v dlhopisoch a v nehnuteľnostiach. Nízko úročené sporiace účty a hotovosť u nich tvoria len štvrtinu z celkového bohatstva, a nie výraznú väčšinu ako u priemerného človeka. Vďaka za aktuálnu nízku infláciu (či dokonca, v slovenskom prípade, defláciu), ktorá aspoň neukrajuje všetko z ich minimálneho výnosu. Je to jeden z faktorov vzniku rozdielov v dynamike rastu bohatstva medzi milionárom a obyčajným človekom „milión“.

Bohatí ľudia majú spravidla väčšiu finančnú gramotnosť, aktívnejšie sa zaujímajú o možnosti zhodnotenia peňazí a spravidla majú aj dobrých investičných poradcov či privátnych bankárov. Uvedomujú si, že zdravá forma podstupovania rizika dokáže priniesť zaujímavé výnosy. Veria, že obozretný prístup k financiám je potrebný, pripomínajú však, že na prehnanom konzervativizme ešte nikto nikdy nezbohatol.

Som presvedčený, že takýto prístup by mal mať každý Slovák. Mal by sa viac zaujímať o svoje voľné peniaze v banke a rozširovať si finančný rozhľad. Dokonca si myslím, že finančná gramotnosť by mala byť súčasťou vzdelávania už na základných a stredných školách. A nielen to. Mladých ľudí by sme mali viac viesť k tomu, aby svoju budúcnosť brali do vlastných rúk. Neuspokojiť sa s málom, ale snažiť sa získať viac. Pasivita a závisť nikomu nepomôže k lepšiemu životu. Vznikne tým jeden z predpokladov, ktorými sa zastaví roztváranie nožníc medzi sociálnymi vrstvami.

Prehľad vo financiách a aktívny prístup k vlastným financiám ide totiž ruka v ruke s rastom bohatstva. Človek, ktorý ho má, rýchlo pochopí, že ak chce byť bohatší, musí sa správať presne ako milionári. Znamená to, okrem iného, aj viac rizikovejších, a teda potenciálne výnosnejších aktív vo svojom portfóliu namiesto obyčajných vkladov v banke a tiež väčšieho podnikateľského ducha. Teda nebáť sa zobrať svoj osud do vlastných rúk.

01 - Modified: 2006-06-15 21:11:25 - Feat.: 0 - Title: EU se dohodla na harmonogramu ohledně ústavy
01 - Modified: 2024-04-25 12:29:07 - Feat.: - Title: Investovať či neinvestovať do zlata? To je otázka 02 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 03 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 04 - Modified: 2024-04-22 09:59:31 - Feat.: - Title: Investičná divízia Svetovej banky plánuje na Ukrajine veľké investície za takmer dve miliardy dolárov 05 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 17:08