StoryEditor

Bitcoin sa prepadol a nepomohli mu ani problémy Číny

16.01.2016, 23:00

Dva týždne ubehli ako voda a opäť je tu naša povinnosť zhrnúť dianie vo svete kryptomien. Ešte pred pár dňami by sme písali, že sa nič podstatné neudialo, avšak za posledné dni sa to zmenilo.

Napriek tomu, že sa nevenujeme cenovej stránke Bitcoinu, tak tentoraz výnimočne musíme cenu Bitcoinu spomenúť. Najmä kvôli udalosti, ktoré mali na ňu vplyv. Bitcoin sa v posledných dňoch prepadol o niekoľko percent. Napriek tomu, že Čína mala problémy na finančných trhoch, čo by malo cenu naopak posilňovať. Za prepadom ceny Bitcoinu sú problémy burzy Crypsy. Podľa oficiálneho vyhlásenia predstaviteľov bola burza v roku 2014 terčom útoku, kedy prišla celkovo skoro o 10 mil. USD, avšak stratu používateľov pokryli z rezerv a zisku spoločnosti. V súvislosti s tým padli aj obvinenia, že za krádežou boli ľudia zo spoločnosti. To spôsobilo „beh na burzu“, keď väčšina užívateľov začala vyberať svoje depozitá. V súčasnosti sa odhadujú záväzky v prepočte vo výške okolo 5 mil. USD. Burza má problémy so splnením požiadaviek svojich používateľov a predpokladá sa, že skončí v konkurze.

Po negatívnej správe a súvisiacemu poklesu ceny sa musíme pozrieť aj na pozitívnejšie správy. Bitcoinová burza Bitstamp nadviazala spoluprácu so spoločnosťou Moro & Kunst, ktorá obchoduje so vzácnymi kovmi. V súčasnosti si tak môžete cez stránku burzy kúpiť zlato od 1g do 1000 gramov, pričom vám ho za niekoľko dní dodajú. Avšak je potrebné zdôrazniť, že zatiaľ sa dá kúpiť len za americký dolár a nie za Bitcoin. Napriek tomu burza plánuje zaviesť v budúcnosti aj vymeniteľnosť Bitcoinu za zlato. To umožní užívateľov vo volatilných časoch Bitcoinu presunúť svoje prostriedky do zlata.

Niekoľko správ sa točilo aj okolo spoločnosti Accenture. Najprv do svojej skupiny 15 start-upov, ktoré majú hľadať nové možnosti v oblasti finančného sektora, zaradila start-up Crowdaura, ktorý sa zaoberá blockchainom v spojitosti s vydávaním cenných papierov prostredníctvom crowdfundingu. Pätnásť start-upov by malo v nasledujúcich 12 týždňoch spolupracovať so spoločnosťou a s bankami ako Bank of America, Deutsche Bank, HSBC a Société Générale. Druhou správou, ktorá prišla z Accenture bolo vyjadrenie jedného z predstaviteľov vedenia, Abizer Rangwalu, o bitcoine. Ten sa vyjadril, že vidí v technológii Bitcoinu budúcnosť pre poisťovne. Pričom môžu využiť jeho rýchlosť a bezpečnosť údajov.

Niekto by mohol povedať, že Bitcoin v rozvíjajúcej sa Indii nemá šancu. Avšak práve naopak. Spoločnosť Zebpay, ktorá má len mobilnú aplikáciu na predaj a nákup Bitcoinov zhromaždila 1 mil. dolárov od biznis anjelov. Spoločnosť chce z týchto peňazí financovať Bitcoin peňaženku a ďalší výskum v oblasti kryptomien.

Finančný riaditeľ spoločnosti Netflix, ktorá poskytuje streamovanie filmov, si vie predstaviť využívanie Bitcoinu. Spoločnosť, ktorá prichádza tento rok na Slovensku by mohla využiť Bitcoin formou zjednodušenia platieb. Keďže v súčasnosti expanduje do Latinskej Ameriky a stretla sa s problémami pri platení v miestnych menách. Avšak zatiaľ spoločnosť neoznámila konkrétnejší plán, len sa vyjadrila, že je si vedomá Bitcoinu a jeho výhod.

Zaujímavá správa prichádza aj zo spoločnosti PayPal, ktorá prijala do predstavenstva Wencesa Casaresa. Ten bol predtým zakladateľom spoločnosti Lemon Inc, ktorá pracovala na digitálnej peňaženka a neskôr bola táto spoločnosť v roku 2013 kúpená inou. Neskôr prešiel do iného start-upu, Xapo, kde bol rovnako úspešný a vyzbieral 40 miliónov dolárov na ďalších chod spoločnosti. V súčasnosti sa tak stane členom predstavenstva spoločnosti PayPal, ktorá si od neho sľubuje spoluprácu na skúmaní benefitov Bitcoinu. Keďže vedenie spoločnosti si uvedomuje transformáciu platobných systémov a nechce zaspať na vavrínoch.

Ostáva nám len dúfať, že Bitcoin sa pozbiera z prepadu cien a problémov jednej z búrz a opäť bude jeho cena a využitie rásť. 

01 - Modified: 2008-01-09 16:43:57 - Feat.: 0 - Title: Matky slovenských firiem mali striedavé úspechy
01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 03 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 04 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Kedy bitcoin ovládne svet peňazí? 05 - Modified: 2024-04-08 13:43:54 - Feat.: - Title: Cena bitcoinu prekonala 72-tisíc dolárov, v druhej polovici apríla ho čaká takzvaný halving
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 16:18