StoryEditor

Hra s ohňom pokračuje

07.10.2013, 11:43
Celý minulý týždeň zapĺňali svetové titulky predovšetkým „Government shutdown“ a dlhový strop v USA.

 Aj dianie na finančných trhoch sa tak odohralo na pozadí týchto problémov, neschopnosti amerických politikov dohodnúť sa. Hlavný trhový fundament bol viac než zrejmý. Od úvodu týždňa bol logicky pod tlakom hlavne americký dolár. Ten trpel práve vďaka, dúfajme dočasnému, shutdownu a pod ťarchou blížiaceho sa pádu z fiškálneho útesu. Dolar index sa priblížil k 7 mesačným minimám pre obavy, že dočasná patová situácia môže oslabiť ekonomický rast. Na konci týždňa síce zelená bankovka vymazala podstatnú časť strát, no býčí investori na euro ho v priebehu týždňa poslali až k 1.362 dolára za jedno euro a je vysoko pravdepodobné, že sa nad 1.36 pozrieme opäť v najbližšej dobe.

Na komoditnom trhu sa zlato po utorkovom páde pod 1300 dolárov konsolidovalo v ďalších dňoch nad hranicou 1310 dolárov za trójsku uncu. Väčšina analytikov je na zlate bullish, nakoľko pri pretrvávajúcom shutdowne by práve zlato malo byť útočiskom investorov. Ak korelácie medzi dolárom, akciami a zlatom budú fungovať správne, oslabený dolár bude pre tento drahý kov pozitívnou správou. Spolu s dolárom vládol prevažnú časť týždňa „risk off“ mód aj na akciovom trhu.

Európske akcie zaznamenali už v poradí druhý stratový týždeň. Dokumentuje to aj celoeurópsky EuroStoxx 600, ktorý stratil minulý týždeň 0.7 percenta a týždeň predtým 0.6 percenta. Výnimkou je jedine Taliansko, kde sa premiér Letta dočkal podpory zo strany Berlusconiho. Ten sa pri hlasovaní o dôvere vláde postavil na stranu tej súčasnej aj napriek tomu, že sa spočiatku snažil o jej zvrhnutie odstúpením svojich poslancov zo spoločnej koalície. Taliansky index FTSE MIB si pripísal úctyhodných 3.7 percent.

Americký SPX ani napriek piatkovému rastu nedokázal zabrániť týždennej strate 0.1 percenta, Dow Jones až 1.2 percenta. Zatiaľ sú tieto čísla nie až tak výrazné, no s pribúdajúcim časom budú trhy určite nervóznejšie. Potvrdzuje to aj index volatility VIX, ktorý vzrástol takmer ku 17 bodom. Investori tak cítia stále väčšiu potrebu istiť sa pred narastajúcim rizikom a niektorí si už dokonca stihli zakúpiť aj CDS na default USA. Podstatou teda ostáva, že zatiaľ sme boli len svedkami politických gest, skôr než nejakého reálneho záujmu o dosiahnutie skutočných výsledkov, či dohôd. Obama sa naďalej odmieta vzdať svojho Obamacare a odmieta o tom rokovať.

Momentálne sú USA stále na ceste priviesť finančný svet k oveľa väčším problémom, ako bol pád Lehman Brothers. Preto vstupujeme aj do nového obchodného týždňa s konštatovaním, že hra s ohňom aj naďalej pokračuje. Z korporátneho sveta vyberáme akcie francúzskych firiem Alstom a Alcatel-Lucent, ktoré si viedli v uplynulom týždni úplne odlišne. Kým Alcatel si pripísal ďalších 7 percent, Alstom stratil 6 percetnt. Alcatelu sa po ohlásení spolupráce s Nokiou naozaj darí.

Po novom informovala spoločnosť o vytvorení CloundBand programu, ktorý by mal umožniť nové „cloud“ bussines modely. Naopak Alstom sa dostal pod tlak po tom, čo spoločnosť Redburn predpokladala slabé objednávky za 2Q, až 18% pod konsenzom a znížila výhľad na budúce obdobia. Tento týždeň nás čakajú tieto zaujímavé dáta z ekonomického kalendára: už dnes to budú stavebné povolenia z Kanady, v utorok nemecké továrenské objednávky a tamojšia obchodná bilancia, či švajčiarska miera inflácie.

Streda prinesie údaje o priemyselnej produkcii v Nemecku a Veľkej Británii a o austrálskom trhu práce. Vo štvrtok je na programe zasadnutie Bank of England, či nové žiadosti o podporu v nezamestnanosti USA, no a v piatok budeme svedkami zverejnenia UoM predbežnej spotrebiteľskej klímy v USA, a miery nezamestnanosti v Kanade.

forexpro.sk

01 - Modified: 2005-07-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Budeme si viac požičiavať
01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 03 - Modified: 2024-03-20 19:26:24 - Feat.: - Title: Guvernér lotyšskej centrálnej banky súhlasí s odhadmi trhov na tri redukcie sadzieb ECB v tomto roku 04 - Modified: 2024-03-18 15:23:57 - Feat.: - Title: Slovensko sa po facke od investorov opäť vydalo na finančné trhy. Požičali sme si drahšie ako Grécko 05 - Modified: 2024-03-07 06:43:47 - Feat.: - Title: Snemovňa Spojených štátov schválila prvý balík na zaistenie federálneho rozpočtu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 05:30