StoryEditor

Zlato sa vráti tam, kam patrí. So striebrom to ružovo nevyzerá (komentár)

23.08.2015, 00:36

Tento týždeň sa mohol javiť ako celkom optimistický. V pondelok a v utorok sa na zlate moc toho neudialo a ostalo v hranici 1110 USD až 1120 USD. Striebro sa hýbalo omnoho viac. V pondelok sa síce točilo okolo 15,2 USD, ale už v utorok sa prepadlo až k 14,7 USD. Streda už bola pozitívna pre oba drahé kovy. Zlato sa šplhalo k 1140 USD a striebro sa vrátilo k 15,2 USD. Štvrtok bol rovnako pozitívny – zlato si prilepšilo o ďalších skoro 20 USD a končilo nad psychologickou hranicou 1150 USD. Striebro posilnilo k 15,6 USD. Piatkové obchodovanie už veľa prekvapení neprinieslo. Zlato si udržalo svoje zisky a striebro mierne pokleslo.

Cena zlata uzavrela na úrovni 1160,4 USD, čo bolo o 46,7 USD menej ako minulý piatok. Cena striebra bola na úrovni 15,35 USD, čo bolo o 0,11 USD viac ako minulý piatok. Pomer ceny zlata a striebra bol na úrovni 75,6 čo znamená, že tento týždeň bolo na tom lepšie zlato. HUI index (index najdôležitejších zlatých ťažobných spoločností) je na úrovni 126,72 (oproti minulému týždňu stúpol). XAU index (index zlatých a strieborných ťažobných spoločností) uzavrel na úrovni 52,17 (oproti minulému rovnako stúpol).

Ako sme už avizovali dávnejšie na zlate sa prejavovala bakwardácia a aj preto sa cena zlata postupne dostáva tam, kam patrí. Bakwardácia naznačuje, že z fundamentálneho hľadiska, by sa cena zlata mala pohybovať okolo 1200 – 1240 USD. Pri striebre už taký optimizmus nemôžeme mať. Striebro je pod tlakom špekulantov, ktorí ho sem tam tlačia hore a sem tam dole. Avšak ceny pod 15 USD by mu svedčali najviac. Prečo sú tieto dva kovy odlišné? Zlato je kov, ktorého väčšina, ktorá bola kedy vyťažená, leží v nejakých sejfoch – ako potenciálna ponuka tohto kovu. Ak by bolo zlato nejaká obyčajná komodita, jeho cena by bola minimálna. Na priemyselnú spotrebu (a nemyslím tým šperkárstvo) sa totižto používa len zlomok zlata, ktoré dnes na trhu slúži ako potenciálna ponuka. Zlato sú však peniaze. Bez ohľadu na to, že dnes to o tomto kove tvrdí málokto. A jedným z dôkazov tohto tvrdenia, je i jeho dnešná cena. O striebre to už tvrdiť nemôžeme. To, sa dnes používa výrazne aj ako priemyselný kov. A v prípade, že sa potvrdia náznaky, že sa hlavné ekonomiky sveta postupne prepadávajú do recesie, s týmto sivým kovom to nebude až také ružové. Jedinou jeho nádejou ostane investičný dopyt vystrašených investorov.

Za zmienku stojí ešte i to, že COMEX – trh s papierovými kontraktmi – zaznamenal pred dvoma týždňami nový rekord. V oblasti tzv. „registered metal„ (kov, ktorý je možné okamžite dodať voči kontraktu) bolo na COMEXe uskladneného najmenej zlata v histórii zverejňovania týchto údajov. Netreba však zabúdať, že na COMEXe sa rovnako obchodujú kontrakty, ktoré sú vydané voči tzv. „eligible metal“ (kov, ktorý patrí niekomu inému a spĺňa štandardy tejto burzy a nie je pripravený na okamžité dodanie voči kontraktu). Práve tu vzniká inak zásadný problém pre mnohých, ktorí tvrdia, že je potom trh s drahými kovmi manipulovaný. Prečo? Pretože sa obchodujú kontrakty aj voči zlatu, ktoré môže byť požičané, resp. patrí niekomu inému (napr. centrálnej banke) a pod.. Na strane druhej, je to v súčasnosti normálna obchodná praktika, ktorá existuje a používa sa. Každopádne sa daná situácia s minimami zlata na dodanie, počas minulého týždňa vyriešila.

Pomer cien zlata a striebra sa nám vrátil k hranici 1 ku 75 a bude zaujímavé sledovať, či sa tieto nožničky budú ďalej roztvárať omnoho viac až k 1 ku 80; pomer, o ktorom už dlhšie špekulujeme. Zlato stále zažíva miernu bakwardáciu. Nie je nejaká významná, avšak zatiaľ je. Svedčí to o dopyte veľkých investorov po fyzickom zlate. To na trh neprúdi. Pravdepodobne hlavne kvôli relatívne nízkym cenám. Zároveň môžeme použiť i predpoklad toho, že tí, ktorí ho majú, sa ho nechcú zbavovať ani na krátku chvíľu a zarobiť na marži, ktorú dnes trh ponúka - v podobe predaja fyzického kovu za spotovú vyššiu cenu a nákupe future kontraktu – dodávky v budúcnosti – za nižšiu cenu. Prečo je to tak, to nevieme. Môžeme len hádať. Jedno z vysvetlení je, že sú opatrní a nervózni.

Prehľad cien drahých kovov za ostatné obdobie:

Zdroj: upner.com, kitco.com

 

01 - Modified: 2007-08-29 20:16:11 - Feat.: 0 - Title: Benátky zaplavujú hviezdy
01 - Modified: 2024-04-12 12:42:52 - Feat.: - Title: Ceny zlata lámu rekordy, prekonali hranicu 2400 dolárov za uncu. Rastie aj striebro 02 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 03 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Šatníky Slovákov zažívajú epický súboj. Bavlna odpovedá na provokáciu polyesteru, preteky okorenila aj ropa 04 - Modified: 2024-04-04 07:18:01 - Feat.: - Title: Historický rekord. Cena zlata prvýkrát prekonala hranicu 2300 dolárov za uncu 05 - Modified: 2024-04-01 09:37:37 - Feat.: - Title: Zlato dosiahlo nové maximum. Investori očakávajú, že Fed tento rok zníži úrokové sadzby
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:43