StoryEditor

V roku 2060 už nemusia akciové trhy vôbec existovať (komentár)

06.06.2015, 00:00

Čínske akcie sa obchodujú za šialené ceny, hroziaci odchod Grécka z eurozóny dopadne na európske trhy, v USA zasa trhu podrazí nohy zvyšovanie sadzieb. Alebo je tiež možné, že Apple predá toľko hodiniek, že hodnota tejto spoločnosti prevýši veľkosť nemeckej ekonomiky, Afrika spôsobí nový býčí trend na rozvíjajúcich sa trhoch a ECB prikročia k ďalšiemu kolu kvantitatívneho uvoľňovania, ktoré nakopne európske akciové trhy.

Podobných úvah je nespočetné množstvo, vrátane názorov na to, kam by investori mali vložiť svoje peniaze. Za týmto informačným šumom ale prebieha niečo oveľa dramatickejšie. Pozornosť by sme totiž mali venovať hlavne tomu, že obchodované spoločnosti vymierajú.

Koniec trhom

Počet obchodovaných spoločností klesá v USA i vo Veľkej Británii a v roku 2060 už v týchto krajinách nemusia akciový trh vôbec existovať. Obchodované spoločnosti zúfalo potrebujú záchranný kruh, inak nebude spôsob, ako by sa bežní ľudia podieľali na bohatstve, ktoré trhová ekonomika vytvára.

Akciové trhy sa začali objavovať v 19. storočí a po dlhú dobu bolo uvedenie spoločnosti na trh cieľom väčšiny podnikateľov: Založiť firmu, dosiahnuť slušný rast a potom uviesť jej akcie na trh. Len málo veľkých spoločností zostávalo v súkromných rukách.

V posledných dvoch desaťročiach sa však vývoj otočil. V USA nájdeme najväčší akciový trh na svete, ale ekonómovia Craig Doidge, Andrew Karolyi a Rene Stulz na základe svojho výskumu tvrdia, že teraz je na trhu v USA o 14 percent menej firiem ako v roku 1970. K tomuto poklesu došlo aj napriek tomu, že americká ekonomika je dnes oveľa väčšia.

Vývoj nepraje

A ak porovnáme súčasný počet obchodovaných firiem s rokom 1996, zistíme, že došlo takmer k 50 percentnému poklesu. Z asi 8 000 obchodovaných firiem totiž zostali približne 4 000 aj napriek tomu, že počas technologickej bubliny prišlo na trh veľa nových firiem a zďaleka nie všetky skrachovali. Podobný je aj vývoj vo Veľkej Británii.

Je pravda, že v globálnom meradle počet obchodovaných spoločností stále rastie. V súčasnej dobe dosahuje asi 39 000. Príčinou je ale vývoj v krajinách ako Čína, ktoré sú stále vo fáze boomu a na trh tam vstupuje množstvo nových firiem. Vo vyspelých krajinách ide uvedenie na trh z módy a pri súčasnom trende opustí posledná spoločnosť trh niekedy v roku 2060. O príčinách tohto vývoja sa vedie zaujímavá debata a jeden z názorov tvrdí, že alternatívu trhu stále viac predstavujú private equity fondy, ktoré okrem iného skupujú firmy, ktoré nie sú v najlepšej kondícii.

Príčin je viac

Ďalšia príčina by mohla spočívať v tom, že technologické firmy potrebujú oveľa menej kapitálu a teda nemajú takú motiváciu na uvedenie svojich akcií na trh. Ford v 20-tých rokoch potreboval na svoju expanziu veľa peňazí, pretože budoval nové továrne. Ale technologické firmy sú na tom rozdielne, stačí im kapitál od pár jednotlivcov či venture fondu. K tomu všetkému sa pridáva záťaž zo strany regulácií. Dnes sa firma so záujmom o vstup na trh musí vysporiadať s dlhým radom požiadaviek a to mnoho z nich odrádza.

Zdravý akciový trh, na ktorom sa obchodujú nové dynamické firmy, hrá v ekonomike dôležitú úlohu. Bežní ľudia sa môžu prostredníctvom trhu podieľať na novo vytváranom bohatstve, čo je dobre viditeľné napríklad na spoločnosti Apple. Z jej úspechu ťaží mnoho z nás. Ak vytvárané bohatstvo nie je v spoločnosti rozdeľované podobným spôsobom, podpora systému zo strany spoločnosti klesá.

Obchodované spoločnosti tak čaká záchrana a dobrým začiatkom by bolo opätovné osekanie regulácií. Tá bola dobre mienená, ale ak spoločnosti z trhu odídu, ničomu to nepomôže. K tomu by sa mohli pridať zmeny v daňovom systéme, ktoré by podporovali vlastníctvo akcií. Ak totiž trh zmizne, bude nám veľmi chýbať.

Komentár bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2007-06-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: ČEZ vykúpili ďalšie vlastné akcie
01 - Modified: 2024-05-03 22:00:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Ako rastúce úrokové sadzby menia vzťah medzi akciami a dlhopismi 02 - Modified: 2024-04-29 09:29:53 - Feat.: - Title: Firemné výsledky zatienili inflačné riziká 03 - Modified: 2024-04-24 18:00:00 - Feat.: - Title: Nášľapné míny nadmerne stimulovanej superveľmoci 04 - Modified: 2024-04-24 11:07:07 - Feat.: - Title: Tí, ktorí mu verili, dnes plačú. Ako nesadnúť Muskovi na lep 05 - Modified: 2024-04-22 11:04:49 - Feat.: - Title: Špekulanti na Wall Street si uvedomili, čo bude nasledovať​
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 01:28