StoryEditor

Tulipánová kríza: Horúčka, ktorá tulipány vyvážila zlatom

29.10.2013, 23:06
Autor:
adpadp
Ľudská chamtivosť spôsobila jeden z najväčších burzových pádov. Tulipán mal hodnotu ročného platu a kríza sa stala prvou nafúknutou bublinou na svete.

Pred štyristo rokmi sa v Holandsku odohrala udalosť, ktorá otriasla svetovými trhmi. Umelé nafúknutie cien tulipánov do astronomických výšok spôsobilo jeden z najznámejších a najkurióznejších krachov v histórii.

Tulipány sa v Holandsku začali pestovať koncom šestnásteho storočia. To obdobie bolo pre krajinu ekonomicky veľmi úspešné. Holanďania obchodovali s Ďalekým východom, pričom objem obchodov stále rástol a rástlo tiež bohatstvo obyvateľov.

V Holandsku obľúbenosť tulipánov rýchlo rástla a kvet sa začal šľachtiť do rôznych pestrofarebných podôb. Tulipány sa tiež stali obľúbeným obchodným artiklom. Ich cena rýchlo rástla a onedlho sa stali luxusným tovarom. V sedemnástom storočí cena šľachtených druhov raketovo rástla a dovoliť si ich mohli len tí najbohatšíTomu, že za cenu tulipánovej cibuľky ste si mohli kúpiť menší dom, však vypomohla náhoda. Tulipány totiž napadol zvláštny vírus, ktorý zapríčinil, že farby lupienkov sa rozpili a vytvorili mramorový efekt a ich okraje sa zvlnili. Napadnuté tulipány vírus neoslabil a preto sa nakazené cibuľky čoskoro stali extrémne žiadané pre ich netradičný vzhľad.

Boli však veľmi vzácne a málokto sa k nim dostal. Ceny rýchlo stúpali a za jednu cibuľku ľudia platili cenu v hodnote vtedajšieho priemerného ročného platu. V Holandsku nastala tulipánová panika a o kúpu sa postupne začali zaujímať všetky spoločenské vrstvy. Ľudia predávali svoj majetok vrátane domov, len aby mohli vlastniť aspoň jeden takýto tulipán.

Tulipány sa rýchlo dostali na burzu a uzatvárané boli dokonca aj forwardy, ktoré patria medzi derivátové obchody a považujú sa za špekulatívne. Prostredníctvom forwardov mohli záujemcovia uzavrieť zmluvu na budúci nákup vtedy ešte neexistujúcich tulipánov.

Pre bohatých to bola známka statusu, chudobní zase tulipány kupovali zo špekulatívnych dôvodov. Vo februári 1637 však došlo k hlbokému burzovému prepadu a tulipány zo dňa na deň stratili svoju hodnotu. Ľudia mali zrazu takmer bezcenné cibuľky, za ktoré však zaplatili celý majetok. Veľa ľudí kvôli zlej investícii prišlo o majetok a skončilo na ulici.

01 - Modified: 2005-08-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Znalosť cudzích rečí sa začína aj doma viac vyplácať
01 - Modified: 2022-03-25 13:49:18 - Feat.: - Title: Európu by mohlo podržať Holandsko, má masívne ložisko zemného plynu. Ťažbu však ukončuje 02 - Modified: 2021-10-13 07:53:54 - Feat.: - Title: Holandská princezná môže vstúpiť do manželstva s osobou rovnakého pohlavia, rozhodol parlament 03 - Modified: 2021-08-03 09:36:18 - Feat.: - Title: Čoskoro môžu merať vplyv klimatických zmien na záplavy či požiare. Digitálny systém vyvíja táto univerzita 04 - Modified: 2018-02-19 17:20:10 - Feat.: - Title: Nikto tak nepotupil kráľovské námorníctvo. Holandský admirál zosmiešnil Angličanov a zajal ich vlajkovú loď 05 - Modified: 2016-12-20 08:49:43 - Feat.: - Title: Holanďan pripravil pascu a nechal si ukradnúť telefón. Natočil dokument o špehovaní zlodeja
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 06:32