StoryEditor

Tesné voľby sa blížia, neistota rastie a libra padá (komentár dňa)

05.05.2015, 00:00

Britské voľby sa rýchlo blížia a jedno je isté už teraz, dominancia dvoch hlavných vládnych strán, ktorá bola jasným charakterovým rysom britskej politiky od roku 1945. Ľavicových labouristov a pravicových konzervatívcov vyzývajú na súboj menšie povstalecké strany. Od roku 1951 okolo 95% voličov stálo za jednou z týchto dvoch hlavných strán. Tento rok ale predvolebné prieskumy naznačujú, že pôjde len o dve tretiny voličov. Ak už štvrtkové voľby dopadnú akokoľvek, britská politická scéna sa zmení už navždy.

Voľby, neistota a britská libra

Britská libra v apríli napriek neistote prameniacej z nadchádzajúcich volieb vo Veľkej Británii posilňovala. Prelom mesiaca však libre neprial a došlo k zlomu tohto trendu. Britská mena v piatok voči doláru výrazne oslabila už druhý deň v rade. Britská mena tak spadla o takmer 1,3 percenta. Za piatkovým strmým prepadom libry však stojí nielen neistota ohľadom volieb 7. mája, ale aj zverejnené dáta spoločnosti Markit. Podľa jej údajov sa index nákupných manažérov v priemysle medzimesačne znížil z marcových 54 na aprílových 51,9. Hoci hodnota tohto indexu nad 50 stále značí expanziu, došlo k jeho najväčšiemu prepadu od februára 2013 a libra sa dostala až na úroveň 1,5139 dolára. Sterling sa prepadol, ale aj voči euru a to na úroveň 1,352 eura. Dáta spoločnosti Markit tak nadviazali na utorňajšie oficiálne čísla, podľa ktorých tempo rastu britskej ekonomiky v prvom štvrťroku spomalilo na polovicu.

Volatilita okolo libry narastá

Za posledný týždeň je tak na libre poznať najväčšiu nestálosť od volieb v roku 2010. Tá vyskočila na takmer 18 percent. Na britskú menu tak dopadajú nielen obavy z výsledku volieb, ktoré podľa predvolebných prieskumov nenaznačuje práve jasnú povolebnú situáciu. Zároveň vzťah libry k americkému doláru ovplyvňujú očakávania piatkových amerických dát ohľadom nezamestnanosti v USA.

Predvolebné prieskumy sú tesné

Podľa posledných predvolebných prieskumov majú konzervatívci pred labouristami len malý náskok v podobe jedného percenta a prieskumy zostávajú značne tesné. Aj keď vedúci kampane konzervatívcov verí, že Cameron konečne začína v tomto súboji predháňať tesne druhých labouristov. Neistota ohľadom možností zostavenia vlády a jej udržanie sa pri moci sa odráža aj na kurze libry. Aj keď posledné týždenné prieskumy favorizujú Davida Camerona a jeho konzervatívcov s 34 percentami hlasov, tesne za nimi sú labouristi s 33 percentami. Podľa bookmakerov však zostáva tesným favoritom na budúceho britského premiéra labouristov Ed Miliband. Volatilita kurzu libry ako k americkému doláru, tak aj k euru sa v apríli zvýšila a dosiahla najvyšších hodnôt od roku 2011.

Investori od marca z britských akciových burzovo-obchodovaných fondov ETF vybrali takmer pol miliardy libier a s vidinou býčieho trendu na európskych trhoch presúvali fondy na európsky kontinent. A čím viac, to podľa predvolebných prieskumov vyzerá, že väčšinu hlasov v parlamente žiadna strana nezíska, tým viac aj samotní investori zaujímajú pozície ovplyvnené touto neistotou. David Cameron zvíťazil vo štvrtkovej predvolebnej debate, ktorú vysielala televízia BBC a konzervatívci na to okamžite reagovali s tým, že je to povzbudivé znamenie, že váhaví voliči sa prikláňajú práve k ich strane.

Veľkú Britániu každopádne tento štvrtok čakajú tesné a najmenej predvídateľné voľby v histórii. Otázka Brexitu visí však stále vo vzduchu. Cameron uviedol, že v prípade že nikto vo voľbách nezíska väčšinu, bude trvať na sľúbenom referende o zotrvaní alebo vystúpení z Európskej únie. Objavili sa už náznaky zo strany liberálnych demokratov, že by boli prípadne ochotní Camerona v tomto bode podporiť. Ako sa však nielen finančné trhy obávajú, povolebná situácia by mohla viesť k zdĺhavým vyjednávaniam a možno aj ku slabej vláde a to bez ohľadu na to, či to nakoniec bude Cameron alebo Miliband, kto sa nasťahuje do Downing street číslo 10. V posledných dňoch pred voľbami by aj najmenšie výkyvy v predvolebných prieskumoch mohli byť kľúčové. Vzrásť volebných preferencií len o 2 percenta totiž zodpovedá približne 15 až 20 kreslám.

Súčasný pravicový premiér verzus socialista "Červený Ed"

Na jednej strane tak stojí súčasný premiér David Cameron usilujúce o referendum o zotrvaní v Európskej únii, na strane druhej je o niečo menej medzinárodne známy líder labouristov Ed Miliband alias "Červený Ed", ktorý je oponentom nazývaný nebezpečným londýnskym socialistom navyše absolútne odtrhnutýc od reality. David Cameron sa podľa Financial Times chystá začať už teraz rokovania o prípadnej spolupráci s liberálnymi demokratmi na čele s Nickom Cleggom a to pre prípad, že by konzervatívci náhodou v rozdrobenom parlamente získali najviac kresiel. Zatiaľ sa ako najpravdepodobnejšia varianta povolebného riešenie javí koalícia dvoch alebo troch strán prípadne menej formálna menšinová vláda s podporou jednej z menších strán.

Takéto povolebné usporiadanie by však mohlo znamenať, že ďalšie voľby prídu skôr ako za štandardných 5 rokov a porastie nestabilita a neistota okolo investícií vo Veľkej Británii. A ak sa k vláde akokoľvek dostanú Cameronovi konzervatívci, skôr či neskôr dôjde k referendu o členstve v EÚ. Aj keď Brexit podľa súčasných prieskumov zatiaľ nehrozí, neistota okolo referenda by mohla aj tak ublížiť ako britským kapitálovým trhom, tak ekonomike. Nech už všetko dopadne akokoľvek, Británia už nemusí byť pre investorov tou stávkou na istotu, akou bola v uplynulých desiatkach rokoch.

01 - Modified: 2007-05-24 08:43:00 - Feat.: 0 - Title: Slovensko má 1735 Dobrých anjelov
01 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 02 - Modified: 2024-04-18 07:09:05 - Feat.: - Title: OSN žiada v Južnom Sudáne urýchlené kroky s cieľom uskutočniť plánované voľby 03 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 04 - Modified: 2024-04-10 16:39:49 - Feat.: - Title: Lídri sú kvôli USA znepojení. Harrisová pripustila, že novembrové voľby v USA môžu byť posledné demokratické 05 - Modified: 2024-04-10 12:04:22 - Feat.: - Title: Smršť medzi influencermi po voľbách. Pil C-ho vyháňajú zo Slovenska, Attila prišiel o sponzora a Rytmus zase nič nepochopil
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:22