StoryEditor

Keď zelená nie je len tráva (komentár)

27.01.2016, 23:05
Autor:
FinWeb.skFinWeb.sk
Futbal je aj o peniazoch. A nie malých. Najmä ten svetový. Niektoré futbalové kluby to dotiahli do veľkosti, že sa podobajú malých ekonomikám.

So stovkami ľudí napojených na ich fungovanie a s desaťtisícmi fanúšikov po celom svete. Tak ako vedia utápať peniaze v top hráčoch, vedia ich vyrábať. Výnosy najbohatších dvadsiatich klubov sveta dosiahli vlani takmer sedem miliárd eur.

Audítorská spoločnosť Deloitte hodnotí futbalový trh už niekoľko rokov. Analýza, ktorá mapuje finančnú stránku svetového futbalu, sa pritom z roka na rok mení. Najmä medzi menšími, ale stále veľkoklubmi.

Napriek tomu, že futbal je najsledovanejšia hra na svete a o pozornosť, záujem a dopyt nemá takmer núdzu, je to podobný finančný trh ako ktorýkoľvek iný. Kým niektorým sa darí viac, iní musia zápasiť o fungovanie aj mimo trávnika. S veľkosťou totiž neprichádza len veľká zodpovednosť, ale aj problémy.

Nemci poľavili

Už jedenásty rok pritom je na čele takéhoto rebríčka Real Madrid. Anglický klub Manchester United klesol z druhého na tretie miesto a španielsky FC Barcelona postúpil vyššie na druhú priečku. Futbalový klub Bayern Mníchov sa prepadol na piatu priečku, čo je najhorší výsledok od sezóny medzi rokmi 2006 a 2007.

„Výnosy troch najlepších klubov v rebríčku po prvýkrát presiahli hranicu miliardu eur. Real Madrid opäť preukázal silnú finančnú pozíciu umocnenú rastom komerčných výnosov. V nasledujúcich rokoch možno očakávať, že výnosy klubu v deň zápasu budú rásť aj naďalej, a to hlavne vďaka plánovaným úpravám štadiónu Santiago Bernabéu,“ uvádza Dan Jones, partner skupiny pre podnikanie v športe spoločnosti Deloitte.

Deväť miliónov za deň

Nie je to však len o tých najväčších. Rozmanitosť klubov, súťaží, fanúšikov a lokálnych trhov je kvalitným trhom aj pre iných. V prvej dvadsiatke futbalového rebríčka najmajetnejších klubov je deväť klubov z Premier League, ktorých celkové výnosy dosiahli tri miliardy eur. Celkovo ide pritom o väčšie čísla. Výnosy dvadsiatich najlepšie zarábajúcich futbalových klubov na svete dosiahli v minulej sezóne 6,6 miliardy eur, čo je v medziročnom porovnaní nárast o osem percent.

Je to úctyhodný výnos, najmä keď išlo o sezónu bez majstrovstiev sveta. Samotný klub Real Madrid dosiahol celkové výnosy za sezónu 2014 a 2015 vo výške 577 miliónov eur. K nárastu výnosov klubu prispeli najmä komerčné výnosy, ktoré sa oproti predchádzajúcej sezóne zvýšili o 22,7 milióna eur, uvádza audítorská analýza. Za jediný deň zápasu klub priniesol výnosy viac ako deväť miliónov eur.

Pol miliardy najväčších

Nijako zle na tom nebol ani klub FC Barcelona. S výnosmi rastúcimi vo všetkých oblastiach (v deň zápasu, z komerčných aktivít aj z prenosov zápasov) sa európski majstri dostali na druhé miesto rebríčka na úkor klubu Manchester United.

Hoci britský klub klesol o jednu priečku na tretie miesto, jeho výnosy vo výške viac ako pol miliardy eur sú stále najvyššími výnosmi v celej Premier League. „Napriek medziročnému poklesu výnosov patrí Manchester United aj naďalej k trom najprestížnejším klubom, čo dokazuje silu jeho obchodného modelu. Návrat do Ligy majstrov a nadviazanie mnohých významných komerčných partnerstiev ďalej upevní pozíciu klubu v sezóne 2015/2016. Nebolo by teda veľkým prekvapením, keby sa Manchester United s očakávanými výnosmi vo výške približne 650 milióna eur po dvanástich rokoch znova dostal na prvé miesto v rebríčku najbohatších klubov,“ uvádza Tim Bridge z Deloitte.

Aj v rebríčku najbohatších klubov v Európe došlo k niekoľkým zmenám. Bayern Mníchov klesol z tretieho na piate miesto, čo je najhoršia pozícia od sezóny 2006/2007. Nemeckých majstrov preskočili Francúzi z klubu Paris Saint-Germain po ďalšom roku rastu. Dosiahli výnosy viac ako 480 miliónov eur a ako jediní sa dostali do prvej dvadsiatky.

Smutní Taliani

Nie v každom prípade to ide len nahor a s rukami nad hlavami. Vedia o tom svoje prinajmenšom Taliani. Pokiaľ ide o výnosy, vlaňajšia sezóna bola pre talianske kluby skôr sklamaním, a to napriek tomu, že sa Juventusu v Lige majstrov darilo a že Rím postúpil z 24. na 16. miesto. Inter a AC Miláno vlani klesli o dve priečky, pričom Inter sa po prvýkrát takmer nedostal do dvadsiatky najlepších klubov.

Inak rok vnímali s rastúcou domácou ekonomikou a librou Angličania. Pomohlo im práve to, že libra oproti euru zosilnela o desať percent. V tohtoročnej dvadsiatke najlepších klubov je rekordných deväť klubov z Premier League, čo je o jeden viac ako vlani. Medzi 30 najlepšími klubmi je 17 klubov, ktoré v sezóne 2014/2015 hrali v Premier League – v rebríčku teda, ako uvádza Deloitte, dominujú kluby z anglickej ligy.

Komentár bol zverejnený na webe JET by J&T Banka

01 - Modified: 2008-01-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mamutie firmy majú zaplatiť Slovensku 350 miliónov
01 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 02 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 03 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 04 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu 05 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 07:04